Daudzi cilvēki, īpaši tie, kuri iegādājas svaigu, nepasterizētu pienu tieši no zemniekiem, saskaras ar nepatīkamu problēmu – piens sāk saskābt daudz ātrāk, nekā gaidīts. Mūsdienu ledusskapji, lai arī efektīvi, bieži vien nespēj apturēt baktēriju izplatīšanos, kas saskābšanu izraisa.
Tomēr mūsu senčiem bija savas pārbaudītas viltības. Šīs senās lauku gudrības balstās uz dabisku vielu izmantošanu, kas palēnina baktēriju aktivitāti un ievērojami pagarina produkta svaigumu. Lūk, trīs pārsteidzošas lietas, ko var pievienot piena burkai.
1. Senā māksla: Sudrabs
Viens no zināmākajiem paņēmieniem ir ievietot tīru sudraba karotīti, mazu monētu vai citu nelielu sudraba priekšmetu (piemēram, krustiņu) piena burkā.
Kāpēc tas darbojas (Zinātniskā Versija): Sudraba joniem piemīt tā sauktais oligodinamiskais efekts. Tie dabiski darbojas kā vāji antiseptiski aģenti – tie kavē nelabvēlīgo mikroorganismu attīstību. Šis process palēnina skābšanas procesus, saglabājot piena dabisko garšu ilgāk.
Praktiskā puse: Šī metode ir izmantota simtiem gadu un ir viena no efektīvākajām, jo sudrabs nemaina piena garšu.
2. Dabas antiseptiķis: Ķiploks
Lai gan tas varētu šķist neticami, viena nomizota, tīra ķiploka daiviņa, ielikta piena burkā, ir spējīga kavēt skābšanu.
Kāpēc tas darbojas: Ķiploks satur augstu fitoncīdu līmeni – tās ir dabiskas vielas ar spēcīgām antiseptiskām īpašībām. Tāpat kā tas aizsargā ķiploku no bojāšanās, tas palīdz aizsargāt arī pienu.
Svarīgi zināt: Lai gan šis ir efektīvs līdzeklis, ir svarīgi atcerēties, ka ilgstošā kontaktā ar pienu var parādīties ļoti viegls, knapi jūtams ķiploka tonis garšā. Tādēļ ieteicams izmantot mazāku daiviņu.
3. Neparastais konservants: Sinepju sēklas
Mazāk zināms, bet tomēr reģionāli pārbaudīts lauku paņēmiens – pievienot pienam nelielu daudzumu sinepju sēklu (pietiek ar šķipsniņu).
Kāpēc tas darbojas: Sinepju sēklas darbojas kā dabisks, viegls konservants. Tās satur savienojumus, kas var palīdzēt stabilizēt piena vidi, pagarinot svaigumu par papildu dienu vai divām.
Pielietojums: Šī metode biežāk tika izmantota gadījumos, kad bija jāuzglabā neliels piena daudzums ilgākam laikam ārpus ledusskapja.
Ieteikumi ilgākai piena uzglabāšanai:
Papildus “burku viltībām”, maksimāla svaiguma sasniegšanai ir jāievēro arī šie pamatnoteikumi:
Trauku izvēle un tīrība: Pienu vienmēr glabājiet tikai stikla vai emaljētos traukos ar cieši pieguļošu vāku. Plastmasas trauki var absorbēt smaržas un veicināt baktēriju attīstību. Traukiem jābūt sterili tīriem, pirms piena ieliešanas.
Karsēšanas rituāls (Labākais veids): Ja jums ir svaigs, nepasterizēts piens, visilgāko glabāšanas laiku nodrošina vārīšana. Pienu lēnām uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, ļauj tam uzvārīties pāris sekundes, pēc tam ātri atdzesē… Karsēšana iznīcina lielāko daļu mikrobu.
Pareiza ledusskapja vieta: Neuzglabājiet pienu ledusskapja durvīs. Tā ir siltākā un svārstīgākā vieta, kas var veicināt mikrobu attīstību. Novietojiet burku dziļākajā un aukstākajā plauktā (parasti apakšā) pie temperatūras, kas ir zemāka par 4∘C.
Piezīme par drošību: Šie ir populāri mājas apstākļu padomi. Tie neaizstāj rūpnieciskās apstrādes metodes, un piena uzglabāšanai vienmēr ir jāievēro sanitārās normas un jāuztur zemā temperatūrā.










