Pastāv daudzi veidi, kā pagatavot jebkurus putraimus, taču mūsdienu cilvēki arvien biežāk pievērš uzmanību ne tikai kaloriju daudzumam, bet arī produkta vērtībai, izvēloties saudzīgākas termiskās apstrādes metodes
Daudzi vienkārši meklē visātrākos un ērtākos ēdiena pagatavošanas veidus — jo mūsdienās laiks ir viens no vērtīgākajiem resursiem. Mūsu ģimenē rīsus ļoti mīl. Turklāt visdažādākajās formās — gan kā piedevu, gan gaļas ēdienos, gan putrās, gan uzkodās. Papildus tradicionālajai vārīšanai ir vēl viens rīsu pagatavošanas veids — tos var aizliet ar karstu ūdeni (t.i., “uzliet” jeb “tvaicēt”).
Taču, lai tie izdotos garšīgi, irdeni un pietiekami gatavi, viss jādara pareizi. Lai gan patiesībā šajā metodē nav nekā sarežģīta.
Divi rīsu “uzliešanas” veidi
Rīsiem ir blīva struktūra, un, atšķirībā no, piemēram, auzu pārslām, kuras daudzi gatavo bez vārīšanas, tos arī var pagatavot, neieslēdzot plīti. Pastāv divi rīsu uzliešanas veidi — aukstais un karstais. Šodien aplūkosim karsto variantu, kas ir ideāli piemērots tiem, kuri dod priekšroku dabīgiem produktiem, taču nevēlas pārāk ilgi nodarboties ar gatavošanu.
Kāpēc “uzliet” rīsus
Rīsu un citu putraimu uzliešanai pirms vārīšanas ir vairākas galvenās priekšrocības:
- uzlietie putraimi neprasa stāvēt pie plīts, tos nav jāpārmaisa, tie nekad nepārvārās un nepiedeg;
- uzlējuma laikā rīsos saglabājas vairāk vērtīgo vielu, kas tiek iznīcinātas ilgstošas termiskās apstrādes laikā;
- uzlietie rīsi labāk saglabā formu un struktūru, kas īpaši svarīgi tiem, kam neizdodas novārīt rīsus tā, lai graudi paliktu irdeni.
Šāds rīsu pagatavošanas veids bez vārīšanas ir piemērots tiem, kas cenšas atbrīvoties no liekā. Tos var lietot gan kā patstāvīgu ēdienu, gan izmantot dažādu uzkodu, salātu, smūtiju ar olbaltumvielu produktiem, jogurtu vai zaļumiem un dārzeņiem gatavošanai.
Šīs metodes trūkums ir laiks — lai rīsi labi uzvārītos, nepieciešamas no 40 minūtēm līdz pusotrai stundai. Taču arī šeit nav jāstāv pie katla. Gatavošanas laiku var vienkārši iepriekš aprēķināt.
Kas nepieciešams pareizai rīsu “uzliešanai”
Uzliešanai būs nepieciešams biezu sienu trauks vai termoss ar platu kakliņu un verdošs ūdens. Trauka izvēle ir svarīga — tieši šāds trauks spēj ilgāk saglabāt siltumu, kas paātrinās rīsu pagatavošanos uzliešanas veidā. Ja neizmantojat termosu, noderēs arī biezs dvielis vai pleds. Papildus pašiem rīsiem būs nepieciešams verdošs ūdens un pēc vēlēšanās — garšvielas pēc jūsu gaumes.
Lasi vēl: Kāpēc gan nevajadzētu mīcīt malto gaļu ar rokām – kļūdas, kas sulīgas kotletes pārvērš par “gumiju”
Kā pareizi uzliet rīsus
Pirms sākt, pievērsiet uzmanību dažiem svarīgiem aspektiem: vispirms izvēlieties kvalitatīvus rīsus. Putraimiem jābūt veseliem un tīriem. Uzliešanai der dažādas rīsu šķirnes, taču katra var prasīt atšķirīgu iemērcēšanas laiku. Šeit jāvadās pēc savas gaumes un priekšrocībām izvēloties rīsu veidu.
Lai nodrošinātu ideālu rezultātu, pirms uzliešanas rīsi rūpīgi jāizskalo. To vajadzētu darīt 3–4 reizes, taču vislabāk — līdz ūdens kļūst pilnīgi dzidrs.
Lasi vēl: Es to redzēju pie draudzenes un tagad es to gatavoju burciņām – ideja, ko ir vērts “nočiept”
Rīsu “uzliešana” soli pa solim:
Rūpīgi noskalojiet rīsus un pilnībā noteciniet auksto ūdeni. Vislabāk tos izlikt sietā. Tad jums būs nepieciešami paši noskalotie rīsi, verdošs ūdens, nedaudz sāls vai garšvielu un, ja vēlaties, sviests. Ielieciet rīsus katlā un pārlejiet ar verdošu ūdeni. Attiecībai jābūt 1:2, t.i., vienai glāzei rīsu — divas glāzes karsta ūdens. Pievienojiet sāli un sviestu.
Pārklājiet trauku ar vāku un ietiniet to dvielī vai pledā. Ja izmantojat termosu, to nav nepieciešams nosegt — ja vien tas labi saglabā siltumu. Uzlejiet rīsus katlā 40–45 minūtes. Dažām šķirnēm var būt nepieciešams ilgāks laiks — līdz pusotrai stundai. Vienkārši pārbaudiet gatavību, nogaršojot.
Kad rīsi pietiekami “ievilkušies”, samaisiet tos un pasniedziet pie galda.
Cits, veselīgāks rīsu pagatavošanas variants ir cepeškrāsnī. Uzkarsējiet to līdz 90–100 grādiem, ielieciet izskalotos rīsus māla traukā, pārlejiet ar verdošu ūdeni, pievienojiet sāli un ļaujiet uzvārīties apmēram 30 minūtes.
Arī multivārāmais katls ar jogurta funkciju būs piemērots. Ielieciet rīsus bļodā, pārlejiet ar verdošu ūdeni, pievienojiet sāli un ļaujiet ievilkties apmēram stundu. Pamēģiniet šos alternatīvos rīsu pagatavošanas veidus mājās — iespējams, jūs pavisam aizmirsīsiet par vārīšanu.
Vai jūs esat mēģinājuši uzliet rīsus?
💖 Visiem visu labāko, panākumus virtuvē un labu apetīti! 💖