Kartupeļu mīklas pankūkas: ātra recepte, kad vajag pusdienas sataisīt ”pa ātro”

Cik reižu jūsu virtuvē pēc vakariņām ir palicis kartupeļu biezenis, un jūs nezināt, ko ar to iesākt? Šķiet, ka ir pienācis laiks svaigam skatījumam uz tradicionālo ēdienu: šajā rakstā pastāstīsim par neparastām plācenītēm, kas tiek pasniegtas pankūku vietā.

Kāpēc kartupeļu mīkla kļūst par iecienītu sātīgu brokastu un uzkodu sastāvdaļu? Lasiet tālāk!

Kartupeļu mīklas plācenīši: ātra recepte mājas komfortam

Grūti atrast daudzpusīgāku ēdienu par kartupeļiem. Kartupeļu cepumi ir bijuši pieejami jau ilgu laiku: kartupeļu plācenīši parādījās Austrumeiropas virtuvē zemnieku vidū, kuri novērtēja pārtikas taupīšanu un maksimālu gandarījumu no vienkāršiem ēdieniem. Siera plācenīši, kas gatavoti no kartupeļu biezeņa pārpalikumiem, tika gatavoti arī Skandināvijā un šeit, Krievijā — mainījās tikai garšvielas un cepšanas metodes.

Laika gaitā šī recepte nav zaudējusi savu popularitāti; gluži pretēji, tā ir kļuvusi par iecienītu ģimeņu vidū, kurām patīk gatavot mājās, jo pat vienkāršākās kartupeļu pankūkas ir tik gardas, ka tās ir neatvairāmas, ēdot karstas tieši no pannas. Mūsdienās kartupeļu pankūkas bez eļļas ir iekļautas pat veselīga uztura receptēs, padarot tās vēl pievilcīgākas daudzveidīgam uzturam.

Kāpēc izmēģināt kartupeļu pankūkas?

Cik reižu esat noguris no ierastajām pankūkām un vēlējies kaut ko neparastu, bet tikpat vienkāršu? Kartupeļu mīkla ir ne tikai sātīga, bet arī neticami ērta: tai nepieciešamas tikai trīs viegli pieejamas sastāvdaļas, un rezultāts ir tikpat gards kā sarežģīti cepti izstrādājumi. Šīs pankūkas bieži vien ir īsta dāvana ģimenēm ar bērniem vai aizņemtiem cilvēkiem, kuriem nav daudz laika gatavot.

Turklāt kartupeļu pankūkām ar sieru cepšanai pat nav nepieciešama eļļa. Viss, kas nepieciešams, ir karsta nepiedegoša panna, un dažu minūšu laikā jums būs gatavas pilnvērtīgas brokastis vai vakariņas. Nav brīnums, ka daudzi mājas pavāri meklē daudzpusīgas kartupeļu receptes un izmanto tās kā alternatīvu tradicionālajiem pīrāgiem vai sautējumiem.

Kartupeļu mīklas pankūkas: ātra recepte mājīgai mājas virtuvei

Sastāvdaļas

– Kartupeļi – 5-6 (aptuveni 500 g)

– Milti – 150-200 g

– Siers (mocarella, Gauda vai cietais siers) – 100-200 g

– Sāls – pēc garšas

– Melnie pipari – pēc garšas

VIDEO:

– Sviests – ieziešanai

Kartupeļu pankūku pagatavošana soli pa solim

Viss sākas ar pamatiem: vāriet kartupeļus mizā, līdz tie ir pilnīgi mīksti, pēc tam atdzesējiet un nomizojiet. Ja no vakariņām ir palicis kartupeļu biezenis, tas ir pluss! Saspaidiet kartupeļus līdz gludai masai, izvadot visus lielos kunkuļus. Kad kartupeļi ir atdzisuši (tas ir svarīgi!), pievienojiet sāli un šķipsniņu melno piparu pēc garšas. Pēc tam pievienojiet rīvētu sieru: mocarella piešķirs košļājamu tekstūru, bet Gauda vai Parmezāns – pikantu garšu.

Nākamais solis ir miltu pievienošana. Nepievienojiet visu uzreiz — sāciet ar pusi, pēc tam pakāpeniski iemaisiet pārējo, mīcot ar rokām, līdz masa kļūst elastīga. Mīklai jābūt mīksta, bet elastīga kartupeļu biezeņa konsistencei: tā nedaudz saglabā formu, nelīp pie plaukstām, bet nav pārāk cieta.

Sadaliet maisījumu vairākās porcijās: vispirms divās, tad katru trīs, lai izveidotu sešus vienmērīgi sadalītus gabalus. Paņemiet nedaudz miltu, apkaisiet ar tiem virsmu un katru gabalu izrullējiet apmēram 3–4 mm biezumā. Jo plānāks slānis, jo kraukšķīgāka un zeltaini brūnāka būs garoziņa!

Padomi un variācijas: kā padarīt kartupeļu pankūkas vēl interesantākas

Patīk pamatideja? Apsveriet pildījumu: pievienojot dažus garšaugus, šķiņķi, kūpinātu desu vai ceptus sīpolu gabaliņus, parastās kartupeļu pankūkas pārvēršas par gardēžu uzkodu, ko novērtēs pat pieaugušie. Daži pavāri izmanto vairāku veidu siera maisījumu, pievienojot garšvielas, piemēram, papriku vai kaltētus ķiplokus — katra pievienošana būtiski maina garšu, padarot pankūkas par daudzpusīgu uzkodu.

Kartupeļu mīklas pankūkas: ātra recepte mājas komfortam

Vai esat kādreiz mēģinājuši pagatavot kartupeļu pankūkas bez eļļas sausā pannā? Šī iespēja ir populāra to vidū, kas ievēro veselīgu uzturu — tā saglabā maksimālu garšu, vienlaikus ievērojami samazinot kaloriju daudzumu. Pēc cepšanas vienkārši apsmērējiet gatavās pankūkas ar sviesta gabaliņu; tas izkusīs uz karstās virsmas, piešķirot garšu. Vai pildījumam izvēlaties sieru? Mocarella ir košļājama, savukārt Gauda piešķir bagātīgu garšu — eksperimentējiet un atrodiet savu ideālo variantu.

Pasniegšanas un uzglabāšanas padomi

Šīs ar sieru pildītās kartupeļu pankūkas ir gardas gan karstas, gan aukstas. Tās lieliski sader ar svaigiem dārzeņiem, mājās gatavotām mērcēm un pat skābo krējumu, ja meklējat kaut ko patiesi vienkāršu. Ieteicams pankūkas tūlīt pēc cepšanas apsmērēt ar sviestu — tas saglabās garozu mīkstu un spīdīgu.