Noslēpums, kā pagatavot perfektus kartupeļus bez frī kartupeļiem un liekas eļļas. Atzīstiet, cik bieži jūs ķeraties pie kaut kā garda un kraukšķīga? Parasti tieši frī kartupeļi aizpilda šo lomu – kārdinoši, bet tik neveselīgi.
Esmu atradusi izcilu alternatīvu! Ēdienu, ko mana ģimene burtiski aprij dažu sekunžu laikā. Un šodien es dalos ar šo recepti.
Tie nav tikai cepti kartupeļi. Tie ir kraukšķīgi, zeltaini brūni batoniņi ar ķiploku, saldās paprikas un bazilika aromātu, pārklāti ar unikālu garoziņu, kas pagatavota no mājās gatavotiem grauzdiņiem. Tie ir tik garšīgi, ka jūs vienkārši nevarat beigt tos ēst. Un pats galvenais – tos ir viegli pagatavot, tie ir veselīgi un lieliski piemēroti vakariņām vai ilgi gaidītam TV šovam.
Kāpēc šī recepte ir tik populāra?
Veselība bez problēmām: Nav nepieciešama fritēšana vai lieka eļļa. Tikai cepšana cepeškrāsnī, kas saglabā kraukšķīgumu un noņem liekos taukus. Garšas eksplozija: Garšvielas un panējums rada tik spilgtu buķeti, ka parastie kartupeļi kļūst par vakara galveno ēdienu. Vienkāršība: Pat tie, kas tikai sāk darboties virtuvē, var tikt galā ar šo. Tikai dažas darbības, un kulinārijas šedevrs ir gatavs.
Recepte:
- Kartupeļi – 600 g
- Sāls – 1/2 tējk.
- Augu eļļa – 2-3 ēdamk.
- Rīvmaize – 3 ēdamk.
- Žāvēts ķiploks – 1 tējk.
- Saldā paprika – 1/2 tējk.
- Melnie pipari – pēc garšas
- Baziliks – pēc garšas
Sagrieziet 600 g kartupeļu strēmelītēs. Pievienojiet 1/2 tējk. sāls, 1 tējk. kaltēta ķiploka, 1/2 tējk. saldās paprikas, melnos piparus pēc garšas un nedaudz kaltēta bazilika. Apmaisiet un pievienojiet 2-3 ēdamk. augu eļļas. Tagad pievienojiet 3 ēdamkarotes rīvmaizes. Es pati gatavoju rīvmaizi, sagriežot klaipu kubiņos un cepot to cepeškrāsnī līdz zeltaini brūnai krāsai. Tagad sablendējiet tos blenderī.
Sajauciet un lieciet uz cepšanas pannas, kas izklāta ar cepampapīru. Es izmantoju neieeļļotu cepampapīru, tāpēc to neietaukoju. Liek vienā kārtā. Liec iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 200 grādos pēc Celsija 20–30 minūtes.
NODERĪGI PADOMI (piezīme)
✔️ Ikviens zina, ka meža sēnes, īpaši piena sēnes, ir ļoti grūti tīrīt no meža atkritumiem un augsnes. Manuprāt, piena sēņu tīrīšana ir ātra, vienkārša un ātra ar parastiem mājsaimniecības cimdiem (vēlams bez gumijas izciļņiem). Ja izmanto cimdus ar izciļņiem, tie jāuzvelk, kā saka, “nepareizajā rokā”. Izmēģini šo: notīri rokas, nekas nepielīp, un tīrīšana būs prieks, nevis apgrūtinājums.
✔️ Lai izlietoto burku saturs, piemēram, skābēti kāposti vai sēnes, nesabojātos, burkā ievieto jaunu plastmasas maisiņu, piepildi to ar aukstu ūdeni un nostiprini malas ar vāku, lai ūdens neiekļūtu burkā.
Lasi vēl: Sinoptiķi ir samulsuši: 2026. gada ziema būs īsts pārbaudījums visiem – gatavojieties sliktākajam
✔️ Lai ievārījums vārīšanas laikā nepiedegtu, čuguna pannā uzber 2–3 cm biezu sāls kārtu. Novieto pannu ar ievārījumu virs sāls, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un pēc tam samazina siltumu līdz minimumam. Neuztraucies, ievārījums nepiedegs. Neaizmirsti ik pa laikam apmaisīt!
✔️ Lai ātri un uzmanīgi izņemtu no ledusskapja kūku bez cepšanas, ar karstu fēnu nožāvē izņemamās pannas malas. Panna viegli atdalīsies no malām, atstājot kūku neskartu.









