Kafijas biezumi istabas augiem: mēslojums tieši no jūsu krūzes

Ja jūs katru dienu dzerat kafiju, mājās gandrīz noteikti rodas neliels „blakusprodukts” — kafijas biezumi. Parasti tie nonāk atkritumos, bet velti: pareizi izmantoti, biezumi var kļūt par maigu mēslojumu istabas augiem, palīdzēt padarīt augsni gaisīgāku un pat daļēji aizvietot nopērkamos mēslojumus.

Apskatīsim godīgi: kam kafijas biezumi der, kā tos pareizi sagatavot, kā tos ievadīt augsnē un kādas kļūdas patiešām var kaitēt augiem.

Kas ir noderīgs kafijas biezumos

Kafijas biezumi satur:

slāpekli – svarīgs zaļās masas augšanai, kāliju un magniju – atbalsta vielmaiņu, mazu daudzumu fosfora un mikroelementus. Organiku, kas laika gaitā kompostējas un uzlabo augsnes struktūru.

Ko tas dara augsnē:

Padara augsni gaisīgāku un vaļīgāku, palīdz saglabāt mitrumu, nedaudz skābina augsni (bet kafijas biezumi jau ir tuvu neitrālam pH, tas nav „skābes trieciens”).

Svarīgi: kafijas biezumi pilnībā neaizvieto kompleksos mēslojumus, bet var būt laba papildus barība un ekoloģisks veids, kā izmantot kafijas atlikumus.

Kādiem augiem kafijas biezumi der, un kam labāk bez tiem

Augi, kas priecājas par kafijas mēslojumu:

Vairāk mīl biezumus tie augi, kam patīk viegli skāba un organiskā augsne:

acālijās, rododendri, gardēnijas, begonijas daudzas ziedošas istabas rozes, papardes.

Dekoratīvie lapu augi – monstera, fikuss u.c.

Pie mērenas barošanas bieži:

Pastiprinās augšana, zaļā masa kļūst košāka, aktīvāk veidojas jaunas lapas un pumpuri.

Augi, kam kafijas biezumi nav ieteicami vai jālieto piesardzīgi:

Sukulenti un kaktusi – pieraduši pie nabadzīgas, labi drenētas augsnes. Biezumi satur mitrumu un organiku – tas var izraisīt sakņu puvi.

Atļauts tikai ļoti vāja kafijas uzlējuma lietošana, ļoti reti.

Orhidejas – dzīvo rupjā, gaisīgā substrātā (kora, sūnas), kafijas daļiņas aizkavē mitrumu un pūst. Labāk nelikt biezumus podā. Dažreiz izmanto vieglu ūdens uzlējumu, lai stimulētu ziedēšanu, bet tikai piesardzīgiem eksperimenti.

Augi, kas mīl sārmainu vai ļoti nabadzīgu augsni (piemēram, lavanda, daži jukas veidi) – kafiju vispār nelietot.

Vienkārša vadlīnija:

Ja augs mīl skābu vai organikā bagātu augsni – biezumi der. Pustains un „sārmainu” mīlošie augi – bez kafijas.

Pieci veidi, kā izmantot kafijas biezumus mājās

1. Sausa uzkaisīšana uz augsnes virsmas

Vienkāršākais veids.

Pēc kafijas pagatavošanas biezumus pilnībā izžāvēt.

Ņemt 1–2 tējkarotes uz vidēja izmēra podu (15–20 cm).

Maigi sajaukt ar augsnes virsējo slāni, neveidojot blīvu kārtu.

Ko tas dod:

augsne kļūst vaļīgāka,

organika lēnām kompostējas un piebaro augus ar slāpekli,

maigā, pakāpeniskā barošana.

Svarīgi: nesalauziet blīvu „kafijas garoziņu”, tas traucē gaisu un ūdeni, var pelēt.

2. Mulčēšana

Biezumi darbojas kā viegla mulča – aizsargslānis, kas saglabā mitrumu, ierobežo nezāles un uzlabo augsni.

Uzklāt plānu, gandrīz putekļainu biezumu kārtu.

Katru laistīšanu viegli sakult augšējo cm augsnes.

Priekšrocības:

Augšējais slānis mazāk izžūst, neliels papildu barības pieplūdums, kafijas aromāts reizēm mazina mazo mušīšu aktivitāti.

Trūkumi:

Bieza, pastāvīgi mitra kārta veicina pelējumu, pārāk daudz organikas augšējā slānī aktivizē sēņu mušas.

3. „Kafijas ūdens” – šķidra barošana

Ātrākai iedarbībai, piemēram, pirms ziedēšanas.

1 tējkarote biezumu uz 1 litru ūdens.

Atstāt nakti, dažreiz maisot.

Pārliet, atstājot nogulsnes.

Laistīt augus pa nedaudz mitru augsni.

Padomi:

uzlējums jālieto vājā koncentrācijā, pārāk stiprs var pārbaro vai pārmitrināt,

visbiežāk 1 reizi mēnesī,

labi vājajiem vai strauji augošajiem augiem ziedēšanas periodā.

4. Sajaukšana ar augsni stādīšanas laikā un „barības drenāža”

VIDEO:

Variant 1: sausos biezumus sajauc ar augsni līdz 10% no apjoma. Labi dekoratīvajiem lapu augiem.

Variant 2: uz podiņa dibena virs keramzīta uzklāt 1–2 cm biezumu, augšā augsne. Saknes pakāpeniski iegūst barību.

Svarīgi: biezumi neaizvieto drenāžu, tikai papildina.

Lasi vēl: Sāls dārzā: negaidīti veidi, kā izmantot šo seno palīgu

5. Kompostēšana vai vermikomposts

Ekoloģiskākais un ilgtermiņa veids.

Pievienot biezumus kopā ar citiem organiskajiem atkritumiem.

Sajaukt ar „brūno” frakciju: lapas, papīru, kartonu, skaidu.

Biezumi ≤ 20% komposta tilpuma.

Kompostā biezumi:

Paātrina kļuvis komposts, kļūst par pilnvērtīgu humusu, mazāk piesaista mušas un pelējumu.

Cik bieži un cik daudz: devas bez fanātisma

Sausa uzkaisīšana / mulčēšana – 1–2 tējkarotes uz podu 15–20 cm, reizi mēnesī.

Šķidrais uzlējums – 1 tējkarote uz 1 l ūdens, reizi mēnesī.

Sajaukšana stādīšanas laikā – līdz 10% no augsnes apjoma.

Sezonā: pavasaris–vasara. Ziemā lielākā daļa istabas augiem atpūšas – devu samazināt vai izlaist.

Vienmēr vērojiet augus: ja lapas veselīgas, augšana normāla, augsne bez pelējuma un mušām – viss pareizi.

Kā sagatavot kafijas biezumus, lai nekaitētu augiem

Tikai dabīgs kafijas biezums – tikai izmantots maltā kafija.

Nedarbojas: svaigi maltā, aromatizētie, ar pienu vai cukuru. Pienu un cukuru augsnē = ātra puve un kaitīgie mikrobi. Instant kafija gandrīz bez organikas, tikai skābes var kaitēt saknēm.

Žāvēšana – svaigs biezums veicina pelējumu.

Izklāt plānā kārtā uz papīra vai auduma, siltā, vēdināmā vietā dažas dienas.

Laiku pa laikam apmaisīt.

Var žāvēt cepeškrāsnī 50–60 °C, 10–15 min, ar nedaudz atvērtām durvīm.

Uzglabāšana – hermētiskā traukā, sausā vietā, bez kondensāta. Ja parādās pelējums vai mitruma smaka – labāk izmest vai pārzīt.

Tipiskas kļūdas 

Pelējums uz virsmas – bieži pārāk bieza, mitra kārta vai svaigs biezums. Risinājums: noņemt augšējo slāni, ļaut augsnei nožūt.

Sēņu mušas – mitrā organikā, risinājums: barot retāk, nesaglabāt virskārtu mitru, sajaukt ar smiltīm, smagos gadījumos – biopreparāti un līmlentes.

Kaitīga skābuma sajūta – realitātē biezumi pH ziņā tuvu neitrālam, problēmas rada tikai bieza, sablīvēta kārta.

Nepiemēroti augi – sukulenti, kaktusi, orhidejas, augi ar nabadzīgu/sārmainu augsni – var būt sakņu puve, augšanas apturēšanās, ziedēšanas trūkums.

Kafija no krūzes vai instant – slikti: satur skābes, kofeīnu, uz virsmas lipīga kārta, piesaista kukaiņus, bojā mikrofloru.

Pārbarošana un „nulle efekts” – kafijas biezumi ir lēni darbojošs mēslojums, maz fosfora un kālija, efekts nav tūlītējs. Pārāk daudz biezumu = daudz zaļās masas, maz ziedu. Tad jāpārtrauc kafijas barošana un jālieto komplekss mēslojums.

Ko saka zinātnieki un agronomi

Labāk izmantot kompostu, ne tieši podā,

kompostā biezumi ≤ 20%,

mulčēšanai plāns slānis, citādi kavē mitrumu un gaisu,

pH tuvu neitrālam, neizraisa lielu skābuma maiņu,

galvenā priekšrocība – augsnes aerācija, mikrofloras barošana, maigā slāpekļa barošana.

Secinājums: kafijas biezumi ir noderīgs organiskās barības materiāls, ja lieto mēreni, regulāri un pārdomāti.

Īss atgādinājums – trīs kafijas biezumu pamatnoteikumi

Mērenība – labāk maza deva reizi mēnesī nekā liela reizi nedēļā.

Sagatavošana – tikai izmantota dabīgā kafija, rūpīgi žāvēta, bez cukura un piedevām.

Novērošana – ja lapas veselīgas, augšana normāla, augsne bez pelējuma un mušām – viss pareizi.

Lasi vēl: Es lieku banānu mizas saldētavā: pavasarī man ir 3 kg mēslojuma

Ar šo pieeju kafijas biezumi vairs nav tikai atkritums, bet neliels zaļais ieguldījums ekoloģiskā mājā.