Nereti mēs katlus un pannas glabājam gadiem ilgi, uzskatot tos par mūžīgiem virtuves pavadoņiem. Diemžēl, tāpat kā visam pārējam, arī virtuves piederumiem ir noteikts kalpošanas laiks, un tā pārsniegšana var izraisīt nelabvēlīgas sekas.
Tātad – kad ir pienācis laiks atvadīties no vecajiem katliem un pannām?
Pazīmes, ka pannas un katli steidzami jānomaina
Pirmā un acīmredzamākā pazīme ir izteikti bojājumi. Ja uz emaljēta katla parādās robi, tā ir skaidra norāde, ka tas ir jānomaina. Atsegtais metāls sāk reaģēt ar pārtiku, kas var izraisīt nelabvēlīgu vielu nonākšanu ēdienā.
Lielākie riski pastāv, ja šādos katlos gatavo skābu kāpostu zupu, tomātu mērces vai kompotus.
Savukārt pannas ar nepiedegošu pārklājumu ir jānomaina, ja uz to virsmas parādās dziļas skrambas. Bojāts teflons zaudē savas nepiedegošās īpašības un uzkarstot var izdalīt nevēlamus savienojumus.
Ja ēdiens sāk lipt pie pannas dibena, tā ir droša pazīme, ka pārklājums ir nodilis.
Dažādu veidu katlu un pannu kalpošanas laiks
Nerūsējošā tērauda katli ir izturīgākie virtuves piederumi. Rūpīgi lietojot un pienācīgi kopjot, tie var kalpot 15 gadus vai ilgāk. Tomēr, ja katla iekšpusē parādās tumši plankumi, kas nan notīrāmi, vai katls sāk tumsnēt, ir pienācis laiks no tā atbrīvoties un iegādāties jaunu.
Emaljētiem katliem un pannām nepieciešama īpaša uzmanība. Vidējais kalpošanas ilgums ir 5–10 gadi. Šāda veida virtuves piederumu galvenais “nedraugs” ir nošķelta emalja.
Pat neliela plaisa var kļūt par nevēlamu mikroorganismu izplatīšanās vietu un izraisīt metāla nonākšanu ēdienā.
Katli un pannas ar nepiedegošu pārklājumu kalpo no viena līdz septiņiem gadiem atkarībā no lietošanas kvalitātes un intensitātes. Ja ēdiens sācis piedegt, bet uz virsmas ir skrambas, pienācis laiks teikt ardievas šiem virtuves priekšmetiem un nomainīt tos pret jauniem.
Savukārt čuguna pannas un katli var kalpot gadu desmitiem, taču tiem nepieciešama rūpīga kopšana. Rūsas parādīšanās ir nopietns iemesls, lai apsvērtu atbrīvošanos šiem virtuves piederumiem.
Sarūsējuši katli un pannas padara ēdienu negaršīgu un var pat radīt nelabvēlīgas sekas ēdājiem.
Kam vēl pievērst uzmanību
Pat ja nav redzamu bojājumu, ir vērts pievērst uzmanību tam, kā jūsu katli un pannas “uzvedas” gatavošanas laikā. Ja ēdiens bieži sāk piedegt vai ūdenim vāroties rodas metāliska garša, tas var liecināt par materiāla īpašību izmaiņām.
Atcerieties, ka ražotāji norāda ieteicamo derīguma termiņu uz iepakojuma vai instrukcijās. Šo ieteikumu ievērošana ir jūsu drošības atslēga virtuvē. Savlaicīga katlu un pannu nomaiņa saglabās gan jūsu ēdienu garšu, gan nodrošinās labu pašsajūtu visai ģimenei.
Dārgie lasītāji, ja jums noderēja šī informācija, atzīmējiet rakstu ar “patīk” un dalieties ar draugiem. Laipni lūgti arī komentāros pastāstīt, kā jūs rūpējaties par saviem virtuves piederumiem un cik bieži nomaināt katlus un pannas!










