Skatos uz banānu mizām atkritumu spainī un saprotu — izmestu īstu zeltu! Pa ziemu varu sakrāt pieklājīgu daudzumu dabīgā mēslojuma, bet tā vietā veikalā pērku ķīmiju.
Agrāk pat neaizdomājos par šo “atkritumu” vērtību — vienkārši izmetu un viss. Tagad katra miza nonāk saldētavā, un līdz pavasarim man ir gatavi 3 kg organiska mēslojuma bez jebkādām izmaksām.
Kāpēc tieši novembris ir ideālais sagatavošanās laiks
Novembris man kļuvis par starta mēnesi banānu mizu krāšanai ne velti. Tieši šajā laikā mūsu ģimenē sākas aktīva šo augļu lietošana. Aukstais laiks prasa vairāk vitamīnu, banānus pērku biežāk, un to kvalitāte ir lieliska. Līdz pavasara stādu audzēšanai paliek tieši 5 mēneši — pietiekams laiks ievērojamām sagatavēm.
Novembrī arī saldētava parasti atbrīvojas pēc vasaras krājumiem — kompoti un ogas jau izlietoti, tāpēc banānu mizām ir vieta. Gadu gaitā pamanīju likumsakarību: ziemas banāni ir blīvāki, gaļīgāki, līdz ar to to mizas ir biezākas un barojošākas. Vasarā pērku galvenokārt vietējos augļus, bet banānus – reti.
Mana saldētava februārī — 3 mēnešos jau savākušies 2 kg banānu mizu
Aritmētika vienkārša: trīs cilvēku ģimene nedēļā apēd 4–5 banānus. Līdz novembra beigām jau sakrājas apmēram 800 g mizu. Piecos ziemas mēnešos viegli savākt 3 kg organiska mēslojuma.
Svarīgs ir arī sagatavošanas laiks: banānu mizas saldētavā var glabāt līdz 6 mēnešiem, nezaudējot barības vielas. Ja sāktu vēlāk, līdz stādu izstādīšanai daļa sagatavju varētu zaudēt vērtību. Saldēšana sabojā šūnu sieniņas, padarot barības vielas augiem pieejamākas.
3 veidi, kā pareizi sasaldēt banānu mizas
Esmu izmēģinājusi dažādas sasaldēšanas metodes un izvēlējusies trīs efektīvākās — katra ir ērta savam pielietošanas mērķim.
1. Veselas mizas maisiņos.
Mizas noskaloju zem tekoša ūdens, nosusinu un salieku pa 5–7 gabaliem maisiņā. Priekšrocība — ātri un vienkārši; trūkums — aizņem daudz vietas. Novembrī šādi jau sagatavojis 10 maisiņus.
2. Sagrieztas mizas konteineros.
Šī metode aizņem nedaudz vairāk laika, toties ietaupa vietu. Mizas sagriežu 2–3 cm garās strēmelēs un lieku 0,5 l traukos. Vienā konteinerā ietilpst 6–8 banānu mizas. Ļoti kompakti un ērti lietošanai pavasarī.
3. Sasmalcinātas mizas ledus kubiņos.
Ideāli, ja plāno gatavot šķidro mēslojumu. Mizas sablendēju līdz putriņai un ieleju ledus formiņās. Vienā kubiņā — viena banāna koncentrāts. Pavasarī atliek tikai iemest vajadzīgo daudzumu ūdenī.
Visām porcijām obligāti pierakstu iesaldēšanas datumu. Novembrī jau sakrājuši 800 g mizu dažādos veidos. Vispraktiskākie izrādījušies konteineri — viegli saskaitīt daudzumu un plānot pielietojumu. Ledus kubiņi ir ērti precīzai šķidrā mēslojuma devai.
Kritiskās kļūdas, sasaldējot banānu mizas
Daudzu gadu eksperimentos esmu pieļāvusi visas iespējamās kļūdas un tagad zinu, kā no tām izvairīties. Viena neliela kļūda var pārvērst vērtīgu mēslojumu par bezjēdzīgu masu.
Kļūda Nr. 1 — sasaldēt netīras mizas.
Pirmajā sezonā biju slinks un nemazgāju mizas, domāju — saldētavā tāpat viss sterils. Pavasarī atkausētās mizas divu dienu laikā pārklājās ar melnu pelējumu. Augsne dabūja sēnīti, nācās izmest 15 tomātu stādu glāzītes. Tagad noteikti mazgāju mizas zem tekoša ūdens un nosusinu.
Lasi vēl: Ko ieliet tualetes podā uz nakti, lai no rīta tas atkal būtu tīrs: 8 veidi, kā sakārtot santehniku
Kļūda Nr. 2 — pārāk pilni maisiņi un konteineri.
Saspiedusies, cieši sabāzta miza pēc atkausēšanas pārvēršas vienā kunkulī. To vairs nav iespējams sadalīt — jāizlieto visa porcija uzreiz. Optimāli konteineru pildīt ne vairāk kā 75 % no tā tilpuma.
Kļūda Nr. 3 — glabāšana kopā ar pārtiku.
Banānu mizas, pat sasaldētas, var nodot aromātu. Gaļa un zivis piesūcās saldenai smaržai — nācās saldētavā atvēlēt atsevišķu kasti.
Kļūda Nr. 4 — nepareiza atkausēšana pavasarī.
Atkausēju istabas temperatūrā, un pēc diennakts parādījās asa skāba smaka. Pareizi ir atkausēt ledusskapī 10–12 stundas un tad uzreiz izmantot. Pagājušajā sezonā, nepareizi atkausējot, sabojāju 600 g sagatavju.
Ņemot vērā visas kļūdas, brāķa procentu izdevās samazināt no 25 līdz 5 %.
Sagatavju matemātika: no 2 banāniem nedēļā līdz 3 kg pavasarī
Precīzi aprēķini palīdz saprast vajadzīgo apjomu un nepārvērtēt savas iespējas. Viens vidēja izmēra banāns dod 40–50 g mizas, tātad 3 kg mizu savākšanai ziemā nepieciešami 60–75 banāni.
Mans ģimenes patēriņa grafiks:
* novembris — 6 banāni,
* decembris — 8 (svētki),
* janvāris — 7,
* februāris — 6,
* marts — 8.
Kopā 35 banāni dod aptuveni 1,6 kg mizas. Lai sasniegtu mērķi, palielinu pirkšanas apjomus — pērku banānus viesiem un našķiem. Veicu vienkāršu uzskaiti piezīmju blokā: datums, banānu skaits, aptuvenais mizu svars. Līdz novembra beigām rezultāts 280 g, plānā — 300 g. Vidējais pieaugums — 600 g mizas mēnesī, ja patēriņš aktīvs.
Lai paātrinātu krājumus, iesaistu radiniekus. Viņi atnes mizas pēc ģimenes tējas dzeršanas, un es tās pievienoju savām sagatavēm. Divu nedēļu laikā šādā veidā ieguvu papildu 400 g materiāla.
Svarīgs moments — sagatavju sadale pēc pielietojuma
Tomātu stādiem plānoju 1,2 kg, istabas augiem — 600 g, dārza rozēm — 800 g, pārējo — kompostā. Ja materiāla trūkst, prioritāti dodu stādiem, jo tie dod maksimālu efektu.
Katras 10 dienas kontrolēju saldētavas aizpildījumu. Ar pašreizējiem tempiem līdz februāra beigām sasniegšu plānoto 2,8 kg, līdz marta vidum sakrāšu kāroto 3 kg organiska mēslojuma.
Pavasara bonuss: 7 veidi, kā izmantot sasaldētas mizas
Marts sniedz galveno atlīdzību par ziemas darbu — 3 kg gatava mēslojuma visam dārzam. Atkausētās banānu mizas darbojas efektīvāk nekā svaigas, pateicoties šūnu sieniņu bojājumam.
Tomātu un piparu stādiem izmantoju 15–20 g mizas uz 1 litru augsnes pie pārsadīšanas. Atkausēto masu sasmalcinu un sajaucu ar augsni. Stādi kļūst ievērojami stiprāki, stublāji biezāki un noturīgāki. Sezonā apstrādāju 40 glāzītes stādu.
Istabas augus baroju ar šķidru uzlējumu: 100 g mizas pārleju ar litru siltā ūdens, ievilinu 3 dienas. Laistīju reizi divās nedēļās pa 100 ml pie saknēm. Augi zied 1–2 nedēļas agrāk nekā parasti.
Dārza rozes saņem mizas tieši pie stumbra: aprīlī izklāju 200–250 g zem katra krūma un apberu ar zemi. Pumpuru skaits palielinās par 20–25 %, ziedēšana kļūst bagātīgāka.
Lai aizsargātu augus no laputīm, gatavoju koncentrētu uzlējumu. 500 g banānu mizas vāru 15 minūtes 2 litros ūdens, ļauju ievilkties 24 stundas. Augus apsmidzinu vakarā — laputis ievērojami samazinās nedēļas laikā, bez ķīmiskajiem līdzekļiem.
Komposta kaudzi pavasarī bagātinu ar 800 g mizas. Nogatavināšanās process paātrinās — komposts gatavs 6–7 mēnešos, nevis standarta 10–12 mēnešos.
Lasi vēl: Sāls dārzā: negaidīti veidi, kā izmantot šo seno palīgu
Pirmie rezultāti redzami divas nedēļas pēc lietošanas — lapas kļūst zaļākas, augšana paātrinās.










