Šie svētku kārtainie salāti “Sniega kupenas” ir atradums, ar ko dalījās mana draudzene.
Šie skaistie, sātīgie un sulīgie salāti kļūs par spilgtu Jaungada galda rotājumu. Ar prieku pievienoju tos savai svētku recepšu kolekcijai jau pirms pāris gadiem. Esmu pārliecināta, ka tie ļoti patiks arī jums!
Pagatavošanas veids
Cieti novārītas olas (5 gab.) pārgriežam uz pusēm. Dzeltenumus izņemam atsevišķā traukā.
Dzeltenumiem pievienojam divas caur spiedi izlaistas ķiploka daiviņas, sāli un majonezi (1 tējkaroti ar kaudzīti). Visu samaisām līdz viendabīgai masai.
Ar šo aromātisko pildījumu pildām atlikušos olu baltumus, piešķirot tiem sākotnējo olas formu. Gatavās pildītās olas noliekam malā — tās vēlāk būs nepieciešamas salāta salikšanai.
Sīpolu un pusi no bulgāru pipara sagriežam smalkos kubiņos. Zaļo lociņu spalvas sasmalcinām. Novārītas un atdzisušas burkānus un kartupeļus sarīvējam uz rupjās rīves.
Klasiskā salātu “Sniega kupenas” versija tiek gatavota ar zivju kārtu. Taču to var viegli pielāgot: sātīgākam variantam zivi var aizstāt ar vārītu vai apceptu vistu/ liellopu gaļu, pievienojot arī kārtu ar ceptām sēnēm.
Zivju kārtai ar dakšiņu saspaidiet konservētu sardīni vai sairu.
Lai salātu salikšanas laikā vienmērīgi uzklātu majonēzi, ir ērti izmantot konditorejas maisiņu vai ciešu maisiņu ar nogrieztu stūrīti.
Salātus visērtāk veidot pa slāņiem, izmantojot kulinārijas gredzenu vai uzreiz kādā dziļākā šķīvī.
Formas apakšā uzklājam nedaudz majonēzes un liekam pirmo slāni — sarīvētu vārītu kartupeli. To vienmērīgi izlīdzinām un viegli piespiežam ar karoti.
Pat ja kartupeļi vārīti sālsūdenī, šo kārtu var vēl mazliet piesālīt pēc garšas.
Pārklājam kartupeļus ar plānu majonēzes sietiņu, bet nākamo slāni veidojam no sarīvētas vārītas burkāna.
Lasi vēl: Ziemas Pilnmēness 5.-6. decembris: noderīgas prakses aizsardzībai
Nākamajos slāņos liekam sagriezto sīpolu un zivju kārtu. Pārlejam ar majonēzi.
Tad izliekam bulgāru piparu un pārkaisām to ar sasmalcinātiem zaļajiem lociņiem.
Noslēdzošajā slānī uzmanīgi izkārtojam pildītās olas: vienu — centrā, pārējās — ap to aplī.
Olu slāni pārklājam ar plānu majonēzes sietiņu un bagātīgi pārkaisām salātu ar cieto sieru, sarīvētu uz smalkās rīves.
Salātu pārklājam ar pārtikas plēvi un ievietojam ledusskapī vismaz 1–2 stundas, lai tas labi sūktos.
Uzmanīgi noņemam kulinārijas gredzenu. Salāts ir gatavs pasniegšanai — tas labi tur formu un ir pilnībā iesūcies.
Tas arī viss! Svētku salāti “Sniega kupenas” ir gatavas. Tas apvieno gan svinīgu izskatu, gan sātīgu garšu — tieši to, kas vajadzīgs Jaungada naktij.
Sastāvdaļas:
Vārīti kartupeļi – 4 gab.;
Vārīti burkāni – 2 gab.;
Vārītas olas – 5 gab.;
Sardīne/saire – 250 g;
Ciets siers – 100 g;
Sīpols – 1 gab.;
Zaļie lociņi – 3 kātiņi;
Bulgāru pipars – 1/2 gab.;
Ķiploki – 2 daiviņas;
Majonēze;
Sāls – pēc garšas.
Lasi vēl: Andžela Perla nāk klajā ar prognozi visām zodiaka zīmēm: Decembra pēdējais vārds
Lai jums labi garšo!


















