Etiķis – tas ir universāls un neaizstājams produkts, kas ir katras saimnieces virtuvē. Jūs droši vien arī esat pamanījuši, ka pēdējā laikā daudzas saimnieces sākušas pievienot etiķi mīklai
To pievieno jebkurai mīklai (rauga, bez rauga, pelmeņu, saldajai, čebureku, piparkūku, kārtainajai u.c.). Pievienot vai nepievienot – tas ir strīdīgs jautājums, ir gan atbalstītāji, gan pretinieki. Vieni apgalvo, ka uzlabojas lipekļa kvalitāte, kā arī uzlabojas gatavo miltu izstrādājumu garša, tā kļūst, tā teikt… laikam vairāk sabalansēta, cepumi iegūst apetītīgu sārtumu. Citi tam atsakās ticēt un nepievieno, atsaucoties uz šī komponenta bezjēdzīgumu un neredzot nekādu atšķirību.
Kas tad patiesībā notiek? Pievienot vai nepievienot etiķi mīklai? Tieši šodien mēģināsim ar to tikt skaidrībā.
Ko dod etiķa pievienošana mīklai
Lai gan daudzi netic etiķa labvēlīgajai ietekmei uz mīklu, tomēr ir pierādīts, ka cepumi kļūst kuplāki un gaisīgāki, labāk saglabā formu, ar tiem vieglāk strādāt. Pateicoties etiķa pievienošanai, uzlabojas lipekļa kvalitāte, mīkla kļūst daudz elastīgāka.
Kādu etiķi pievienot mīklai
Ieteicams pievienot galda 9% vai 6% etiķi, vai baltvīna etiķi. Saldajai mīklai labāk izmantot 6% ābolu etiķi – tas ir piemērotāks. Toties ar šerija vai balzamiko etiķi speciālisti aizrauties neiesaka, jo tas var sabojāt cepumu un nāksies mest produktus ārā.
Kādai mīklai vēlams pievienot etiķi
Jebkurai, vislabāk pēc receptes, taču… Jums ir tiesības eksperimentēt, lai praksē salīdzinātu, kura cepšana ir labāka – ar etiķi vai bez tā. Un, visticamāk, ja jums izdosies veiksmīga, kupla un gaisīga plātsmaize, jūs dosiet priekšroku mīklai ar etiķi un gatavosiet to regulāri. Vai arī – tieši otrādi.
Pievienot vai nepievienot etiķi mīklai – tā ir katras saimnieces izvēle, piespiest jūs to darīt nevar neviens, tāpēc izvēle paliek jūsu rokās. Katrs paliek pie sava viedokļa. Piekrītat? Vai jūs pievienojat mīklai etiķi? Kā izturaties pret šo produktu – pozitīvi vai negatīvi? Dalieties ar saviem novērojumiem un eksperimentiem komentāros.
Šodien mēs ar jums atklāsim vienu no tām mazajām, bet ļoti svarīgu kulinārijas noslēpumu, ko pieredzējušas saimnieces nodod no paaudzes paaudzē. Vai esat kādreiz pamanījuši vecās receptēs vai pie savas vecmāmiņas šo negaidīto sastāvdaļu mīklā – parasto galda etiķi? 🤔 It kā skābs etiķis un maiga mīkla… Kāpēc? Ko tas dod?
Izrādās, tas nav tikai untums, bet īsts kulinārijas noslēpums, kas spēj pārvērst jūsu cepumu no vienkārši laba par patiesi kuplu, maigu un neticami gaisīgu. Paskatīsimies, kāpēc tad etiķis ir tik svarīgs dažos mīklas veidos!
Etiķis mīklā: kupluma, maiguma un svaiguma noslēpums
Etiķis mīklā – tas nav tikai piedeva, tas ir vesels katalizators, kas uzlabo tekstūru un pat garšu. Tā burvība slēpjas vairākos svarīgos ķīmiskos un fiziskos procesos.
1. Aktivizētājs sodai – galvenais kupluma noslēpums
Ķīmija darbībā: ja mīklā izmantojat sodu kā irdinātāju (bez kefīra vai cita skāba produkta), tad etiķis ir tās labākais draugs. Soda (nātrija bikarbonāts) pati par sevi mīklu neirdina. Tai vajadzīga skābe reakcijai. Saskaroties ar etiķi (etiķskābi), soda izdala ogļskābo gāzi, kas veido daudz sīku burbulīšu mīklā. Tie arī padara cepumu neticami kuplu, porainu un vieglu.
Kāpēc “nedzēst” karotē? Daudzi pēc veca ieraduma dzēš sodu atsevišķā karotē ar etiķi. Tomēr pieredzējušas saimnieces zina: tas nav visefektīvākais veids. Liela daļa vērtīgās ogļskābās gāzes izkļūst gaisā, nevis paliek mīklā. Vispareizāk ir samaisīt sodu ar miltiem (sausajiem produktiem), bet etiķi pievienot šķidrajiem produktiem vai tieši mīklai pašās beigās, lai reakcija notiktu jau mīklas iekšpusē, un visu gāzi “notvertu” lipeklis.
Lasi vēl:
2. Lipekļa uzlabošana – maigumam un elastībai!
Iedarbība uz miltiem: etiķis kā skābe iedarbojas uz miltu lipekli. Tas padara to elastīgāku un pakļāvīgāku. Tas ir īpaši svarīgi rauga mīklai vai mīklai, kas prasa mīcīšanu. Pateicoties etiķim, mīkla kļūst mīkstāka, labāk stiepjas un vieglāk veidojas, bet gatavā cepšana sanāk maigāka un mazāk “gumijota”.
Pret “pārslogotību”: skābe palīdz novērst pārmērīgu lipekļa attīstību, kas var padarīt mīklu cietu un blīvu.
3. Sodas piegaršas neitralizācija – tīrai garšai!
Dažreiz, ja soda nav līdz galam reaģējusi, cepumos var palikt nepatīkama “ziepjaina” vai sodas piegarša. Etiķis to pilnībā neitralizē, padarot gatavās cepšanas garšu tīru un patīkamu.
4. Glabāšanas ilguma pagarināšana – svaigumam!
Etiķis ir dabīgs konservants. Pievienojot nedaudz etiķa mīklai, palīdz paildzināt cepumu svaigumu, novēršot ātru sacietēšanu un pelējuma veidošanos.
5. Krāsas pastiprināšana – apetītīgai garoziņai!
Dažos gadījumos etiķis var veicināt izteiktāku un apetītīgāku garoziņu uz cepumiem.
Kādos mīklas veidos pievieno etiķi
Mīkla ar sodu (bez skābpiena produktiem): visizplatītākais gadījums – ja receptē ir tikai soda, bet nav skāba komponenta (kefīra, krējuma, jogurta, citrona sulas).
Rauga mīkla: neliels daudzums etiķa var palīdzēt mīklai labāk uzrūgt un kļūt elastīgākai, īpaši, ja milti ir “vāji”.
Smilšu vai drupinātā mīkla: etiķis padara to irdenāku un maigāku.
Mīkla čeburekiem, hinkaliem, pelmeņiem: lielākai elastībai un lai mīkla neplīstu, izrullējot.
Kā pareizi pievienot etiķi
Parasti pietiek ar 1 tējkaroti 9% galda etiķa uz 500 g miltu. Atkarībā no receptes, etiķi var:
-pievienot šķidrajiem produktiem (ūdenim, pienam),
-ieliet tieši mīklā pēc tam, kad visi sausie produkti jau sajaukti, un ātri samaisīt,
-ja dzēšat sodu, samaisīt to ar miltiem, bet etiķi pievienot šķidrajiem produktiem vai pašai mīklai.
Lasi vēl:
Jūsu ideālās cepšanas noslēpums
Lūk, atklāts pieredzējušu saimnieču noslēpums – parastais etiķis, kas mīklā rada īstus brīnumus! Tagad, zinot visas nianses un smalkumus, jūs varēsiet pagatavot mīklu, kas būs ne tikai garšīga, bet patiesi gaisīga, maiga, bez mazākās sodas piegaršas un saglabās svaigumu ilgāk.
Nebaidieties eksperimentēt un izmantot šīs zināšanas savā virtuvē. Lai katra jūsu bulciņa, plātsmaize vai pankūciņa kļūst par kulinārijas pilnību! Kurus no šiem noslēpumiem jūs jau izmantojat? Varbūt jums ir arī savi unikāli paņēmieni? Dalieties komentāros – jo dalīties ar pieredzi virtuvē ir tik lieliski!
Priecāšos, ja šie padomi jums noderēs ❤️