Kā ēst mīdijas un austeres restorānā, neizskatoties muļķīgi: soli pa solim sniegta instrukcija

Mēs paskaidrosim, kā ēst mīdijas un austeres saskaņā ar etiķetes noteikumiem: kādus piederumus lietot, ko nedarīt un kā izskatīties pārliecinātam pie jebkura galda.

Jūras veltes nav tikai ēdiens; tā ir pārliecības un takta pārbaude. Īpaši austeres un mīdijas. Pat tie, kas zina, kurā galā likt dakšiņu, visticamāk, uz tām paklups. Bet nekrītiet panikā: etiķete nav par snobismu, bet gan par komfortu. Apskatīsim, kā ēst austeres un mīdijas restorānā, lai viss izskatītos viegli, skaisti un pārliecināti.

Austeres: soli pa solim

Austeres tiek pasniegtas jau atvērtas — pusčaula ar gaļu iekšpusē, kas atrodas uz ledus. Tas ir vienkārši, ja zināt procedūru.

Citrons nav dekorācija. To pasniedz, lai līdzsvarotu garšu un neitralizētu jūras smaržu. Izspiediet tikai dažus pilienus, nepārmērcējot austeri no galvas līdz kājām. Ja vēlaties, varat pievienot nedaudz meignette mērces (etiķa, šalotes sīpolu un piparu maisījumu), bet nepārspīlējiet.

Trauki. Labi restorāni nodrošinās nelielu austeru dakšiņu — to var izmantot, lai maigi atbrīvotu gaļu no čaumalas, ja tā ir spītīga.

Kā ēst. Pievelciet austeri pie lūpām ar čaumalas platāko pusi un maigi iesūciet saturu kopā ar sulu. Nelieciet galvu atpakaļ un neizrādiet to — visam jābūt dabīgam. Pēc tam novietojiet čaumalu atpakaļ uz ledus, ar atvērto pusi uz augšu.

Ko nedarīt. Nelejiet austerēm kečupu, neprasiet sāli, neēdiet tās ar karoti. Un noteikti nepārbaudiet, vai tās ir “dzīvas” — restorāns to jau ir izdarījis jūsu vietā.

Mīdijas: nedaudz vairāk tehnikas

VIDEO:

Ar mīdijām viss ir atkarīgs no pasniegšanas veida. Ja tās ir savās čaulās, jums būs jābūt nedaudz radošākam, bet tas nav grūti. Ja tiek pasniegti piederumi. Izmantojiet mīdiju knaibles (ar tām turiet čaulu) un dakšiņu (ar tām izņemat gaļu). Paņemiet to, izņemiet un ielieciet mutē. Tik vienkārši.

Ja jums nav piederumu: Etiķete ļauj izmantot tukšu čaulu kā knaibles. Ar vienu roku turiet “tukšo” čaulu, bet ar otru paņemiet mīdiju no pilnās čaulas un ēdiet to. Tas ir pilnīgi pieņemami — pat oficiālās vakariņās. Buljons nav dzēriens. Ja mīdijas ir mērcē, ēdiet tās ar karoti pēc tam, kad čaumalas ir izlietotas. Bet nelieciet šķīvi un nemalkojiet — tā nav zupa.

Ko darīt ar čaumalām: Izlietotās ievietojiet atsevišķā bļodā, kas tiek atnesta kopā ar ēdienu. Ja tādas nav, novietojiet tās kārtīgi uz šķīvja malas, nevis kaudzē.

Galvenās kļūdas, kas atklāj iesācēju, ir šādas:

– Austeres ēšana ar dakšiņu ir nepareiza. – Mēģinājums atvērt čaumalu ir kategorisks aizliegums.

– Austeres “vilkšana” mutē trokšņaini ir nepieņemama, pat ja tā ir garšīga.

Lasi vēl: PVD izplata svarīgu informāciju visiem mīluļu īpašniekiem Latvijā: ”Mēs negaidīti varam arī braukt pārbaudīt”

– Čaumalu atstāšana otrādi ir pret noteikumiem.

Kas vēl ir svarīgi

Pēc austerēm un mīdijām vienmēr pasniedz mitrās salvetes vai bļodu ar ūdeni un citrona šķēlīti — to var izmantot, lai atsvaidzinātu pirkstus. Tas nav tikai izrādīšanās pēc, tā ir daļa no apkalpošanas, un visi to izmanto. Ja nezināt, ar ko sākt, vienkārši vērojiet, kā to dara citi — tajā nav nekā neveikla. Etiķete nav pārbaudījums, bet gan instruments, lai justos ērti jebkurā situācijā.