Kafija iegūs daudz bagātīgāku garšu, ja tai pievienosi vienu pavisam nelielu šķipsniņu šīs parastās sastāvdaļas

Neliels pavāru knifs ļauj kafijai kļūt maigākai un bagātīgākai, ja pievieno pavisam mazu šķipsniņu parastas sastāvdaļas.

Daudziem rīts sākas ar tasi kafijas, un katram ir savs veids, kā padarīt to tieši tik aromātisku, cik gribas, tomēr reizēm šķiet, ka garšā pietrūkst kāda neliela harmonijas nots. Kafijas garša var mainīties atkarībā no tā, kādi graudi izvēlēti, cik tie ir svaigi, cik tīrs ir ūdens un pat no tā, kādā krūzē dzēriens tiek pasniegts. Reizēm kafija šķiet par rūgtu, citreiz pārāk skābena, un ne vienmēr šo līdzsvaru izdodas panākt tikai ar cukuru vai pienu.

Tāpēc cilvēki dažādās valstīs ir izmēģinājuši visdažādākos veidus, kā padarīt kafiju maigāku un aromātiskāku, neaizēnojot tās dabisko garšu. Interesanti, ka atbildi bieži dod pavisam vienkārša sastāvdaļa, kas nav ne eksotiska, ne sarežģīta, bet spēj nesteidzīgi līdzsvarot kafijas raksturu.

Kultūrās, kur kafiju gatavo īpaši uzmanīgi

Kad aplūko kafijas tradīcijas citos reģionos, kļūst skaidrs, ka šis dzēriens tiek baudīts ļoti dažādi. Tuvajos Austrumos un dažās Vidusāzijas valstīs to gatavo ļoti rūpīgi, bieži vien lēni uz mazas liesmas, piešķirot vērtību ne tikai garšai, bet arī procesam. Šajos reģionos cilvēki jau sen ir ievērojuši, ka, lai kafija nebūtu pārāk asa vai rūgta, tai noder nevis saldumi, bet kāds pavisam vienkāršs garšas līdzsvarotājs. Ar laiku tas kļuvis par ierastu ieradumu, ko cilvēki nodod no paaudzes paaudzē.

Nelielais noslēpums, kas padara garšu maigāku

VIDEO:

Kafijas garša bieži mainās dēļ tās dabiskā rūgtuma, tāpēc, lai to mīkstinātu, dažviet pasaulē dzērienam pievieno pavisam nelielu šķipsniņu sāls. Šāds daudzums nav jūtams kā sāļums, bet gan palīdz noapaļot garšu un piešķirt tai mierīgāku toni. Sāls samazina rūgtumu un pieklusina skābās notis, tādēļ dzēriens kļūst vienmērīgāks un patīkamāks, nezaudējot aromāta dziļumu. Šis ir ļoti maigs paņēmiens, kas nesamazina kafijas kvalitāti un nemaina tās krāsu vai tekstūru, bet vienkārši ļauj tai atklāties citā, harmoniskākā veidā.

Kā pareizi pagatavot kafiju ar šo mazo pievienojumu

Lai panāktu visu efektu, pietiek ar ļoti mazu daudzumu — mazāku par šķipsniņu. Vislabāk to pievienot brīdī, kad kafija sāk gatavoties, jo tā vienmērīgāk izplatās un neiekļūst kā atsevišķs kristāls krūzes apakšā. Šī metode lieliski der gan kafijai, ko vāra uz plīts, gan filtrkafijai, gan arī kafijas aparātam. Garša paliek bagātīga, bet vienlaikus maiga, un pats dzēriens iegūst patīkami līdzsvarotu aromātu.

Garšas variācijas, ko izmanto dažādās zemēs

Dažviet, piemēram, Āzijas reģionos, šim mazajam knifam pievieno arī citas sastāvdaļas — nelielu šķipsniņu piparu, mazliet kardamona vai krustnagliņas. Tās piešķir siltu aromātu un papildu niansi, kas dzērienu padara īpaši piesātinātu. Tomēr pat bez šiem papildinājumiem tikai sāls mazā deva ļauj kafijai kļūt maigākai un vienmērīgākai, it īpaši tad, ja parasti dzēriens šķiet par rūgtu.

Kāpēc noteikti ir vērts izmēģināt

Šis ir viens no tiem vienkāršajiem paņēmieniem, kas neko nemaksā un neprasa nekādas īpašas zināšanas, bet spēj iedot kafijai pilnīgi jaunu, patīkamu noskaņu. Daudzi cilvēki, to pamēģinot vienreiz, turpina izmantot arī turpmāk, jo garša kļūst mierīgāka, maigāka un vienmērīgāka. Turklāt šī metode darbojas ar jebkuriem graudiem, neatkarīgi no to izcelsmes vai grauzdējuma.