Kādā Preiļu veikalā redzēju kā darbinieks no banānu kastēm ņem ārā mazus maisiņus: atklāju kas tie bija

Katram amatam ir savi knifi, ko iemācies tikai tad, kad jau ilgu laiku tajā strādā, vai arī ir pieredzējis biedrs, kurš vēlas un var jaunpienācēju apgaismot.

Un varbūt šajos knifos nav nekā īpaši pārdabiska, ar tiem vienkārši ir ērtāk, ātrāk vai labāk veikt darbu. Bet visi apkārtējie skatās uz tevi ar apbrīnu:

Šis puišelis ir ģēnijs! Šodien pastāstīšu par vienu tādu knifu, ko uzzināju pavisam nejauši, bet tagad lietoju pastāvīgi, jo tas ir noderīgs. Vairākus desmitus gadu populārākais ziemas auglis ir… ne mandarīns, ne apelsīns, pat ne ābols, bet BANĀNS. Lai gan botāniski banāni ir ogas, visiem pazīstamā gardā saldā garša liek uzskatīt to tieši par augli.

Tā kā pieprasījums pēc tā pārsniedz pieprasījumu pēc visiem pārējiem augļiem, visos tirdzniecības tīklos tas ir pirmajā vietā. Neticat? Skatieties automātiskajās svaru mērierīcēs hipermārketos. Banāns vienmēr Nr. 1, pat avokado paliek malā, kaut gan sākas ar burtu A.

Bet banānam ir ļoti slikta īpašība. Viss ir tādēļ, ka banāniem ir iekšējs taimeris, pulkstenis, ko dabā ielikusi daba. Un šis pulkstenis tikšķ. Kad tas sasniedz noteiktu robežu, taimeris ieslēdzas un auglis sāk ordināru ātrumu nogatavoties un izdalīt vielu. Tā ir pazīme, ka banāns ir nogatavojies un gatavs lietošanai.

Un, ja blakus guļ citi banāni, kuru taimeri vēl nav sasnieguši noteikto brīdi, bet tie sajūt to smaržu, tad taimeris ieslēdzas visiem uzreiz. Un visi kļūst nogatavojušies. Un kas notiek ar nogatavojušiem augļiem ilgas ceļošanas laikā vai, piemēram, ja partija ir aizkavējusies muitā vai noformēšanā?

Tie sapūst! Piekrītiet, nav patīkami, kad nopērk gardu banānu kasti, atver to, bet tur ir sapuvis smūtijs. Tieši tāpēc banāni, pirmkārt, tiek novākti karstās zemēs vēl zaļi. Turklāt ar būtisku rezervi, lai ilgas ceļošanas laikā kādam pāraugušam banānam neskanētu nogatavošanās modinātājs.

Otrkārt, katrā kārbā, tieši augšā, liek īpašu maisiņu – “frešeru”, kas uztver visu no banāniem izdalīto vielu, absorbē to un neļauj visiem pārējiem augļiem nogatavoties.

VIDEO:

Kad kārba ar svaigiem banāniem tiek izlikta tirdzniecības zālē, darbinieks to atver ar nazi un noņem frešera maisiņu. Pircēji tādus maisiņus var retumis ieraudzīt, ja, piemēram, veikala darbinieki tos steigā aizmirsuši vai nav pamanījuši. Kā jau teicu, frešers ir vienkārši noderīga lieta.

Ja to redzat kārbā, paņemiet un lūk, kāpēc!

To vajag nolikt uz palodzes tā, lai tas būtu saules gaismā, un labi “uzsildītos”. Tas atkal atbrīvos jau maisiņā uzsūkušos etilēnu, un frešers atkal kļūs kā jauns. To var izmantot atkārtoti… un nemaz ne banāniem.

Starp tipiskajiem augļiem un dārzeņiem ir vēl daži tipiski šādi augļi. Piemēram, mango. Ja vēlaties to saglabāt ilgāk, lai tas izturētu līdz Jaunajam gadam, pietiek likt frešeru likt melnā maisiņā un ielikt tur mango. Tāpat ar ananāsiem, frešers labi palēnina nogatavošanās taimeri.

Lasi vēl: No 1. janvāra stāsies spēkā ātruma ierobežojums gājējiem – skaidrojam kurā valstī

Bet visvairāk šis maisiņš iedarbojas uz… tomātiem! Pietiek tajā ielikt ķiršu vai parastos plūmju tomātus… un tomātu glabāšanas laiks arī palielinās vairākas reizes. Bet tas vēl nav viss! Kāpēc veikalu pārdevēji tos savāc lielos daudzumos? Tie noder… rudenī. Atcerieties, kas notiek katru rudeni. Tuvojoties pirmajiem salnām, dārznieki asarām acīs ieiet siltumnīcās un novāc vēl zaļos tomātus. Pēc tam noliek tos kastē vai kādā stūrī izklāj audumu un uz tā saliek vēl zaļos tomātus, kam pāri uzliek vecu segas segu. Tā tie “nogatavojas”.

Ja pie zaļajiem “nogatavojamiem” liek pāris tādus maisiņus, tomātu nogatavošanās ātrums strauji samazinās, tie var ilgi palikt svaigi. Attiecīgi daudz ilgāk nav jāiet uz veikalu pēc veikalu dārzeņiem. Tātad šie nelielie gandrīz nemanāmie maisiņi ir īsts dārgums dārgo dārzeņu saglabāšanā. Ja tos pamanu veikalā, obligāti paņemu. Kad to redz pārdevēji, vienmēr smaidot māj ar galvu, redz, zini, kam tas vajadzīgs.