Šie mājās gatavotie zefīri bez olām ir gaisīgi, viegli un pārsteidzoši vienkārši pagatavojami. Tikai daži produkti, mazliet pacietības – un uz galda jau smaržo pēc bērnības, salduma un mājas siltuma
Šodien gatavosim gaisīgu, maigu un aromātisku mājas zefīru bez olām. Šī recepte ir lieliski piemērota tiem, kuri izvairās no olām vai vienkārši vēlas pamēģināt ko jaunu. Zefīrs sanāk viegls kā mākonis — iekšpusē maigs, bet ārpusē ar vieglu, kraukšķīgu garoziņu. Precīzas sastāvdaļas atradīsi teksta beigās.
Pagatavošana:
Želatīna sagatavošana:
Nelielā traukā ieber želatīnu un pielej pāris ēdamkarotes auksta ūdens, lai tas uzbriest.
Kad želatīns kļūst mīksts un caurspīdīgs, to izkausē ūdens peldē (trauks ar želatīnu tiek ievietots lielākā traukā ar karstu ūdeni). Maisa, līdz želatīns pilnībā izšķīdis un masa kļuvusi viendabīga. Nepārvāri!
Sīrupa vārīšana:
Citā katliņā ieber cukuru, pielej 100 ml ūdens un liek uz vidējas uguns. Maisot uzvāra, līdz masa sāk burbuļot.
Vāra 5–6 minūtes, līdz veidojas viegls sīrups. Tas nedrīkst kļūt tumšs – pietiek, ja tas ir caurspīdīgs un nedaudz sabiezējis.
Želatīna un sīrupa saputošana:
Karsto sīrupu uzmanīgi ielej želatīna masā, vienlaikus sākot to putot ar mikseri vidējā ātrumā.
Puto 10–12 minūtes, līdz masa kļūst gaiši balta, gaisīga un palielinās apjomā. Man šajā solī pietika ar 10 minūtēm.
Pievieno aromātus un piedevas:
Kad masa kļuvusi gaisīga, pievieno citronskābi, vaniļas cukuru un sodu. Turpina putot, pakāpeniski palielinot miksera ātrumu līdz maksimālajam. Vēl 2 minūtes, līdz masa dubultojas un kļūst ļoti pūkaina.
Zefīra formēšana:
Sagatavo paplāti, izklāj to ar cepamo papīru.
Pārliec zefīra masu konditorejas maisā vai maisiņā ar griezumu stūrī un izspied uz papīra nelielus aplīšus vai rozītes.
Vari izmantot metāla uzgali skaistākam zefīra rakstam. Beigās pārkaisa ar pūdercukuru.
Žāvēšana:
Atstāj zefīrus istabas temperatūrā uz 5–6 stundām (ja vēlas mīkstu zefīru) vai uz nakti ja vēlas lai tie kļūst viegli, maigi un ar plānu garoziņu.
Rezultāts un padomi:
No šī daudzuma man sanāca apmēram 20 zefīra aplīši. No rīta tie bija skaisti apžuvuši, ar maigu serdi un kraukšķīgu maliņu. Kad zefīrus noņem no cepamā papīra, nebrīnieties, ja apakšā paliek nelieli aplīši vai raksts – tas ir normāli un pat raksturīgi mājas zefīram.
Lasi vēl: Atklāšu vienu triku, kāpēc pelmeņus nedrīkst likt verdošā ūdenī
Sastāvdaļas:
3000 g cukura
125 ml ūdens
8 g želatīna (aptuveni 1 ēdamkarote)
½ tējkarotes citronskābes
¼ tējkarotes sodas
1 paciņa (10 g) vaniļas cukura vai 2 tējkarotes
pūdercukurs pārkaisīšanai
Šie zefīri ir brīnišķīgi ar tēju, kafiju vai kā dāvana tuvam cilvēkam. Tie ir dabiski, bez olām un ķīmiskām piedevām — īsts mājās gatavots saldums! Lai labi garšo un lai burvīga rudenīgā diena 🙂




















