Jūs stāvat kafijas plaukta priekšā: desmitiem spilgtas krāsas maisiņu, noslēpumaini vārdi, piemēram, “Arabica”, “Robusta”, “Etiopija” un “Full City Roast”.
Jūsu acis ieplešas, un roka sniedzas pēc pirmās lietas, kas ienāk prātā. Izklausās pazīstami? Patiesībā to ir vieglāk saprast, nekā šķiet. Esam apkopojuši soli pa solim sniegtu rokasgrāmatu tiem, kas tikai sāk savu karjeru kafijas pasaulē.
1. solis. Kādu brūvēšanas metodi jūs izmantojat?
Lielisks sākumpunkts ir izdomāt, kā jums patīk dzert kafiju.
Melna kafija bez piedevām (espresso, filtra, turku kafija) → vislabāk izvēlēties 100% Arabica. Tai ir tīrāka garša, vairāk nianšu, sākot no šokolādes līdz augļiem.
Ar pienu (kapučīno, latte, flat white) → vislabāk ir tumšāka grauzdējuma kafija. Šī kafija “satur” pienu un rada bagātīgāku garšu. Lai iegūtu maksimālu stiprumu un enerģiju, apsveriet Arabica un Robusta maisījumu. Robusta pievieno kofeīnu un ķermeni. 2. solis. Apsveriet grauzdējumu.
Grauzdējums ir galvenais garšas faktors.
Viegla: spilgts skābums, augļu un ziedu notis. Ideāli piemērots brūvēšanai piltuvē, filtrkafijas automātā vai franču presē.
Vidēja: sabalansēts skābums un rūgtums ar karameles un riekstu notīm. Daudzpusīga izvēle. Tumša: bagātīga, pilnvērtīga, tradicionāla garša ar izteiktu rūgtumu, šokolādes un riekstu notīm. Piemērota espresso un piena dzērieniem.
3. solis. Pupiņas vai malta?
Pupiņu kafija ir labākā izvēle, ja jums ir dzirnaviņas. Pupiņas ilgāk saglabā savu aromātu.
Malta kafija ir ērta, taču garša ātri izzūd: pēc 2–3 nedēļu malšanas tā kļūst plakana. Šķīstošā kafija ir ērta, taču tai ir maz sakara ar patieso kafijas garšu. Tas ir kompromiss ātruma, nevis baudījuma ziņā.
4. solis. Izcelsmes valsts
Katrs reģions piešķir savu garšu:
Lasi vēl: Priekšā ir drastisks oktobris: sniegs, sals, ass vējš – sinoptiķi apbēdina ar prognozi
Āfrika (Etiopija, Kenija, Ruanda) – spilgts skābums, augļu un ziedu notis. Latīņamerika (Brazīlija, Kolumbija, Kostarika) – maiga, salda, riekstaina garša ar šokolādes notīm. Āzija (Indija, Vjetnama, Indonēzija) – bagātīga, pikanta, zemes garša, bieži vien spēcīga. Iesācēja padoms: sāciet ar Brazīliju vai Kolumbiju. Tās ir vispazīstamākās garšas, un tās patīk lielākajai daļai cilvēku.