Uz svētku galda ir tik daudz ēdienu, bet Jaungada salātu “Svaigums” viesi vienmēr apēd vispirms — tik vienkārši un garšīgi

Neliels, svaigs un vienkāršs salāts, kas Jaungada galdā pazūd vispirms un pārsteidz ar maigu garšu.

Dažkārt tieši visparastākie salāti kļūst par īpašāko svētku ēdienu, un Jaungada salāti “Svaigums” ir viens no tiem. Jaungada galds parasti ir bagātīgs, taču ne vienmēr nepieciešami sarežģīti ēdieni, lai pārsteigtu viesus. “Svaigums” ir salāti, kuros vienkāršas sastāvdaļas veido gaišu un līdzsvarotu garšu. Tie ir viegli pagatavojami, bet tajā pašā laikā pietiekami īpaši, lai uz galda justos kā svētku ēdiens.

Salāti ir maigi, nedaudz sātīgi un patīkami kraukšķīgi, un to sastāvs atklājas tikai ēdiena baudīšanas brīdī, tāpēc viesi tos parasti apēd pirmie. Šāda garšu kombinācija ir tieši tas, ko daudzi meklē pēc sātīgiem svētku ēdieniem — kaut ko vieglu, bet joprojām garšīgu un interesantu.

Šo salātu pamats ir vārīta vista, kas piešķir ēdienam maigu sātīgumu.

Vislabāk der vārīta vistas krūtiņa, jo tā ir liesa, viegla un labi sader ar pārējām sastāvdaļām. Kad krūtiņa atdzisusi, to sagriež nelielos gabaliņos, lai katrā kumosā būtu jūtama vienmērīga struktūra.

Tāpat svarīga ir salātu svaiguma daļa, ko piešķir smalki sagriezts selerijas kāts. Tas ir kraukšķīgs un ar vieglu aromātu, kas ļoti skaisti izceļ vistas maigo garšu. Seleriju ieteicams sagriezt plānās šķēlītēs, jo tad salāti iegūst vieglāku struktūru un līdzsvarotāku garšu.

Ne mazāk svarīgs ir siers, kas šeit darbojas kā viegls salātu saistītājs.

Var izvēlēties jebkuru mīkstāku cieto sieru, kas rīvējas plūstoši un nepārņem pārāk izteikti visu garšu. Rīvēts siers piešķir ēdienam maigumu un palīdz savienot salātu sastāvdaļas. Turklāt tas neļauj salātiem kļūt ūdeņainiem, kas svētku galdā ir svarīgi.

Salātiem piedod niansi arī grauzdēti valrieksti. Tos viegli apgrauzdē sausā pannā un pēc tam smalki sakapā. Mazie riekstu gabaliņi piešķir ēdienam patīkamu aromātu un nelielu kraukšķīgumu, kas lieliski sader ar salātu svaigumu. Šis ir viens no tiem elementiem, kas viesiem parasti ir patīkams pārsteigums.

VIDEO:

Neparastās sastāvdaļas, kas padara salātus patiesi īpašus

Lai salāti iegūtu vieglu salduma noti, tiek pievienots nedaudz izmirkušas rozīnes. Tās iemērc siltā ūdenī tikai īsu brīdi, lai tās kļūtu mīkstas, bet nezaudētu savu formu. Rozīnes šeit nesamazina salātu svaigumu — drīzāk tās to papildina ar maigām augļu notīm, kas lieliski sader ar vistas un sieru.

Otrs svaiguma nesējs ir zaļš skābs ābols. To nevajag mizot — ābols ar mizu izskatās dabiskāk, turklāt piešķir salātiem papildu kraukšķīgumu. Ābolu sagriež plānās strēmelēs un uzreiz apraudzina ar citrona sulu, lai tas nesāktu tumšoties un saglabātu tikko grieztas augļa svaigumu. Šī sastāvdaļa ir īpaši svarīga, jo tieši ābols piešķir salātiem vieglumu un noslēdz garšu kopējo harmoniju.

Kad visas sastāvdaļas sagatavotas, tās maigi sajauc un pievieno majonēzi. To var aizstāt arī ar skābo krējumu vai abu maisījumu, bet majonēze sniedz klasisku Jaungada salātu sajūtu. Pēc garšas pievieno nedaudz sāls un piparu, taču pēc sajaukšanas salātiem ļauj dažas minūtes pastāvēt, lai garšas vienmērīgi savienotos.

Sastāvdaļas

Vārīta vistas krūtiņa – 200 g
Selerijas kāti – 150 g
Zaļš skābs ābols – 300 g
Siers – 100 g
Grauzdēti valrieksti – 30 g
Rozīnes – 30 g
Citrona sula – 1 ēdamkarote
Majonēze, sāls, pipari – pēc garšas

Noslēgumā

Šie salāti ir viegli pagatavojami, pieejami un ļoti patīkami garšā, tāpēc tie lieliski iederas gan svētku galdā, gan mierīgos ģimenes vakaros. Ja vēlaties iedvesmai vēl citas vienkāršas un pārbaudītas receptes, aicinu apskatīt arī pārējos rakstus.