Esmu gatavojusi līdzīgas, taču šeit galvenais knifs ir tajā, ka noteikti jāievēro proporcijas. Starp citu, viņš uzreiz piedāvāja arī vieglu veidu, kā šo ciparu atcerēties
Noklausījos recepti “neparasti garšīgām” kotletēm pie slavenā pavāra, un tagad mani tuvinieki lūdz gatavot tikai tā: noslēpums ir proporcijās
Šo garšīgo kotlešu recepti es noskatījos pie slavenā pavāra Iļjas Lazersona kādā no raidījumiem, nolēmu izmantot viņa padomu un pagatavot kotletes — patiešām ļoti garšīga versija. Esmu gatavojusi līdzīgas, taču šeit galvenais knifs ir tajā, ka noteikti jāievēro proporcijas. Starp citu, viņš uzreiz piedāvāja arī vieglu veidu, kā šo ciparu atcerēties. Precīzas sastāvdaļas atradīsi teksta beigās.
Pagatavošanas veids
Tātad, sākam: ņemam 1 kg maltās gaļas, man šodien ir cūkgaļa, bet var ņemt arī jaukto. Uzreiz samalām arī vienu sīpolu caur gaļas mašīnu.
Tagad pastāstīšu galveno knifu šīm kotletēm: uz 1 kg maltās gaļas jāpievieno 40% maizes. Iļja piedāvā interesantu veidu, kā šo ciparu viegli iegaumēt — vienkārši jāsaista to ar stipro dzērienu: tam ir 40 grādi, un tā šo proporciju būs viegli atcerēties.
40% maizes — svars tiek rēķināts jau izmērcētai un izspiestai maizei. Sausā veidā lieku 200 gramus. Maizi var izmantot jebkādu — pat vislētāko vai apžuvušu.
Pārējais — pēc garšas. Noteikti jāpievieno sīpols (es to jau samalu kopā ar gaļu), 1 tējkarote sāls, melnie pipari pēc garšas un ķiploks pēc vēlēšanās. Es pēdējā laikā lieku vai nu vienu, vai otru — vai sīpolu, vai ķiploku.
Veidojam kotletes, man katra kotlete sver apmēram 90 gramus. Šādas kotletes nav jāpārkaisa ar rīvmaizi.
Apcepam augu eļļā uz vidējas uguns līdz gatavībai — no katras puses 6–7 minūtes. Vēl viens liels pluss šīm kotletēm — no tām nepaliek piedeguši nosēdumi eļļā, tāpēc cepšanas laikā eļļu nemainu: tā paliek tīra un gandrīz neiesūcas kotletēs.
Lūk, šādas kotletes sanāca, taču es vienmēr jau gatavās kotletes vēl nedaudz propāru krāsnī vai pannā. Pievienoju apmēram 30 gramus sviesta, uzlieku vāku un karsēju uz lēnas uguns apmēram 20 minūtes.
Ja krāsnī, tad salieku tās “pīļes” katlā un aizveru ar vāku, vai arī pannai pāri lieku foliju — turu 160 grādu temperatūrā 30 minūtes. Tagad kotletītes gatavas — pasniedzam tās ar jebkuru garnējumu un noteikti ar mērcīti. Labu apetīti! Sastāvdaļu sarakstu skatiet zemāk 👇
Noderīgi padomi (ņemiet vērā)
✔️ Notrulinātus gaļas mašīnas nažus var viegli uzasināt. Paņemam smilšpapīru, izgriežam apli pēc režģa izmēra un izduram vidū caurumu. Saliekam gaļas mašīnu, ieliekot smilšpapīru starp nazi un režģi, ieslēdzam uz 4–5 minūtēm.
✔️ Ja nepieciešams notīrīt lielu daudzumu sīpolu, nogriežam augšējo un apakšējo daļu, pašu sīpolu pārgriežam uz pusēm — tad miziņa noņemas viegli, ātri un bez piepūles.
Sastāvdaļas:
Maltā gaļa — 1 kg
Maize (sausā veidā) — 200 g
Sāls — 1 tējkarote
Melnie pipari — pēc garšas
Sīpols — 1 gab.
Ķiploks — 3–4 daiviņas (pēc vēlēšanās)
✔️ Lai siers ledusskapī ilgāk nebojātos un saglabātu garšu un svaigumu, lieciet to ietilpīgā, cieši noslēgtā traukā, blakus ielieciet 2–3 gabaliņus cukura gabaliņu, tā lai tie nesaskartos ar sieru.
✔️ Ja lavašs ir apžuvis un sācis plaisāt, nemetiet to ārā — to var izmantot kā vāku, kad gatavojat šakšuku, čirbuli vai omleti. Lavašs kļūs mīksts un elastīgs, turklāt ļoti garšīgs, jo piesūksies ar sulu aromātiem.