Rudens laikā kāposts kļūst par vienu no daudzpusīgākajiem dārzeņiem, un no tā var pagatavot īpaši gardas maltītes.
Rudens vienmēr ienāk mierīgi un rāmi, un tieši šajā laikā vislabāk garšo siltas, vienkāršas un sātīgas maltītes. Kāposts šajā sezonā kļūst par vienu no visbiežāk lietotajiem dārzeņiem — tas ir pieejams, ilgi glabājas un ļauj pagatavot daudz dažādu ēdienu. Turklāt tas labi sader gan ar citiem dārzeņiem, gan gaļu, gan vienkāršiem mērces risinājumiem, tāpēc no viena kāposta var pagatavot vairākas mierīgas un gardas maltītes.
Daudzi rudens vakaros izvēlas tieši kāpostu ēdienus, jo tie rada mājīgu sajūtu un neprasa sarežģītu gatavošanu. Tos var cept, sautēt, vārīt vai izmantot salātos — viss ir vienkārši un saprotami. Tāpēc šodien vēlos padalīties ar četrām receptēm, kuras mūsu ģimenē gatavojam visbiežāk. Tās ir siltas, vieglas ikdienai un labi der dažādām gaumēm.
Tagad ķeramies klāt gatavošanai. Kā jau ierasts, visas sastāvdaļas atradīsiet katras receptes noslēgumā.
1. Maigi kāpostu salāti ar krēmīgu mērci
Šie salāti ir viegli, svaigi un der gan kā piedeva, gan kā vienkārša vakariņu porcija. Tie pagatavojami dažās minūtēs un ir ļoti labi piemēroti ikdienai.
Pagatavošana
Plāni sagrieziet kāpostu un nedaudz to pamasējiet, lai tas kļūst maigāks un sulīgāks. Pievienojiet sarīvētu burkānu, sagrieztu gurķi un lociņus. Mērcei izmantojiet majonēzi, jogurtu vai to maisījumu — kā jums garšīgāk. Iemaisiet šķipsniņu sāls un ļaujiet salātiem īsu brīdi ievilkties.
Vajadzēs:
Kāposts 300 g
Gurķis 1 gab.
Burkāns 1 gab.
Lociņi
Mazliet jogurta vai majonēzes
Šķipsna sāls
Noderīgi padomi šai receptei
Kāpostu salāti vienmēr izdosies maigāki, ja to sagriež pavisam plānās strēmelītēs. Jo plānāk, jo labāka tekstūra. Ja kāposts šķiet par stingru, pamasējiet to dažas sekundes ar rokām — tas ātri kļūst maigāks. Jogurta vietā var izmantot kefīru vai pavisam vieglu krējuma mērci, ja gribas maigāku garšu. Ja mājās ir ābols, varat pievienot nelielu šķēlīti saldenumam — salāti kļūst īpaši viegli un svaigi. Šie salāti garšo vēl labāk, ja ļauj tiem 10–15 minūtes pastāvēt, lai garšas izlīdzinās.
2. Siltais kāpostu un ķirbja sautējums
Ļoti sildošs un mājīgs ēdiens, kas lieliski der rudens vakariem. Ķirbis piešķir saldenu maigumu, bet kāposts nodrošina sātu.
Pagatavošana
Sīpolu lēnām apcep līdz vieglam zeltainumam. Pievieno sasmalcinātu kāpostu un maisot silda, līdz tas sāk kļūt mīksts. Sarīvē ķirbi un pievieno pannai. Sautē uz lēnas uguns apmēram 20 minūtes. Pievieno ķiploku, sāli un piparus. Ja vēlas maigāku ēdienu, pievieno karoti krējuma.
Vajadzēs:
Kāposts 400 g
Ķirbis 300 g
Sīpols
Daži ķiploka zobi
Eļļa
Sāls un pipari
Noderīgi padomi šai receptei
Ja vēlaties maigāku struktūru, kāpostu var nedaudz apliet ar karstu ūdeni pirms sautēšanas — tas padara to mīkstāku. Ķirbi var rīvēt gan smalki, gan rupji, atkarībā no tā, cik izteiktu tekstūru vēlaties. Ja sautējums šķiet par biezu, var pievienot mazliet buljona vai ūdens — ēdiens būs sulīgāks. Ķiploku šai receptei vislabāk pievienot pašās beigās, lai garša būtu maiga, ne asa. Ļoti labi piestāv arī šķipsniņa dilles vai pētersīļu.
Bet īstie garšu favorīti tikai tagad sākas — nākamās divas receptes mūsu ģimenē vienmēr tiek apēstas pirmās. 👇
3. Kāpostu kotletītes
Vienkārši, sātīgi un ļoti mājīgi. Der gan vakariņām, gan pusdienām, gan uzsildīšanai nākamajā dienā.
Pagatavošana
Kāpostu sarīvē vai sasmalcina pavisam smalki. Pievieno olas, miltus un šķipsniņu sāls. Massei jābūt viendabīgai un nedaudz biezai. Uzkarsē pannu ar eļļu un cep kotletītes līdz zeltainai garšai. Pasniedz ar krējumu vai svaigiem salātiem.
Vajadzēs
Kāposts 400 g
2 olas
2–3 ēdamkarotes miltu
Šķipsna sāls
Eļļa cepšanai
Noderīgi padomi šai receptei
Lai kotletītes būtu maigākas, kāpostu vislabāk rīvēt smalki. Ja masa šķiet par šķidru, pievienojiet nedaudz miltu. Ja par biezu — nelielu karoti ūdens vai krējuma. Kotletītes garšos vēl labāk, ja pannā izmantosiet sviesta un eļļas maisījumu. Var pievienot arī ēdamkaroti rīvmaizes — struktūra kļūs stingrāka. Ļoti labi piestāv piemēram ķimenes vai neliela šķipsniņa piparu.
4. Siltā rudens zupa ar kāpostu un tomātiem
Viegls, sildošs ēdiens, kas mierīgi sasilda un neprasa daudz laika.
Pagatavošana
Katliņā apcep sīpolu un burkānu. Pievieno sasmalcinātu kāpostu un apmaisa. Pievieno kartupeļus un buljonu vai ūdeni. Kad kartupeļi mīksti, pievieno sasmalcinātus tomātus. Vāra vēl dažas minūtes un pievieno sāli, piparus un zaļumus.
Vajadzēs
Kāposts 300–400 g
Tomāti 3 gab.
Burkāns 1 gab.
Sīpols 1 gab.
Kartupeļi 2–3 gab.
Buljons vai ūdens
Sāls, pipari, zaļumi
Noderīgi padomi šai receptei
Ja vēlaties maigāku zupu, kāpostu var pirms pievienošanas apliet ar karstu ūdeni. Tomātus var izmantot gan svaigus, gan konservētus — pēc garšas. Ja vēlaties, lai zupa būtu sātīgāka, pievienojiet nedaudz kartupeļu biezeņa vai karoti krējuma. Zupa otrajā dienā garšos vēl bagātīgāk, jo garšas būs labi “saslēgušās”. Lieliski piestāv svaigas dilles vai pētersīļi.
Kopsavilkums
Kāposts ir viens no tiem dārzeņiem, kas spēj pārsteigt — no vienkāršas galviņas var pagatavot tik daudz dažādu ēdienu! Tas ir sātīgs, pieejams un ļoti labi iederas rudens virtuvē. Ēdieni, kurus gatavojam mierīgi un no sirds, rada īpašu mājīgumu, un tieši tādas ir šīs receptes. Tās ir piemērotas ikdienai, brīvdienām un reizēm, kad gribas kaut ko ļoti vienkāršu, bet garšīgu.












