Siļķes kažokā cienītāji to noteikti novērtēs. Pats interesantākais ir tas, ka, pagaršojot to, neviens uzreiz nevar noteikt, cik un kādas sastāvdaļas tajā ir. Un salāti patiešām pārsteidz ar savu sastāvu. Bet galvenais – cik neticami garšīgi ir šie tradicionālie ziemeļu salāti.
Katru gadu es par tiem stāstu un iesaku pagatavot svētku galdam, un tie vienmēr trāpa desmitniekā. Tie patīk visiem, pat tiem, kuri ir vienaldzīgi pret siļķi. Manā Jaungada galdā tie noteikti būs.
Kā gatavot
Tātad, šodien mēs gatavojam slavenos ziemeļu salātus ar siļķi, ar kuriem var viegli aizstāt visu iemīļoto “kažoku”. Un šarmu piešķir ne tikai tas, ka tie ir līdzīgi pēc garšas, bet arī tas, ka sastāvs ir bagātāks un interesantāks, un, man šķiet, ka tos pagatavot ir vieglāk un ātrāk. Nav tik daudz jāmokās un jāuztraucas par kārtošanu. Visu sagriež parastajā veidā, un gatavs.
Nu ko, sāksim. Un pirmajā vietā, protams, ir siļķe. Ņemam fileju. Var siļķi notīrīt paši, kas, esmu pārliecināta, daudziem nav problēma. Bet var rīkoties kā es – nopirkt jau gatavu. Griežam kubiņos.
Uzreiz precizēšu, ka visām sastāvdaļām salātos jābūt vienāda izmēra un ne pārāk sīkām.
Tālāk nāk vārīti kartupeļi. Patiesībā tos var nevārīt, bet izcept. Tas, kuram kā labāk patīk. Zinu, ka tagad ir populāri tos cept folijā. Es personīgi nejūtu atšķirību. Man ir vienkāršāk tos uzvārīt, kā to darīja mūsu vecmāmiņas.
Pēc tam salātos liek burkānus. Arī to sagatavošanas varianti var būt dažādi. Es vārīšu. Burkānus griežam, kā jau mēs apspriedām, tāpat kā visu pārējo.
Tagad vēl viena tradicionāla sastāvdaļa — vārītas olas. Negriežam pārāk smalki, griežam tāpat un kopā ar dzeltenumu. Neko neatdalam.
“Bet šī sastāvdaļa it kā neiederētos, taču tā ļoti labi sader ar visām pārējām. Sālīti gurķīši. Starp citu, var ņemt arī marinētus, ja tie kādam labāk garšo.”
Lasi vēl: Pirmais Likteņa Sniegs: ko katrai Zodiaka zīmei atnesīs 2025. gada ziemas sākums – nedēļa no 1. līdz 7. decembrim
Nākamais mums būs sīpols. Ja ir iespēja, labāk izmantot sarkano saldo (sīpolu). Tas ir mīkstāks. Un lūk, tas jāsagriež nedaudz smalkāk nekā viss pārējais. Tā ir vienīgā sastāvdaļa visā sarakstā, kas atšķiras ar griezuma lielumu.
Tagad, beidzot, bietes. Tās vārām vai cepam, tāpat kā iepriekšējos dārzeņus. Griežam tāpat kā visu (pārējo). Man, kā jau teicu, visi dārzeņi ir vienkārši vārīti ar visu mizu (jeb ‘mundierī’). Cepšana man nav iegājusies (jeb ‘neaizrāva mani’). Lai gan daži saka, ka cept ir gardāk.
Un tas, draugi, vēl nav viss. Mums ir vēl viena sastāvdaļa, kas daudzus var pārsteigt. Bet tā tik lieliski sader ar visu, kas ir salātos, ka to nekādā gadījumā nedrīkst izslēgt no sastāva. Ja reiz gatavojam, tad pēc pilnas programmas, neko neizlaižot.
Tātad, ņemam zaļu, skābu, sulīgu ābolu. Tīrīt to nav obligāti, ja vien nav liela vēlēšanās. Griežam kubiņos, tāpat kā visu iepriekš. Šīs sastāvdaļas nianse ir tāda, ka to jāsagriež vispēdējāis, lai tas neoksidētos (jeb ‘nekļūtu brūns’).
Nu, tagad viss. Var pildīt un sajaukt salātus. Un, starp citu, pildīt un sajaukt var viegli uzreiz, nav jāgaida pasniegšana. Salāti nepaliks slapji un pat kļūs piesātinātāki, ja nedaudz pastāvēs ar mērci.
Man mērce ir no parastā majonēzes. Bet patiesībā ir vēl divi varianti.
Var majonēzes vietā ņemt skābo krējumu ar nelielu daudzumu sinepju. Jā! Tieši ar skābo krējumu, lai cik dīvaini tas nebūtu, siļķe sader ideāli.
Bet var pagatavot firmas krēmīgo mērci. Taču tas jau ir lieks ķēpīgs darbs (jeb ‘lieka sarežģīšana’). Es mēģināju, bet atšķirību ar majonēzi nesajutu. Tāpēc par to arī nestāstīšu.
Sāli un piparus, protams, pievienojam pēc garšas. Bet ņemam vērā, ka salātos jau ir sālīta siļķe un sālīti gurķi, lai nepārsālītu. Bet, ja pilda ar skābo krējumu un sinepēm, tad pipari, visticamāk, nemaz nebūs vajadzīgi. Bet tas viss atkarīgs no vēlmēm, kam kā labāk patīk.
Nu, lūk, mēs esam pagatavojuši slavenos ziemeļu salātus ar siļķi, kas droši var kļūt par pilnvērtīgu alternatīvu siļķei kažokāun, kā jūs, iespējams, jau nojautāt, arī vinegretam, turklāt abiem vienlaicīgi.
Jūs tikai paskatieties, kāds apetelīgs skaistums un gardums mums ir sanācis!
Kas nepieciešams
Siļķe – 250 g
Bietes – 250 g
Kartupeļi – 300 g
Olas – 4 gab.
Burkāni – 150 g
Sīpols – 80 g
Gurķi – 150 g
Āboli – 200 g
Majonēze – pēc garšas
Sāls, pipari – pēc garšas
Visu sastāvdaļu svars ir norādīts sagatavotā veidā, t.i., siļķe ir sadalīta filejā, kartupeļi, burkāni, bietes ir jau vārītas un nomizotas, gurķi ir sālīti vai marinēti, sīpols — pēc iespējas sarkanais, āboli — zaļi skābi.”
Lasi vēl: Sudrabainais viesis uz mizas: ko darīt, ja ābeli pārklāj ķērpji
Lai jums labi garšo!

















