Katru nedēļu gatavoju ķirbi šādā veidā, un bērni vienmēr prasa: “Mamm, vai tiešām tas ir ķirbis?”

Daudzi cilvēki ķirbi saista ar saldu putru vai pīrāga pildījumu. Taču ir veids, kā atklāt pavisam citu tā pusi. Recepte, kas mainīs pat visdedzīgāko skeptiķu domas.

Manās mājās šis ēdiens viesiem ir kļuvis par īstu atklāsmi, un mans vīrs, kurš iepriekš no ķirbja vairījās, tagad lūdz to pagatavot. Noslēpums slēpjas vienkāršās garšvielās un pareizā cepšanā.

Jums būs nepieciešams:

  • Ķirbis (nomizots un bez sēklām) – 700 g
  • Augu eļļa (olīvu vai saulespuķu) – 30 ml
  • Ķiploks – 4 daiviņas
  • Žāvēts baziliks – 1 tējkarote
  • Baltie vai melnie pipari – pēc garšas
  • Sāls – ½ tējkarote
  • Cukurs – ½ tējkarote (pēc izvēles, lai līdzsvarotu garšu)

Nomizojiet un izņemiet ķirbi no sēklām. Mans nomizotais ķirbis sver 700 gramus. Sagrieziet to nelielās porcijās. Pagatavojiet mērci. Ielejiet bļodā 30 ml augu eļļas (der olīveļļa). Pievienojiet šķipsniņu balto vai melno piparu, 1 tējkaroti kaltēta bazilika un 4 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploku spiedi, un pievienojiet mērcei. Visu sajauciet.

Ja ķirbis nav salds, mērcei varat pievienot nedaudz cukura. Ievietojiet sagatavoto ķirbi bļodā un pārlejiet to ar mērci, maisot. Novietojiet ķirbi uz cepšanas paplātes un izklājiet to vienā kārtā.

Cepiet iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos pēc Celsija 30 minūtes. Atkarībā no ķirbja šķirnes var paiet ilgāks laiks, līdz ķirbis ir gatavs. Labu apetīti! Noskatieties video versiju zemāk 👇

Padomi pirms pagatavošanas:

VIDEO:

Sāļās, stingrās šķirnes, piemēram, muskatķirbis, ir ideāli piemērotas. Tie labi saglabā savu formu un cepšanas laikā karamelizējas. Sagrieziet ķirbi aptuveni vienāda lieluma gabaliņos, lai tie vienmērīgi ceptos. Ja vēlaties izvairīties no cukura, bet tomēr uzsvērt dabisko saldumu, varat pievienot šķipsniņu paprikas vai nedaudz medus (ja jums neiebilst pret medu). Vai arī varat tos vispār izlaist.

Ķirbja gatavību var viegli pārbaudīt ar nazi vai dakšiņu. Ja tas viegli ieslīd mīkstumā, ēdiens ir gatavs. Šī recepte ir pierādījums tam, ka vienkāršākās sastāvdaļas, pareizi apvienotas, var radīt pārsteidzošus rezultātus. Nekas papildus, tikai spilgta garša un gards aromāts.

Atbildes uz iespējamiem jautājumiem par ēdiena gatavošanu:

J: Ko darīt, ja man nav balto piparu?

A: Izmantojiet maltus melnos piparus. Garša būs nedaudz pikantāka, bet tā joprojām ir lieliska.

J: Vai šo ēdienu var pagatavot bez cukura?

A: Jā, protams. It īpaši, ja ķirbis ir salds. Bez cukura tas būs sāļāks.

J: Ar ko varu aizstāt baziliku?

A: Provansas garšaugi, oregano vai timiāns derēs labi. Katram garšaugam ir savs raksturs, tāpēc eksperimentējiet!

J: Kāda veida ķirbis ir vislabākais?

Lasi vēl: 81 gadīgā zvejniece no Skultes gadiem ilgi baroja savus kaimiņus ar zivīm, bet, kad viņai vajadzēja palīdzību, viss mainījās

A: Stingrs un maigs, piemēram, muskatķirbis vai sviesta ķirbis. Tie labi saglabā savu formu un karamelizējas.

J: Kā zināt, kad ķirbis ir gatavs? A: Sadurstiet ķirbi ar dakšiņu vai naža galu. Tam vajadzētu viegli ieslīdēt mīkstumā.

J: Vai to var pagatavot gaisa fritētavā?

A: Jā! Sakārtojiet gabaliņus vienā kārtā un cepiet 200°C temperatūrā apmēram 15–20 minūtes, līdz tas ir mīksts.