Itāļu burkānu kūka: sulīga bez nekādas papildus mitrināšanas un izcili garšīga – pagatavoju un uzreiz lieku galdā

Kad gribas kaut ko patiešām vienkāršu un garšīgu, šī itāļu burkānu kūka allaž izdodas lieliski un piepilda māju ar patīkamu, siltu aromātu.

Daudziem mājās patīk cept kaut ko vienkāršu, bet ļoti garšīgu – tādus desertus, kas neprasa sarežģītu gatavošanu un vienmēr izdodas. Tieši šādi ir itāļu mājās gatavotie kūku–pīragi. Tos cep ne tikai svētkos, bet arī ikdienai, kad gribas ko saldu pie tējas vai kafijas.
Īpašu vietu itāļu virtuvē ieņem burkānu kūka.

Tā ir sulīga, mīksta, maiga un patīkama ar to, ka burkāni piešķir kūkai dabīgu saldumu un mitrumu, bet garša paliek ļoti maiga. Visskaistākais šajā receptē ir tas, ka kūkai nav nepieciešama nekāda papildu mitrināšana vai sarežģītas piedevas – tā sanāk sulīga pati par sevi. Krēms ar citrusa pieskārienu piešķir svaigumu un līdzsvaru, padarot desertu vēl izsmalcinātāku.

Zemāk atradīsi vienkāršu, pārbaudītu recepti, ko var viegli pagatavot arī tie, kuri cep tikai retu reizi. Atliek vien sekot soli pa solim un izbaudīt rezultātu – kūku var likt uz galda uzreiz pēc pagatavošanas.

 

Kā pagatavot burkānu biskvītu

Burkānu biskvīts ir šīs kūkas pamats. Vispirms vārītie burkāni tiek sablendēti līdz gludai masai. Šī masa padara biskvītu maigu un vienmērīgu. Tad burkāniem pievieno cukuru un olas, visu kārtīgi saputo, lai veidojas gaiša, gaisīga masa. Pēc tam iemaisa eļļu un miltus, līdz masa kļūst vienmērīga un bez kunkuļiem. Visbeidzot pievieno cepamo pulveri, lai biskvīts cepšanās laikā skaisti uzrūgtu. Kad mīkla ir gatava, to lej veidnē un cep aptuveni pusstundu 180 grādos, līdz tā kļūst zeltaini brūna un smaržo pēc mājām.

Kā pagatavot maigo citrusa krēmu

Kamēr biskvīts atdziest, var gatavot krēmu. Krēma pamatā ir skābais krējums un saldo krējumu aizvieto kondensētais piens, kas piešķir patīkamu saldumu un vienmērīgu konsistenci. Lai krēms būtu svaigs un viegls, tam pievieno nedaudz citrona sulas un smalki sarīvētu citrona miziņu. Kad viss ir labi sajaukts, krēms kļūst zīdains, viegli skābens un perfekti sader ar saldāku biskvītu. Krēms sabiezē ļoti ātri, tāpēc to var izmantot uzreiz.

VIDEO:

 

Kūkas salikšana un pasniegšana

Kad biskvīts ir atdzisis, to pārgriež divās daļās. Apakšējo daļu viegli pārklāj ar krēmu, tikai tik daudz, lai tas piešķirtu mitrumu un svaigumu, bet nepadarītu kūku smagnēju. Otru biskvīta daļu liek pa virsu un pārsmērē visu kūku – gan virsu, gan malas. Dekorēšanai labi der citrona miziņa, kas piešķir smaržu un mājas sajūtu. Šo kūku nav jāmitrina un nav jāgaida – tā ir gatava pasniegšanai uzreiz. Garša ir svaiga, viegla un ļoti līdzsvarota.

Padomi vēl izcilākam rezultātam

Lai kūka izdotos īpaši maiga un sulīga, burkāniem pirms blendēšanas jābūt pilnīgi atdzisušiem. Olas ieteicams saputot kārtīgi, lai biskvīts labāk uzrūgtu un būtu gaisīgāks. Ja krāsns mēdz ātri apdedzināt virsu, kūku cepšanas vidū var viegli pārklāt ar foliju, lai tā cepas vienmērīgi. Krēmu vislabāk gatavot ar atdzesētām sastāvdaļām — tā tas sabiezē ātrāk un ir vieglāk smērējams. Pirms pasniegšanas kūku var pārkaisīt ar citrona miziņu, kas piešķir svaigu aromātu un skaistāku izskatu.

Kopsavilkums

Itāļu burkānu kūka ir ideāls variants, ja gribas ko ātru, vienkāršu un izcili garšīgu. Tā ir sulīga pati par sevi, krēms piešķir tikai nelielu svaigumu, un kopā tie veido ļoti harmonisku desertu. Šo kūku var pasniegt gan ikdienā, gan svētkos, un tā noteikti izdosies arī tiem, kas cep reti.

Sastāvdaļas

Biskvītam:
Cukurs — 400 g
Vārīta burkāna masa — 300 g
Miltu — 280 g
Augu eļļa — 200 ml
Olas — 4 gab.
Cepamais pulveris — 15 g

Krēmam:
Skābais krējums — 120 g
Kondensētais piens — 170 g
Citrona sula — 25 ml
Citrona miziņa — 2 tējk.

Ja tev šī recepte noderēja, padalies ar to arī ar citiem – iespējams, tā kļūs par kādu jaunu ģimenes mīļāko desertu!