Ķirbi pēdējā laikā gatavoju biežāk nekā gaļu: īpaši gardā sacepuma recepte, ko ģimene vienmēr apēd uzreiz

Ja mājās gribas ko siltu un aromātisku, šis ķirbju sacepums ir tieši laikā. Tas top pavisam vienkārši, bet garša ir tik laba, ka nereti aizstāj pat gaļas ēdienus.

Ķirbis vienmēr bijis iecienīts dārzenis – tas ir lēts, viegli pieejams un ļoti universāls. No tā var gatavot gan zupas, gan saldos ēdienus, gan sacepumus. Tomēr daudzi novērtē tikai daļu no tā iespējām. Patiesībā ķirbis var būt tikpat sātīgs un garšīgs kā gaļas ēdieni, un dažreiz pat labāks.

Tieši šī sacepuma dēļ es pati pēdējā laikā ķirbi izmantoju biežāk nekā gaļu. Ēdiens sanāk aromātisks, maigs un ļoti sātīgs, bet tajā pašā laikā viegls. Ģimenei tas tik ļoti garšo, ka bieži vien šķīvis iztukšojas vēl pirms tas nonāk uz galda.

Sacepums garšo gan karsts, gan auksts, to var ēst pusdienās, vakariņās vai paņemt līdzi darbā. Pagatavošana ir vienkārša, neprasa īpašas iemaņas vai dārgus produktus. Precīzas sastāvdaļas atradīsiet raksta beigās!

Pagatavošana — soli pa solim

1. Pagatavojiet olu masu
Bļodā sakuļ olas ar sāli un pipariem. Pievieno majonēzi un papriku, vēlreiz samaisa.

2. Sagatavojiet ķirbi
Nomizo ķirbi, sagriež nelielos gabaliņos. Aplej ar ūdeni, pievieno šķipsniņu sāls un atstāj uz 5 minūtēm.

3. Apcep dārzeņus
Uz pannas sakarsē nedaudz eļļas, pievieno sasmalcinātu ķiploku, smalki sagrieztu sīpolu un sarīvētu burkānu, un apcep 3–5 minūtes, līdz dārzeņi kļūst smaržīgi un viegli mīksti; pēc tam pievieno plānās strēmelēs sagrieztus kartupeļus un turpina cepšanu vēl dažas minūtes.

4. Pievieno citus dārzeņus
Pievieno sagrieztu seleriju un saldos piparus. Visu kopā apcep vēl 2–3 minūtes.

5. Apcep ķirbi atsevišķi
Ķirbi nosusina ar papīra dvieli un liek uz citas pannas. Cep aptuveni 5 minūtes, pievieno vēl 1–2 ķiploka daiviņas un mazliet Provansas garšaugu.

VIDEO:

6. Apvieno sastāvdaļas
Sasmalcinātas dilles un lociņus iecilā sakultajā olu masā, pēc tam to pārlej pannā esošajiem dārzeņiem. Pa virsu liek tomātu ripiņas, tad kārto apcepto ķirbi un pārkaisa ar ķirbju sēklām. Noslēgumā visu pārber ar bagātīgu rīvēta siera kārtu.

7. Cep krāsnī
Sacepumu liek cepeškrāsnī 180 °C temperatūrā uz 20–25 minūtēm, līdz siers izkūst, bet virsa kļūst smuki zeltaina.

Mērces pagatavošana

Mērci pagatavot ir ļoti vienkārši — marinēto gurķīti sarīvē vai smalki sagriež, pievieno skābo krējumu, nedaudz majonēzes, sasmalcinātus pētersīļus, vienu sarīvētu ķiploka daiviņu un šķipsniņu sāls. Visu labi samaisa, un aromātiskā mērce ir gatava pasniegšanai kopā ar siltu sacepumu.

Rezultāts

Sacepums izdodas maigs, aromātisks un patīkami sātīgs, ar skaistu, krāsainu izskatu. Tas garšo gan bērniem, gan pieaugušajiem un bieži vien pazūd no galda ļoti ātri. Daudzi, kas šo recepti izmēģina, atzīst, ka ķirbja ēdieni kļūst par biežu izvēli ikdienā — tie ir garšīgi, viegli pagatavojami un vienmēr izdodas labi.

Sastāvdaļas

Sacepumam:

4 olas
2 ēd. k. majonēzes
400 g ķirbja
5 ķiploka daiviņas
1 sīpols
1 burkāns
2 kartupeļi
2 selerijas kāti
sāls, pipari
paprika
1 saldais pipars
neliels saišķītis dilles
neliels saišķītis lociņu
1 tomāts
ķirbju sēklas
100 g siera

Mērcei:

1 mazs marinēts gurķītis (kornišons)
3 ēd. k. skābā krējuma
1 ēd. k. majonēzes
nedaudz pētersīļu
1 ķiploka daiviņa
sāls

Kā jūs gatavojat ķirbja ēdienus? Padalieties ar savām mīļākajām receptēm vai trikiem!