Uzlabotā “Siļķe kažokā” ar vienu neierastu sastāvdaļu – viesi teica, ka ko tādu ēd pirmo reizi

Pagatavoju aizvadītajos svētkos pavisam jaunu uzkodu. Uztaisīju tā tīri pa vīriešu modei – bez liekām niansēm un noteikumiem

Vajadzēja ātri, efektīgi un tā, lai būtu patīkami piekožams. Tādu “siļķi kažokā” mani viesi vēl nekad nebija ēduši. Ak, cik laba uzkoda no siļķes iznāca! Aizgāja uz urrā! Tagad gatavoju atkal, jau pēc pieprasījuma. Ļoti visiem iepatikās. Tāpēc šodien ir pats laiks parādīt arī jums. Viesi tāpat noteikti uzradīsies – gan draugi, gan radi. Bet jūs jau gatavi, sagaidāt ar šādu brīnišķīgu un vēsu balto. 😉

Kopš pagājušā gada mēs šo lietu tā arī saucam – “šuba pa ātro”. Lai arī nav klasika, bet garšīga un ļoti skaista. Turklāt pasniegt to var visdažādākajos traukos – cik fantāzija atļauj. Gan uz šķīvja, gan saldā traukos, gan glāzēs.

Nu ko, rādīšu! Citādi jau jūtu – apetīte un interese briest. Jāsāk darīt lieta un jānogaršo. Pirmā porcija taču vienmēr ir viskārotākā tam, kurš gatavojis. Tāpēc uzreiz noliekam savu personīgo degustācijas kausiņu ledusskapī. Lai gaida īsto brīdi.

Un vēl kas jāsaka. Visi produkti un to daudzums, kā parasti, man ir pašās raksta beigās. Turpat arī pievienoju video ar savu gardumu, lai viss būtu redzams un vēl pievilcīgāks. 😊

✅ Ko un kā darām

Process ir vienkāršs. Visu sagriežam īpašā veidā, kārtīgi saliekam un nedaudz piegaršojam. Visi produkti vienkārši, gandrīz kā parastajā receptē, bet ar pāris niansēm. Sākam? Tātad, vispirms pats patīkamākais – siļķīte. Tiklīdz sāku ar to darboties, jau nojaušu, cik garšīgi būs. Ļoti mīlu. 😊

Siļķi ņemu jau iztīrītu filejas veidā. Reizēm uz svara, reizēm iepakojumā. Bet jūs varat darīt pēc sava prāta. Dažiem, piemēram, ļoti patīk pašiem tīrīt. Cienu šādu vēlmi, bet pats reti uz to saņemos – slinkums.

Ak, es aizrunājos. Strādājam ar siļķi, netrakojam. Griežam plānās šķēlītēs šķērsām filejai.

Tālāk, protams, biete. Vāram kā parasti, atdzesējam, notīrām, sagriežam. Nerīvējam uz rīves, bet griežam ar nazi. Vajag aptuveni tādas pašas plānas plāksnītes kā siļķei. Uzkodai labāk izvēlēties nelielas bietītes – tā būs ērtāk.

Tagad vārītas olas. Tās nerīvējam, negriežam, bet sasmalcinām drupačās. Tikai ne pavisam smalki, lai tomēr gabaliņi ir redzami un jūtami.

Pagaidām viss šķiet diezgan pazīstams, nekas īpašs. Bet nu es jūs tomēr mazliet pārsteigšu. Ņemam brinzu. Nu kā? Nebijāt gaidījuši? Man ir pavisam parasta bulgāru brinza. Tā vietā var ņemt arī fetu vai pat ko mīkstāku, piemēram, biezpiena sieru burciņā.

Brinzu vai sieru sasmalcinām drupačās. Es to daru ar rokām. Ja izmantojam mīkstu variantu, tad pagaidām neko nedarām – vienkārši atveram un noliekam malā.

Un gandrīz aizmirsu par sīpolu. Kā tad bez tā! Ņemam sarkano saldo, ja ir iespēja. Ja nav, der arī parastais vai pat zaļais. Garša no tā būtiski necietīs. Sīpolu sagriežam plānās ceturtdaļu gredzenos. Ja gribas, var ar rokām mazliet pamīcīt, lai mīkstāks. Bet tas nav obligāti.

Galvenie produkti gatavi. Tagad darām mērci. Šajā receptē nav ne majonēzes, ne krējuma. Tikai mana firmas mērcīte. Tā ir mana “odziņa”. 😉 Ko darām. Smalki sakapājam dillītes, liekam bļodiņā. Tad izspiežam ķiploku caur spiedi. Pielejam augu eļļu un piepilinām etiķi. Man ir 6% ābolu etiķis – maigāks un ne tik ass kā parastais.

Mērce gatava. Sākam likt uzkodu tā, kā to pasniegsim viesiem. Es biežāk izmantoju porciju caurspīdīgos saldo traukus. Bet, kā jau teicu, var likt jebkur – svarīga ir slāņu secība.

Lasi vēl: 2015.gada vasaras notikumus atceros kā šodien, bet izskaidrot to nevaru. Tikai viņa vairs nav…

Apakšā liekam daļu biešu. Uz bietēm – siļķīti. Pēc tam olas un uz olām – sīpolu. Tad atkal slānis ar bietēm, un uz bietēm – brinzas drupačas. Ja izmantojam mīksto sieru, vienkārši liekam, kā sanāk. Bet cenšamies, lai izskatās glīti, nevis vienkārši samests.

Pārlejam visu ar mūsu ķiploku-dillīšu mērci. Slāņus var viegli piespiest ar karoti, lai vairāk ietilpst. Bet, ja patīk gaisīgs variants, to var nedarīt. Viss! Gatavs, var arī piekost. Kā tad viesiem dot, ja pats neesi pagaršojis? 😁 Tieši tam es gatavoju mazu atsevišķu porciju.

Tāda nu šodien ir mana jaunā siļķe kažokā pa ātro. Nu kā – patika mans pasniegšanas variants? Vai mēģināsiet paši? Atstāju proporcijas un gaidu atsauksmes. Ļoti interesē, kā jums iepatiksies.

Lasi vēl: 6 suņu šķirnes, kas paredzētas senioriem, lai izvairītos no vientuļa vecuma

✅ Cik un kas nepieciešams

Siļķes fileja – 150 g
Vārītas bietes – 150 g
Sīpols – 60 g
Vārītas olas – 2 gab.
Brinza – 30 g
Augu eļļa – 3–4 ēdk.
Etiķis 6% – 2 ēdk.
Dilles – 2 zariņi
Ķiploks – 1–2 daiviņas

Šis daudzums ir paredzēts 2–3 porcijām. Rēķinieties, ka tās ir lielas. Noteikti nepazudīs nemanot. Var piekost vairākas reizes pamatīgi un ar baudījumu. Ir vēl viena niansīte. Brinza mēdz būt diezgan sāļa. Arī siļķe ir sāļa. Tāpēc, lai ar sāli nepārspīlētu, labāk par to nemaz nedomāt. Produkts jau pats par sevi gana sāļš.

Pierakstiet un krājiet vēl lielāku apetīti. Tas ir tāds, ka neizturēt būs grūti. Lai visiem jaukas brīvdienas un labu garastāvokli! Priecīgus svētkus, dārgie draugi! 🎉