Visi man jautā, no kā gatavota šī brīnišķīga uzkoda: bet tā gatavota no parastā speķa

Katru reizi, kad lieku šo uz galda, neviens nevar uzminēt, no kā veidota šī lieliskā uzkoda. Tā patiešām ir fantastiska – ātri pazūd. Un gatavota tā no pavisam parastā sālītā speķa. Vienmēr glabāju to ledusskapī, ja pēkšņi ierodas negaidīti viesi.

Mēs paši arī esam īsti gardēži. Tas ir ļoti garšīgi. Starp citu, arī pasniegšana man ir oriģināla – tādu jūs droši vien neesat redzējuši, pat ja paši jau sen gatavojat līdzīgas uzkodas.

Recepte ir tik vienkārša, ka to var gatavot ar aizvērtām acīm. Un, protams, ātra. Ilgās receptes var darīt, ja ir laiks un vēlme. Bet, kad laika pavisam maz, bet gribas kādu gardumu, šādas lietas pazūd acumirklī.

 Kā gatavot

Uzkoda, kā jau teicu, gatavota no sālītā speķa. Tātad – iepērkam speķi vai ņemam savus krājumus. Jau uzreiz saku – mēs speķi ļoti mīlam, pērkam lielos gabalos un vienmēr vienā vietā.

Šodien gatavosim no tā. Bet patiesībā šai receptei var izmantot arī vienkāršāku un lētāku speķi, ne tik greznu kā man šeit. Derēs arī vienkāršākie, plānāki gabaliņi. Pat teikšu vairāk – daudziem patīk tieši no vecā un dzeltenīgā speķa.

Tātad sākam. Nogriežam gabaliņam mizu un notīrām lieko sāli. Kapājam mazākos gabaliņos un liekam gaļas mašīnā.

Samaļam pavisam ierastā veidā. Es to daru divreiz, lai speķis kļūtu vēl maigāks, gandrīz kā sviests.

Tad sagriežam dilles un izspiežam svaigu ķiploku. Pēc garšas pieberam piparus, bet sāls, protams, vairs nav nepieciešama.

Brīdinu – nekādā gadījumā nemēģiniet samaļot dilles kopā ar speķi. Viss tiks sabojāts. Speķis sajauksies ar sulu un kļūs zaļš.

Man reiz tas notika ar neapdomīgi gatavotām zandartu kotletēm. Tad mēs no sirds pasmējāmies. Kotletes bija garšīgas, bet krāsa gan bija ļoti neparasta.

Tātad, visi sastāvdaļas ir sagatavotas. Samaisām tās kopā. Un šeit varētu arī apstāties – vienkārši salikt visu burciņā un ielikt ledusskapī. Pēc tam, kad atdzisis, var smērēt uz krekeriem vai uz rupjmaizi. Šī smērējamā lieta, saku jums, ir obligāta – un glabājas ļoti ilgi.

Bet es gāju vēl tālāk un izdomāju pasniegt to viesiem pilnīgi citādā veidā. Jūs nekādā gadījumā neuzminētu. Darīsim to – tas ir ļoti vienkārši.

Ņemam jebkuru bambusa paklājiņu, var arī vienkārši izmantot kādu paliktni zem šķīvjiem uz galda. Pārklājam to ar pārtikas plēvi un liekam speķi uz plēves.

Lasi vēl: Atcerējos vecu padomju laika kāpostu recepti: jau vairākas dienas pēc kārtas gatavoju – tik garšīgi un vienkārši

Izklājam speķi vairāk vai mazāk vienmērīgi un sarullējam tādā “konfektes” formā.

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…..