Kurās oktobra un novembra dienās jāskābē kāposti, lai tie būtu kraukšķīgi, sulīgi un garšīgi

Līdz ar rudens iestāšanos pienāk laiks ne tikai apbrīnot krāsainās koku lapotnes, bet arī pagatavot gardas sagataves ziemas krājumiem, kuru vidū sevišķi izceļas skābēti kāposti.

 

Tie ir ne tikai garda piedeva ēdieniem, bet arī bagātīgs labsajūtu avots. Skābēti kāposti satur īpaši daudz C , kas ir ļoti svarīgs organismam aukstajā sezonā. Lai skābēti kāposti būtu sulīgi, kraukšķīgi un ilgi uzglabātos, ir svarīgi zināt dažus pārbaudītus noslēpumus.

 

Kad ir labākais laiks kāpostu skābēšanai: tautas tradīcijas un Mēness ietekme

 

Saimnieces un saimnieki bieži prāto: kurā dienā vajadzētu skābēt kāpostus, lai tie izdotos lieliski. Kopš seniem laikiem cilvēki ir paļāvušies ne tikai uz laikapstākļiem, bet arī uz Mēness cikliem un tautas zīmēm.

 

Tradicionāli kāpostus ieteicams skābēt tā sauktajās vīriešu dienās – pirmdienās, otrdienās un ceturtdienās. Mūsu senči uzskatīja, ka šajās dienās skābēti kāposti izdodas īpaši kraukšķīgi un saglabā savu garšu pat pēc ilgstošas uzglabāšanas.

 

Savukārt astrologi uzskata, ka ieskābšanas process ir tieši saistīts ar Mēness fāzi. Pats labvēlīgākais periods ir augoša Mēness laiks Auna, Strēlnieka vai Mežāža zīmēs –  tieši tad dārzeņi rūgst vislabāk un saglabā savas labvēlīgās īpašības.

 

Labvēlīgas dienas kāpostu skābēšanai oktobrī–novembrī:

 

Oktobris: 7., 8., 9., 10., 11., 16.

 

Novembris: 3., 4., 5., 6., 7., 8., 12., 13., 14., 15., 30.

 

Recepte, kuras pamatā ir vecmāmiņu tradīcijas

 

Sastāvdaļas gardu skābētu kāpostu pagatavošanai:

 

2–2,5 kg kāpostu;

 

2 burkāni.

 

Marinādei:

 

Ūdens – 1 litrs;

 

Sāls – 1 ēdamkarote;

 

Cukurs – 2 ēdamkarotes.

 

Pagatavošana:

Smalki sagrieziet kāpostus; rupji sarīvējiet burkānus. Atsevišķā traukā izšķīdiniet ūdenī sāli un cukuru, lai pagatavotu sālījumu. Ievietojiet kāpostus un burkānus burkā vai keramikas traukā, cieši sablīvējiet un pārlejiet ar sālījumu. Virsū uzlieciet kāposta lapu, lai kāposti nekļūtu tumši. Pārklājiet kāpostus ar marli un atstājiet siltā vietā uz trim dienām. Ja sālījums sāk sarukt, pievienojiet vēl nedaudz ūdens un sāls. Pēc trim dienām kāpostiem var uzskrūvēt vāku un novietot vēsā vietā.

 

Ideālas sālīšanas  noslēpumi

 

Skābēšanai izvēlieties vēlīnas kāpostu šķirnes ar stingrām galviņām – tās satur vairāk cukuru, kas aktivizē fermentācijas procesu. Lai paātrinātu sulas izdalīšanos, pirms ievietošanas traukā kāpostus viegli saspaidām ar rokām. Lai iegūtu pikantu garšu, varat pievienot lauru lapu, dažas kadiķogas un/vai dažus melnos piparus.

Kraukšķīgi kāposti – omulības un labsajūtas simbols

 

Skābēti kāposti nav tikai klasiska uzkoda, tas ir īsts, dabīgs labsajūtu kokteilis. Ja izmantosiet pareizās proporcijas un izvēlēsieties īstās pagatavošanas dienas, jūs noteikti būsiet sajūsmā par rezultātiem.

 

Kraukšķīgi, aromātiski, ar pilnasinīgu garšu – skābēti kāposti ir lielisks papildinājums jebkurai ziemas sezonas maltītei, ienesot jūsu mājās bērnības garšu un ģimenes tradīciju siltumu.

 

Ja jums noderēja šī informācija, atzīmējiet rakstu ar “patīk” un dalieties sociālajos tīklos. Ja jums ir pašiem sava ideālā kāpostu skābēšanas recepte, priecāsimies, ja atklāsiet to komentāros!