Kraukšķīgi cepti kartupeļi ir ēdiens, ko daudzi gatavo svētdienās, svētkos vai vienkārši tad, kad gribas ko siltu un gardu.
Lai arī recepšu un padomu ir daudz, ne vienmēr izdodas iegūt to skaisto zeltaino garoziņu, kas tik ļoti piedod ēdienam raksturu. Reizēm kartupeļi sanāk pārāk mīksti, citreiz — nepietiekami kraukšķīgi, pat ja viss šķiet izdarīts pareizi.
Tomēr eksperti atklājuši kādu pavisam vienkāršu paņēmienu, kas palīdz iegūt tieši to rezultātu, ko daudzi vēlas. Šis triks neprasa nekādas īpašas zināšanas vai dārgus produktus. Vajadzīgs tikai viens parasts pievienojums vārāmajam ūdenim — un kartupeļi cepeškrāsnī iznāk krietni kraukšķīgāki.
Kāpēc šis triks strādā?
Kraukšķīga garoziņa veidojas tad, kad kartupeļa virsma kļūst nedaudz raupjāka un cietāka, taču iekšpuse saglabājas mīksta. Parasti to panāk, kartupeļus nedaudz apvārīt un pēc tam apmaisīt eļļā vai taukos. Taču eksperti skaidro, ka lielu nozīmi spēlē arī tas, kā tie tiek vārīti.
Profesionāļi iesaka vārīšanas ūdenim pievienot nedaudz cepamās sodas. Tā palīdz kartupeļu virskārtai kļūt mīkstākai un nedaudz “sabirt”, kas vēlāk krāsnī pārvēršas tieši tajā kārtīgajā kraukšķīgumā, ko mēs visi meklējam. Kartupeļa ārpuse veido maigu cieti, kas cepšanās laikā kļūst zeltaina un ļoti skaista.
Kā to darīt mājās — soli pa solim
Lai iegūtu labus rezultātus, pietiek ievērot vienkāršu procesu:
1. Sagatavojiet kartupeļus
Nomizojiet tos un sagrieziet lielos gabalos. Tieši lielāki gabali labāk saglabā mīkstumu iekšpusē.
2. Uzvāriet ūdeni
Uzvāriet katlā ūdeni un pievienojiet sāli un pusi tējkarotes cepamās sodas. Soda palīdz kartupeļu virskārtai viegli sairst, radot plānu, cieti saturošu kārtiņu, kas cepšanas laikā kļūst īpaši kraukšķīga.
3. Vāriet apmēram 10 minūtes
Kad kartupeļi kļūst mīkstāki, bet vēl netrūkst formu, tie ir gatavi izņemšanai.
4. Nosusiniet un nedaudz apžāvējiet
Ļaujiet kartupeļiem kādu brīdi “atpūsties”, lai liekais mitrums iztvaiko.
5. Apmaisiet ar eļļu vai taukiem
Tā var izmantot dažādus taukvielu veidus — olīveļļu, sviestu, zosu vai pīļu taukus, kā arī parastos cepšanas taukus. Ielejiet tos traukā un kartupeļus kārtīgi apmaisiet, lai malas kļūtu nedaudz raupjas — tieši tas cepšanas laikā palīdz veidoties kraukšķīgajai garoziņai.
6. Cepiet cepeškrāsnī
Iesakāma temperatūra ir ap 220–230 grādiem. Pirmajās 20 minūtēs kartupeļus nevajag aiztikt. Pēc tam tos var apgriezt un cept vēl, līdz garoziņa ir tumši zeltaina un skaisti kraukšķīga.
7. Pievienojiet garšvielas
Pēc cepšanas kartupeļus var smuki papildināt ar dažām vienkāršām, bet ļoti aromātiskām piedevām — nedaudz ķiploka, šķipsniņu rozmarīna, svaigiem pētersīļiem un maltiem melnajiem pipariem. Tas piešķir kartupeļiem patīkamu smaržu un vēl pilnīgāku garšu.
Kāpēc šī metode ieguvusi atzinību?
Daudzi cilvēki, kas izmēģinājuši šo metodi, saka, ka tas ir pats labākais veids, kā iegūt ceptus kartupeļus ar patiešām izteiktu garoziņu. Daži pat atzīst, ka pēc šī trika vairs neatgriežas pie iepriekšējiem paņēmieniem.
Galvenā priekšrocība — recepte ir vienkārša un piemērota ikvienam. Nav nepieciešami īpaši produkti vai sarežģītas darbības. Tikai maza nianse vārīšanas procesā, un rezultāts kļūst daudz labāks.
Padoms ikdienai
Ja gatavojat ceptos kartupeļus svētkiem, viesiem vai vienkārši sev, šī metode palīdzēs iegūt vienmērīgu un skaistu cepumu. Daudzi tieši šādi panāk, lai kartupeļi nebūtu mīksti vai pārāk brūni tikai vienā vietā.
Noslēgumā
Šis vienkāršais triks vēlreiz atgādina, ka lielas pārmaiņas virtuvē bieži sākas ar pavisam mazām lietām. Pievienojot nelielu daudzumu cepamās sodas vārāmajam ūdenim, var iegūt patiešām gardus, kraukšķīgus un skaistus ceptus kartupeļus, kas izdodas gandrīz katru reizi.











