Dažkārt visgaršīgākie ēdieni izrādās paši vienkāršākie, un šie salāti ir tieši tāds piemērs.
Šos salātus sāku gatavot pavisam nejauši, meklējot ko atšķirīgu no ierastajām svētku salātu kombinācijām. Gribējās ko vieglu, svaigu un tomēr pietiekami interesantu, lai pārsteigtu viesus, kuri jau redzējuši un nogaršojuši teju visu. Izrādījās, ka pat visparastākie produkti, salikti kopā citā secībā un ar nelielu akcentu garšvielās, spēj sniegt pavisam jaunu garšu. Tieši šī vienkāršība un negaidītais salikums ir tas, kas pārsteidz ikvienu, kurš pagaršo šos salātus pirmo reizi.
Kā top salāti un kāpēc tie ir tik īpaši
Salātu pamatā ir vieglas un ikdienišķas sastāvdaļas, kuras gandrīz vienmēr ir pieejamas jebkurā mājā. Gatavošana norit vienā mierīgā ritmā, bez steigas un bez sarežģītiem soļiem. Vispirms sagatavoju krabju nūjiņas, kuras sagriežu nelielos gabaliņos un, ja tās nav īpaši slāņainas, mazliet atdalīju ar rokām, lai tekstūra kļūtu gaisīgāka. Šis produkts salātos sniedz maigumu un vieglu saldumu, ko vēlāk izceļ pārējie komponenti.
Tad pievienoju svaigu, smalki sagrieztu kāpostu. Tas piešķir salātiem kraukšķīgumu un svaigumu. Parasti kāpostu nedaudz saprīmēju ar pirkstiem, lai tas kļūtu mīkstāks, bet nezaudētu savu raksturīgo tekstūru.
Pēc tam klāt pievienoju vārītas, sagrieztas olas, kas salātiem ienes maigumu un piešķir pilnīgāku garšu. Zaļais lociņš, ko pievienoju noslēgumā, piešķir patīkamu svaigumu un nelielu pikantumu, kas lieliski sader ar pārējām sastāvdaļām.
Kad visas sastāvdaļas ir sagatavotas un pārliktas salātu traukā, pievienoju saldajā marinādē konservēto kukurūzu. Šis nelielais saldums ir viens no elementiem, kas viesus visvairāk maldina, mēģinot atminēt, kas tieši slēpjas salātos. Kukurūza lieliski saslēdzas ar krabju nūjiņām un kāpostu, veidojot maigu un tajā pašā laikā ļoti harmonisku salikumu.
Kā pagatavoju saldo un maigi pikanto mērci
Salātu garšu vieno ļoti vienkārša, bet izteiksmīga mērce. To es gatavoju no maiga majonēzes un neliela daudzuma sinepju, kuras piešķir salātiem patīkamu garšas dziļumu. Visbiežāk izmantoju džižonas sinepes, jo tās ir maigākas un nepārslogo kopējo garšu, tomēr der arī pavisam parastās sinepes, ja tās ir mājās. Mērci vienmēr samaisu atsevišķā trauciņā un tikai tad lieku klāt salātiem, lai garšas vienmērīgi sajauktos.
Kad salāti ir sajaukti, ļauju tiem īsu brīdi pastāvēt, lai sastāvdaļas saslēdzas vienā harmoniskā garšā. Šo salātu burvība slēpjas tieši tajā, ka tie nav smagnēji un nesatur sarežģītus produktus, tomēr rada greznības sajūtu, it kā tie būtu gatavoti pēc sarežģītas receptes.
Kā tos pasniegt, lai tie izskatītos vēl svinīgāki
Lai salāti izskatītos īpaši piemēroti svētkiem, tos bieži pasniedzu nelielās porciju bļodiņās vai rūpīgi ielieku formiņā un veidoju nelielu torni. Šāds pasniegšanas veids vienkāršajām sastāvdaļām piešķir izsmalcinātu izskatu un rada sajūtu, ka galdā celts kas īpašs. Viesi vienmēr ar interesi skatās un mēģina minēt, no kā salāti gatavoti, bet līdz šim neviens nav uzminējis uzreiz.
Sastāvdaļas
Krabju nūjiņas – 300 g
Kāposts – 400 g
Olas – 2 gab.
Kukurūza – 140 g
Zaļie lociņi – 50 g
Majonēze – 4 ēd. k.
Sinepes – 1 tējk.
Sāls un pipari pēc garšas
Noslēgumā
Ja meklējat vieglu, vienkāršu un vienlaikus pārsteidzošu salātu, šī recepte lieliski iederēsies gan svētkos, gan ikdienas mielastos. Ja recepte noderēja, droši padalieties ar to arī ar draugiem, lai viņi var izmēģināt šo interesanto un gardo salātu variantu.














