Neizlejiet bietes novārījumu jeb kāpēc šis šķidrums ir īsts zelts jūsu virtuvei
Iedomājieties: jūs tikko novārījāt rubīnsarkanas, aromātiskas bietes vinegretam vai siļķei kažokā. Roka jau stiepjas pie katla, lai izlietotu tumši sarkano novārījumu izlietnē. Stop! Apturiet šo kustību uz mirkli. Tas, ko jūs grasāties izmest, nav vienkārši ūdens, bet gan koncentrēts garšas eliksīrs. Es arī agrāk pagāju garām šim dārgumam, līdz atklāju tā interesantās īpašības. Tagad šis burvīgais šķidrums ir kļuvis par manu uzticamo palīgu virtuvē.
Kāpēc biešu novārījums ir tik vērtīgs
Kad bietes vārās, tās dāsni dalās ar ūdeni vislabākajās savās sastāvdaļās. Šajā šķidrumā nonāk:
Betaīns: šī viela ir galvenais mūsu aizstāvis
Vitamīni un minerālvielas: daļa B grupas vitamīnu, C vitamīns, kālijs, magnijs, dzelzs un folijskābe paliek novārījumā.
Antioksidanti
Dabīgais krāsvielas pigments: spilgta, piesātināta krāsa — gatava pārtikas krāsviela bez ķīmijas.
Izlejot šo dzērienu, mēs būtībā izlejam kanalizācijā to labumu, par kuru esam samaksājuši.
Idejas izmantošanai: pārvēršam atkritumus vērtībā
Tātad, jūsu rokās ir katls ar rubīnsarkanu buljonu. Ko ar to darīt? Iespēju ir daudz!
1. Pamats zupām un borščiem
Šis ir visredzamākais un ģeniālākais pielietojums. Izmantojiet biešu novārījumu ūdens vai parasta buljona vietā, gatavojot boršču, biešu zupu vai auksto zupu. Zupa būs neticami piesātināta, ar dziļu garšu un to pašu “pareizo” bordo krāsu. Protams vārot bietītes ir tās rūpīgi jānomagā, jānogriež visas saknītes.
2. “Rozā” mīkla
Gribat pārsteigt viesus? Aizvietojiet ūdeni vai pienu receptē ar biešu novārījumu. Iegūsiet maigu mīklu skaistā rozā vai violetā tonī pīrāgiem, pankūkām, plācenīšiem vai pat mājās gatavotām nūdelēm. Bērni no šādiem kulināriem eksperimentiem ir sajūsmā!
3. Veselīgs dzēriens
Atdzesējiet novārījumu, pievienojiet karoti citrona sulas, nedaudz medus vai ingvera pēc garšas. Iegūsiet gardu un ļoti veselīgu vitamīnu dzērienu. Tas lieliski veldzē un tonizē.
4. Noderīgs “kompots” marinādei
Pievienojiet siltajam novārījumam sāli, cukuru, nedaudz etiķa vai citrona sulas un garšvielas (lauru lapu, piparu graudiņus). Ar šo šķīdumu pārlejiet sīpolus salātiem, kāpostus vai citus dārzeņus ātrai marinēšanai. Tie iegūs skaistu krāsu un pikantu garšu.
5. Laistīšana augiem
Ja tomēr neesat nolēmuši izmantot novārījumu ēdienā, nesteidzieties to izliet. Atdzesējiet un aplaistiet istabas vai dārza augus, kas mīl skābu augsni (azālijas, hortenzijas, rododendrus). Tas būs lielisks mēslojums šiem augiem.
Lasi vēl: Viens jautājums ietaupīs jūsu naudu: eksperti atklāj veidu, ko jautāt ja zvana no nezināma numura
Svarīgi padomi:
Sāls: ja bietes vārījāt sālītā ūdenī, ņemiet to vērā, izmantojot novārījumu citos ēdienos, lai nesanāktu pārāk sāļš.
Uzglabāšana: svaigu novārījumu var uzglabāt ledusskapī stikla burkā ar vāciņu 2–3 dienas.
Sasaldēšana: salejiet novārījumu ledus formiņās un sasaldējiet. Šos “rubīnus” kubiņus var pievienot smūtijiem, mērcēm vai vienkārši ūdenim — krāsai un veselībai.
Kulinārija ir māksla atrast vērtību visvienkāršākajās lietās. Biešu novārījums ir spilgts piemērs tam. Tas ir vērtīgs resurss, ko mēs daudzus gadus esam nenovērtējuši. Tas padara mūsu ēdienu ne tikai gardāku un skaistāku, bet arī daudz veselīgāku. Pietiek pamēģināt vienreiz — un jūs vairs nekad negribēsiet izliet šo dārgo rubīna eliksīru.
NODERĪGI PADOMI (pierakstiet!)
✔️ Visi zina, ka pīrāgi no noņemamās formas bieži pielīp un saplīst. Lai pīrāgs pat vecā formā izdotos ideāli gluds un viegli izņemams, izklājiet apakšu ar cepamo papīru, uzmanīgi nogrieziet to pa apli ārpus malas. No tā paša papīra nogrieziet sloksnes formas sānu augstumā, lai papīrs labi piekļautos, un samitriniet malas un apakšu ar ūdeni. Tad var pildīt formu un sūtīt cepeškrāsnī.
✔️ Jebkuru mīkstu pīrāgu, krējuma kūku, siera kūku vai biezpiena pīrāgu var viegli sagriezt ar stingru diegu. Tas sagriež nelielos gabaliņos gludi un precīzi, nekas nelūzt un nelīp, kā tas bieži notiek ar nazi.
✔️ Ar diegu var sagriezt arī mīkstu sieru. Diegs jāievieto zem siera gabala, jāsakrusto gali virspusē un jāpavelk uz dažādām pusēm — un tā turpiniet, līdz iegūstat vajadzīga lieluma gabaliņus. Grieziens būs vienmērīgs, un galvenais — pie naža nekas nepielīp.