Riekstu un karameļu kūka citādākā pagatavošanas veidā – rezultātā sanāk maigs, karamelīgs gardums pie kafijas

Ja jums garšo rieksti un karamele, šīs receptes ir ideāli piemērotas mierīgai kafijas pauzei

🥧 1. recepte – Mandeļu karameļu kūka

Ļaujieties saldajam kārdinājumam! Šī debešķīgā kūka apvieno gaisīgu mandeļu biskvītu ar maigu sviesta un karamelizēta iebiezinātā piena krēmu. Kūkas virspusē — kraukšķīgi grauzdēti valrieksti un viegla mājās gatavotas karameļu mērces nots. Katrs kumoss — perfekta riekstu, sviesta un salduma saspēle. Lieliski piemērota svētkiem vai vienkārši brīžiem, kad gribas sevi palutināt. Precīzas sastāvdaļas atradīsi teksta beigās.

Pagatavošana:

Atdala olas – baltumus saputo ar šķipsniņu sāls stingrās putās.

Pakāpeniski pievieno cukuru, turpinot putot, līdz masa kļūst spīdīga un stabila.

Iemaisi olu dzeltenumus (pa vienam), pēc tam pievieno maltās mandeles, cepamo pulveri un rīvmaizi.

Maisi ar lāpstiņu, līdz masa kļūst viendabīga — neputo pārāk ilgi, lai mīkla nesēstos.

Ielej mīklu ietaukotā vai ar cepamo papīru izklātā formā (33×29 cm).

Cep cepeškrāsnī 180 °C temperatūrā (karsēšana no augšas un apakšas) apmēram 20 minūtes, līdz biskvīts viegli apbrūnē. Atstāj pilnībā atdzist. Tālāk gatavosim krēmu.

Krēma pagatavošana:

Sviestu saputo līdz krēmīgai, vieglai konsistencei.

Pievieno karamelizēto iebiezināto pienu un saputo līdz gludam krēmam.

Iemaisi sasmalcinātos valriekstus.

Uzklāj krēmu uz atdzisušā biskvīta.

Pagatavošana:

Katliņā ar biezu dibenu karsē cukuru, līdz tas izkūst un kļūst zeltaini brūns.

Pievieno sviestu un maisa, līdz tas pilnībā izkūst.

Lēnām pielej karstu krējumu (uzmanīgi, karamele var burbuļot!). Maisi, līdz masa kļūst viendabīga. Atvēsini. Pārlej kūkas virspusi ar šo mērci un ļauj tai mazliet sacietēt.

Rezultāts: maigs mandeļu biskvīts ar bagātīgu sviesta-karameļu krēmu un riekstu kraukšķi.

 

Lasi vēl: Es pārcēlos dzīvot pie 59 gadus vecas sievietes Laimas, pēc nedēļas izvācos, jo nespēju izturēt vienu viņas “vakara rituālu”

Mīklai:

7 olu baltumi
Šķipsniņa sāls
250 g (1¼ glāzes) cukura
7 olu dzeltenumi
200 g (1⅓ glāzes) maltu mandeļu
2 tējkarotes cepamā pulvera (vai sodas)
4 ēdamkarotes rīvmaizes

VIDEO:

Krēmam:

1 bundža karamelizēta iebiezinātā piena
250 g (1 glāze) mīksta sviesta
250 g (2 glāzes) sasmalcinātu valriekstu

Karameļu mērcei:

100 g (½ glāzes) cukura
30 g (2 ēdamkarotes) sviesta
100 ml (⅓ glāzes) saldā krējuma (30% tauku)

🌀 2. recepte – Pekanriekstu kanēļa rullīši ar karameļu mērci

Šie īpašie kanēļa rullīši apvieno pūkainu rauga mīklu ar aromātisku kanēļa pildījumu un zeltainu karameļu slāni, kas pārklāts ar grauzdētiem pekanriekstiem. Tie ir brīnišķīgi gan brokastīs, gan desertā, un izskatās svinīgi jebkurā galdā.

Mīklai:

500–550 g kviešu miltu (4–4½ glāzes)
1 ēdamkarote cukura
1 ola
13 g svaiga rauga (aptuveni ½ paciņas)
5–6 g kardamona (½ tējkarotes)
125 ml silta ūdens (½ glāzes)
125 ml silta piena (½ glāzes)
5–6 g sāls (½ tējkarotes)
50 g sviesta (3½ ēdamkarotes)

Pagatavošana:

Rauga maisījumam siltā ūdenī pievieno cukuru un ļauj nostāvēties 5–10 minūtes, līdz parādās putas. Lielā bļodā sajauc pienu, olu, sāli, kardamonu un izkausētu sviestu.

Pievieno aktivizēto raugu un pakāpeniski ieber miltus, mīcot mīkstu, viegli elastīgu mīklu (tā nedrīkst lipt pie rokām).

Pārsedz ar dvieli un ļauj mīklai pacelties 50–60 minūtes siltā vietā.

Pildījumam:

100 g mīksta sviesta
4 ēdamkarotes brūnā cukura
1 tējkarote kanēļa

Pagatavošana:

Samaisi sviestu, cukuru un kanēli līdz viendabīgai masai.

Izrullē uzrūgušo mīklu taisnstūra formā (~0,5 cm biezumā).

Vienmērīgi izsmērē pildījumu un sarullē mīklu gareniski ciešā rullī.

Sagriez aptuveni 3 cm biezās šķēlēs.

 

Lasi vēl: Atbraucu ciemos pie vectēva Modra, viņam ir 90, bet izskatās uz 60; viņš naktī bieži dodas uz mežu, vēlāk es uzzināju viņa noslēpumu

Karameļu mērcei:

150 g cukura
30 ml ūdens
30 g sviesta
70–100 ml saldā krējuma

Pagatavošana:

Katliņā karsē cukuru ar ūdeni, līdz veidojas zeltaini brūna karamele. Pievieno sviestu un samaisi, tad uzmanīgi pielej karstu krējumu, maisot, līdz iegūta mīksta mērce.

Karameļu mērci lej cepamajā formā un pārkaisi ar 200 g pekanriekstu.

Pa virsu izkārto sagrieztos rullīšus (ar griezuma daļu uz leju). Cep 180 °C temperatūrā 25–30 minūtes, līdz rullīši ir zeltaini brūni.
Pēc izņemšanas atstāj formā 5–10 minūtes, tad apgriez uz šķīvja, lai karamele un rieksti būtu virspusē.

Rezultāts: maigi, aromātiski un nedaudz lipīgi kanēļa rullīši ar pekanriekstu karamelizētu garoziņu — īsta smaržīga laimes porcija!