Orhideju cienītāji apgalvo, ka viena vienkāršas rutīna palīdz augiem ziedēt no jauna, sniedzot saudzīgu un lētu kopšanu.
Triks nav nekāds noslēpumains serums vai dārgs mēslojums. Viss sākas pie virtuves izlietnes un beidzas ar veselīgākām saknēm, stingrākām lapām un noturīgiem ziedkātiem. Lūk, kā mājas apstākļos audzētāji ar parastiem virtuves produktiem palīdz savām orhidejām uzziedēt košāk.
Lasi arī: Sēņu krēmzupa “no restorāna”: recepte no mana drauga, kas ir šefpavārs
Divu sastāvdaļu “pastiprinātājs”
Dārznieki jau sen izmanto maigus, mājās gatavotus tonikus, lai “pamodinātu” orhidejas starp ziedēšanas cikliem. Divi īpaši izceļas ar to, ka ir ātri pagatavojami, lēti un pārsteidzoši efektīvi – banānu mizas ūdens un rīsu ūdens. Pareizi lietoti, tie darbojas kā viegls mēslojums – baro, nevis piespiež – un augi reaģē bez stresa.
Banānu mizas ūdens satur kāliju, fosforu un nedaudz kalcija. Rīsu ūdens pievieno cietes un nelielu daudzumu B vitamīnu, dzelzs un magnija.
Kā pagatavot banānu mizas ūdeni
Ievietojiet dažas svaigas banānu mizas burkā un pārlejiet ar ūdeni. Ļaujiet ievilkties divas dienas istabas temperatūrā, pēc tam izkāsiet un atšķaidiet vienu daļu mizas ūdens ar četrām daļām tīra ūdens. Uzglabājiet ledusskapī un izmantojiet 24 stundu laikā, lai tas nesaskābtu.
Proporcija: 1 daļa mizas uzlējuma uz 4 daļām ūdens
Laiks: agri no rīta vai vakarā, nekad ne karstākajā dienas laikā
Mērķis: augsnes maisījums, nevis lapas vai auga centrs
Kā pagatavot rīsu ūdeni
Noskalojiet pusi glāzes neapstrādātu rīsu un aplejiet ar divām glāzēm ūdens uz 30 minūtēm. Maisiet, izkāsiet un izmantojiet iegūto duļķaino šķidrumu uzreiz. Šis maigs, cieti saturošs šķīdums veicina labvēlīgu mikroorganismu attīstību augsnē un piegādā vieglus mikroelementus.
Abi šķīdumi jālieto kā viegls papildinājums, nevis pilnvērtīgs mēslojums. Ja šķidrums sāk slikti ost, izlejiet to.
Kāpēc orhidejas labi reaģē uz šiem maisījumiem
Lielākā daļa mājās audzēto orhideju, īpaši phalaenopsis, dabā aug kokos, uzsūcot mitrumu un barības vielas no lietus, rasas un sadalījušās augu masas.
Banānu mizas ūdens nodrošina kāliju ziedu veidošanai un stumbra stingrumam, kā arī fosforu sakņu un pumpuru attīstībai. Rīsu ūdens cietes baro mikroorganismus, kas palīdz saknēm vieglāk uzņemt barības vielas.
Šie uzlējumi neaizstāj sabalansētu mēslojumu, bet var palīdzēt, kad augs izskatās noguris vai kad to sagatavo jaunam ziedēšanas ciklam.
Kad un kā lietot
Laistiet no rīta vai agri vakarā, lai lapas ātri nožūtu un saknes varētu uzsūkt ūdeni bez karstuma stresa. Lēni lejiet šķīdumu pa substrātu, līdz nedaudz ūdens iztek no poda apakšas. Nekad nelaistiet auga centrā, kur satiekas lapas – tas var izraisīt puvi.
Veselas saknes pēc laistīšanas izskatās stingras un zaļas, bet, kad tās izžūst, kļūst sudrabaini baltas. Laistiet atkal, kad lielākā daļa sakņu kļuvušas bālas un pods šķiet viegls.
Kopšanas pamati, kas palīdz šim trikam darboties
Gaisma, temperatūra un mitrums
Gaisma: spilgta, bet netieša. Labi der austrumu logs vai dienvidu logs aiz plāna aizkara.
Temperatūra: 18–24 °C dienā, ar nelielu (4–6 °C) kritumu naktī, kas veicina ziedpumpuru veidošanos.
Mitrums: 40–60 %. Ja telpā ir sauss gaiss, izmantojiet mitrinātāju vai trauku ar ūdeni un oļiem.
Laistīšana
Apmēram reizi 10 dienās, pielāgojot sezonai. Izmantojiet lietus, destilētu vai nostādinātu krāna ūdeni. Reizi mēnesī izskalojiet substrātu ar tīru ūdeni, lai novērstu sāļu uzkrāšanos.
Substrāts un pārstādīšana
Orhidejām nepieciešama gaisa piekļuve saknēm. Izmantojiet rupju priežu mizu, perlītu un nedaudz sfagna sūnas. Pārstādiet ik pēc 18–24 mēnešiem vai ātrāk, ja substrāts sadalās, saknes pārņem podu vai augs vairs neizskatās veselīgs.
Pati galvenā informācija par to, kā panākt lielisku orhideju ziedēšanu un augšanu gan sekos raksta turpinājumā!

Biežākās kļūdas un risinājumi
Savītušas lapas un ļoti sausas saknes: nepietiekama laistīšana. Iemērciet podu istabas temperatūras ūdenī uz 10 minūtēm, pēc tam labi noteciniet.
Dzeltenas, ļenganas lapas pie pamata: pārlieka laistīšana. Ļaujiet substrātam ilgāk izžūt un uzlabojiet gaisa cirkulāciju.
Baltas nogulsnes vai plēvīte uz substrāta: lietojat pārāk koncentrētu šķīdumu. Atšķaidiet vairāk vai lietojiet retāk.
Knišļi: ļaujiet virskārtai izžūt, izmantojiet lipīgās lamatas un neglabājiet banānu ūdeni ilgāk.
Atcerieties – gaisma bez apdeguma, laba ventilācija un sabalansēts mitrums ir svarīgāki par jebkuru uzlējumu. Virtuves līdzekļi vienkārši palīdz sasniegt labāku līdzsvaru.
Kā tas sader ar parasto mēslošanu
Ja lietojat virtuves uzlējumus, komerciālo mēslojumu izmantojiet saudzīgi – pietiek ar ceturtās stiprības orhideju mēslojumu reizi mēnesī. Tajā pašā nedēļā nelietojiet banānu vai rīsu ūdeni. Orhidejām labāk patīk “mazās devās”, nevis “svētku maltīte”.
Kad ziedēšana apstājas
Ja pieaudzis augs neveido jaunus ziedkātus, palīdziet ar spilgtāku gaismu un nelielu temperatūras kritumu naktī. Lietojiet banānu mizas ūdeni ik pēc pāris nedēļām kā kālija avotu un rīsu ūdeni starp tām reizēm, lai aktivizētu saknes. Parasti dažu ciklu laikā parādās jauni pumpuri.
Papildu informācija ziņkārīgajiem audzētājiem
Kāpēc atšķaidīšana ir svarīga: abi šķīdumi ir bioloģiski aktīvi. Neatšķaidīts banānu uzlējums var sākt rūgt, bet koncentrēts rīsu ūdens var aizsprostot gaisa spraugas substrātā. Atšķaidīšana samazina mikrobu daudzumu, padara pH draudzīgāku un pasargā orhidejas sakņu ārējo slāni – velamenu.
Riska pazīmes: ja jūtat skābu smaržu, redzat gļotainu substrātu vai plankumainas lapas, pārtrauciet lietošanu, izskalojiet ar tīru ūdeni, nogrieziet bojātās saknes un atsāciet tikai tad, kad augs atjaunojas.
Tīras burkas un svaigi pagatavoti šķīdumi būtiski samazina šādu problēmu risku.

 
        











