Neaizstājama lieta virtuvē! Mūsdienu saimnieces aktīvi izmanto cepamo papīru un vairs nespēj iedomāties savu virtuvi bez šī patiesi “burvīgā” rullīša pa rokai
Bez tā – ne soli… pielietojuma spektrs ir ļoti plašs un neierobežots, turklāt katru dienu atklājas arvien jaunas papīra iespējas, nesot prieku saimniecēm un atvieglojot viņu ikdienas darbu. Un kā gan agrāk iztika bez tā? Atliek vien minēt… arī jūs atceraties kā lika avīzes? Dažreiz burti bija palikuši uz kūkas apakšas… jā, jā, piekrītu jums, par sliktām lietām nerunāsim…
Tirdzniecībā ir pieejami vairāki papīra veidi – cepšanas papīrs, pergaments, cepamais papīrs. Visi tie ir īsta glābiņnūjiņa saimniecēm un lieliski tiek galā ar dažādām funkcijām – var kalpot gan kā konteiners, gan kā cepšanas forma, gan kā paplāte, gan kā šķīvis un pat galdauts.
Šodien parunāsim par interesantiem cepamā papīra pielietojumiem. Ja par šādiem veidiem jau zinājāt un veiksmīgi izmantojāt – nospiediet “patīk”, ja uzzinājāt ko jaunu un interesantu – dalieties komentāros.
Pērkot papīru, vienmēr pievērsiet uzmanību lietošanas ieteikumiem. Ir vienreizlietojamais, ir daudz reizes lietojamais, ir tikai cepšanai paredzētais. Es visbiežāk pērku biezāku, lai tas būtu piemērots ne tikai cepšanai, bet arī dažādu karsto ēdienu gatavošanai. Pieejams ir arī vairākkārt lietojams cepamais papīrs. Gribot iegādāties lētāko preci, ne vienmēr var dabūt labāko rezultātu, tas pašsaprotami. Labs, biezs papīrs nebūs lēts.
Vai cepamais papīrs ir kaitīgs? Ar pārliecību varu teikt – noteikti NĒ, nav kaitīgs. Papīrs nesatur kaitīgas vielas un nodrošina drošu un higiēnisku ēdiena gatavošanu. Ļoti ērti – pēc lietošanas izmeti bez nožēlas, un pašai prieks. Var teikt – palīgs, jo traukus nav jāmazgā.
Pārsvarā cepamais papīrs tiek izmantots virtuvē, ja kļūdos – palabojiet mani, vienojāmies?
Tātad, ar papīra palīdzību var…
Aizsargāt rīvi. Piestiprinot papīra gabalu pēc rīves izmēra, var sarīvēt citrusaugļu miziņu, sieru, ķiplokus, vārītas olas u.c.
Uzglabāt produktus. Atšķirībā no polietilēna plēves, papīrs laiž cauri gaisu, ļaujot produktam “elpot”, piemēram, sieram. Ievērojami palielinās uzglabāšanas laiks un saglabājas garša un svaigums.
Sasmalcināšana. Starp divām papīra lapām var sasmalcināt riekstus, piparus graudos, pārvērst cepumus drumstalās un daudz ko citu.
Ietīšana. Var bez problēmām ietīt gaļas ruletes, desas izstrādājumus, kā arī saldos biskvīta ruletes. Neaizmirstam malas cieši savīt, kā konfektei.
Sasaldēšana. Ja dārzeņu slāņus traukā, piemēram, kabaču, piparu vai tomātu ripiņas, vai kotletes, pārliek ar papīru, tie nesasalst kopā un labi atdalās.
Aizsargāt griešanas dēlīti. Griežot gaļu, zivis vai dārzeņus, dēlis ir pasargāts – nebūs spēcīgās zivju vai sīpolu smaržas, un arī krāsa neiekrāsosies, piemēram, no bietēm.
Vienreizlietojamās laiviņas formas cepšanai. Izklājiet ar papīru cepešpannu vai cepamo formu, un jūs aizmirsīsiet par piekusušu, piedegušu cepumu – nebūs nekas jāskrāpē nost.
Cepšanai pannā – jebko: zivis, gaļu, dārzeņus.
Pagatavot kēksu formas, kas ir daudzkārt lētāk nekā pirkt veikalā. To izdarīt ļoti vienkārši – sagriež kvadrātiņos, saloka ieloces, un formiņa gatava. Vai arī kvadrātiņu uzliek uz piemērota izmēra glāzes, aptin un nostiprina ar ielocēm.
Pagatavot tūtiņas biskvīta radziņu cepšanai. Šādas ar mīklu pildītas tūtiņas var cept uz jebkuras formas, kas pārvilkta ar 2–3 kārtām folijas. Izveidojam caurumus un ievietojam tūtiņas atstatu vienu no otras. Gatavs – liekam krāsnī. Viegli izveidot konditorejas maisiņu tartelīšu, kūku vai smalkmaizīšu dekorēšanai.
Augļu cepšanai mikroviļņu krāsnī, piemēram, bumbieriem vai āboliem. Tam papīru sagriež kvadrātos, samitrina, saburza, pēc tam iztaisno un ietērpj vajadzīgo augli.
Lasi vēl: Vecmāmiņa parādījās man sapnī un lika rakt dārzā, zem vecā bērza – tas, ko atradām, mūs izglāba
Gatavošanai tvaicējot. Aptinam gaļu vai zivis, pievienojam garšvielas un piedevas, aizsienam augšā maisiņu, un bez taukiem vai eļļas var tvaicēt veselīgu un garšīgu ēdienu. Cepšanai krāsnī, ietīt kvadrātiņā. Pastilas uzglabāšanai. Ēdiena pasniegšanai uz pergamenta lapas.
Tīrība uz plauktiem un skapjos, aizsardzība pret putekļiem. Salvetes–paliktņi uz galda viesiem. Ēdiena uzsildīšanai mikroviļņu krāsnī. Metāla rokturu un krānu tīrīšanai. Ilgi paliek tīri, ūdens pilieni notek, neatstājot žūstot nosēdumus.
Kādus vēl cepamā papīra pielietojumus jūs zināt? Papildus jau iepriekš minētajiem. Būšu priecīga, ja šie padomi jums noderēs ❤️
Lasi vēl: Kāpēc pieredzējušas mājsaimnieces mīklai pievieno etiķi un kādas priekšrocības tas sniedz
NODERĪGI PADOMI (piezīmēm)
✔️ Lai noņemt ābolu vai tomātu miziņu un saudzētu rokas, pirms ieliekat verdošā ūdenī, ieduriet ar dakšiņu dziļāk pie kātiņa vietas.
✔️ Ja nav speciālas formas kēksa cepšanai, nekas traks – ņemiet parastu apaļu cepešpannu, centrā apgrieziet otrādi glāzi vai burciņu. Tagad var liet mīklu un likt krāsnī. Glāzi izņemam jau no gatava pīrāga vai kēksa.
✔️ Lai ķiploks ilgāk glabātos un nesabojātos, daru tā: ņemu tīru stikla burku, apakšā beru rupjo sāli (ne jodētu), lieku labi izžāvētu ķiploku. Lai vairāk ietilptu, galviņas sadalu daiviņās, atkal sāls, tad ķiploks – tā mainu, līdz burka pilna. Aizvākoju. Vēl labāk ķiploks saglabāsies, ja sāls vietā izmantosiet pelnus. Kurš tā dara – dalieties pieredzē!?
✔️ Sīciņām zivtiņām ērtākai cepšanai – uzspraudiet tās (aiz galvām) uz koka iesma, sāliet, apviļājiet miltos, cepiet pannā. Paķerot aiz kociņa, apgriežam uz otru pusi – ērti un ātri, uzreiz vairākas zivtiņas.