Šī rulete ir ģimenes ēdiens: recepte, kurai nav nepieciešamas dārgas sastāvdaļas, bet kas sniedz bagātīgu, autentisku garšu un pulcē ģimeni pie galda.
Man patīk gatavot stilbiņu, lai to varētu plāni sagriezt un izmantot sviestmaizēm vai pasniegt ar mājās gatavotiem marinētiem gurķiem. Ķiploki un sinepes piešķir tieši tik daudz garšas, cik vajag, un lēnā vārīšanās padara gaļu neticami maigu — ēdiens, kas atgādina atmiņas siltumu.
Sastāvdaļas:
- stilbiņš (bez kauliem) – 1 kg
- sāls – pēc garšas (plus 1 ēdamkarote vārīšanas ūdenim)
- malti melnie pipari – pēc garšas
- ķiploks – 4 daiviņas
- burkāni – 2 gab.
- sīpols – 1 gab.
- paprika — pēc izvēles (1 gab.)
- franču sinepes — 1 tējkarote
- ūdens vārīšanai — pietiekami, lai pārklātu ruleti pannā
- folija un pārtikas plēve rullēšanai
- svars (smags priekšmets) piespiešanai pēc cepšanas
Ja stilbs joprojām ir uz kaula, uzmanīgi atdaliet gaļu no kaula un, ja nepieciešams, noņemiet lieko skrimšļu un ādu. Izlīdziniet iegūto gabalu. Stilbu pēc garšas no visām pusēm apkaisiet ar sāli un pipariem. Nomizojiet un smalki sakapājiet ķiploku vai izspiediet to caur ķiploku spiedi. Sajauciet ķiploku ar franču sinepēm. Iegūto maisījumu ierīvējiet gaļā, vienmērīgi sadalot. Varat to marinēt ledusskapī 30–60 minūtes (pēc izvēles, bet noderīgi).
Nomizojiet burkānus un sagrieziet tos plānās šķēlītēs (var izmantot rīvi vai nazi). Ja izmantojat papriku, sagrieziet to strēmelītēs. Vienmērīgā kārtā izkārtojiet burkānu šķēles (un papriku, ja izmantojat) uz sagatavotās gaļas. Cieši satiniet gaļu rullītī, lai pildījums paliktu iekšpusē. Ja nepieciešams, nostipriniet malas ar diegu.
Cieši aptiniet rullīti vairākās folijas kārtās, pārliecinoties, ka nav atstarpju. Pēc tam cieši ietin to pārtikas plēvē, lai palīdzētu saglabāt formu un novērstu ūdens iesūkšanos. Ievietojiet rullīti katliņā. Pievienojiet ūdeni, līdz rullītis ir daļēji vai pilnībā pārklāts (atkarībā no katliņa lieluma). Pievienojiet 1 ēdamkaroti sāls un veselu sīpolu (nomizotu).
Pārklājiet katliņu ar vāku un vāriet uz lēnas uguns apmēram 2,5 stundas — ūdenim vajadzētu tikai vārīties, nevis vārīties.
Izņemiet gatavo rullīti un ļaujiet tai nedaudz atdzist iepakojumā, pēc tam noņemiet plēvi un foliju. Stingri novietojiet rullīti zem svara (uz restēm vai dēļa, novietojiet svaru, lai piespiestu gaļu) un ļaujiet tai pilnībā atdzist — vismaz 3–4 stundas, vēlams, uz nakti ledusskapī. Tas palīdzēs rullītei saglabāt formu un to būs viegli sagriezt.
Lasi vēl: Klients vīlusies ”Omniva” un gatava vērsties pie likumsargiem: ”Es samaksāju un pakas man nav”
Sagrieziet ruleti plānās šķēlēs. Pasniedziet aukstu vai nedaudz siltu ar sinepēm, mārrutkiem, svaigiem dārzeņiem, marinētiem gurķiem vai garšaugiem. Tā ir lieliski piemērota sviestmaizēm vai kā gaļas uzkoda svētku galdam.
Padomi:
- Lai rulete labāk saglabātu formu, pirms gatavošanas to var sasiet ar virtuves diegu.
- Lai iegūtu spilgtāku garšu, iekšpusē pievienojiet cūkgaļas tauku vai bekona kārtu.
- Lai iegūtu bagātīgāku garšu, ūdenim pievienojiet lauru lapu, melnos piparus un pāris ķiploka daiviņas.









