No senajām mordviešu leģendām līdz mūsdienu galdam: šefpavārs pastāstīja, kas ir “oftoņ madjat”, un dalījās ar recepti
Ja jums būs iespēja pabūt Mordovijā, noteikti nogaršojiet šo ēdienu. Bet, patiesībā, kāpēc gan gaidīt? Mordviešu virtuve izceļas ar savu vienkāršību, sātīgumu un mājīgumu — ēdieni tiek gatavoti no tā, ar ko dāsni apveltījusi daba. Mordvieši pieder pie somugru tautām, tāpat kā somi, igauņi un karēļi. Viņu senči tūkstošiem gadu dzīvojuši Austrumeiropas mežu un upju apvidos.
Mordviešu kultūra ir bagāta ar tautasdziesmām, leģendām, ornamentiem, rokdarbiem un kulināriju. Viņu ēdieni tradicionāli ir vienkārši, sātīgi un balstīti uz vietējiem produktiem — graudiem, saknēm, sēnēm un gaļu. Viena no šī reģiona gastronomiskajām vizītkartēm ir oftoņ madjat jeb ovtoņ lapat — tulkojumā “lāča ķepa”. Tā ir brīnišķīga kotlete no maltas gaļas un aknu maisījuma.
No sirmās senatnes līdz mūsdienu galdam
Saskaņā ar senu mordviešu leģendu kāds jauneklis iemīlēja meiteni, bet, lai varētu ar viņu apprecēties, viņam bija jāpierāda sava drosme un jāuzvar lācis. Jauneklis devās mežā, uzvarēja briesmīgo zvēru un, kā pierādījumu savai uzvarai, atnesa lāča ķepu. Kopš tā laika sāka gatavot īpašas kotletes. Tiesa gan, mūsdienās recepte ir nedaudz mainījusies, un oftoņ madjat vairs negatavo no tādas gaļas.
Kā pagatavot mordviešu “oftoņ madjat”
Šefpavārs Svjatoslavs Spivakovs dalījās ar “Ēdam mājās” autentisko šī ēdiena recepti. “Parasti oftoņ madjat gatavo no cūkgaļas maltās masas un cūkas aknām. Taču var izmantot arī citu gaļu un aknas — piemēram, liellopa vai vistas,” stāstīja eksperts.
Lasi vēl: Tests “ērgļa” acīm: mēģiniet atrast visus dažādos burtus attēlā
Nepieciešams:
1 kg cūkgaļas;
550 g cūkas aknu;
1 litrs piena;
3 olas;
50 g miltu;
70 ml saldā krējuma (22%);
50 g sviesta;
300 g sīpolu;
20 g ķiploku;
rīvmaize vai grauzdiņi;
sāls un pipari pēc garšas;
2–3 ēdamkarotes augu eļļas.
Pagatavošana:
1.Aknas attīra no plēves, sagriež nelielos gabaliņos un vismaz uz 2 stundām iemērc pienā. 2.Sīpolus un ķiplokus notīra, sagriež un apcep augu eļļā ar nedaudz sviesta. 3.Caur gaļas mašīnu samaļ cūkgaļu, izmērcētās aknas, ceptos sīpolus un ķiplokus. Malto masu pievieno garšvielas, olas un saldo krējumu.
Lasi vēl: Mana vecmāmiņa pēc iestādīšanas ziemas ķiplokus ar kaut ko aplaista, izrādās tas ir ļoti noderīgi
4.Maltajai masai jābūt labi izstrādātai: to jāsakuļ bļodā, lai tā piesātinātos ar skābekli un parādītos olbaltumvielu pavedieni — tie palīdz kotletēm saglabāt formu. 5.No masas veido lielas kotletes (ap 200 gramu katra) un apviļā miltos. 6.Sagatavo: 2 olas sakuļ ar 40 ml piena, pievieno sāli un piparus. 7.Kotletes iemērc sakultajā un pēc tam apviļā rīvmaizē vai sasmalcinātos grauzdiņos, lai tās vienmērīgi pārklātu visu virsmu.
“Vissvarīgākais noslēpums: šim ēdienam tiek izgatavoti pieci lieli grauzdiņu ‘pirksti’, kas iespraužami kotletē, lai atgādinātu lāča nagus,” atklāja šefpavārs.
Pēc tam “ķepas” vispirms apcep pannā, bet pēc tam cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā 20–25 minūtes.
Labu apetīti!