Maigi un viegli pagatavojami svētku salāti, kas top dažās minūtēs un vienmēr iepriecina ar sabalansētu garšu.
Dažreiz tieši visvienkāršākie salāti spēj pārsteigt ar maigu garšu un svētku vieglumu, un šie Jaungada salāti ir tieši tāds piemērs. Salāti “Madonna” ir ļoti viegli pagatavojami, un tie patīkami atšķiras no ierastajiem svētku ēdieniem ar savu maigo struktūru un nelielo, viegli augļaino svaigumu. To sastāvā ir maz produktu, taču tie lieliski sader savā starpā, veidojot ēdienu, kas ir gan viegls, gan pietiekami sātīgs, lai iederētos uz svētku galda.
Šos salātus bieži izvēlas brīžos, kad nepieciešams ko ātru, bet skaistu un labi sabalansētu, jo tie izdodas vienmēr un neprasa sarežģītu gatavošanu. Arī cilvēkiem, kas ikdienā izvēlas maigākus ēdienus, šie salāti būs piemērota izvēle, un to viegli pielāgot sev tīkamajā garšu intensitātē.
Kā sagatavot sastāvdaļas maigam un līdzsvarotam rezultātam
Lai salāti izdotos maigi un patīkami vienoti, svarīgi ir pareizi sagatavot katru sastāvdaļu. Vispirms ņem vārītu vistas fileju, kas ir viegla, maiga un labi iederas kopā ar augļu notīm. To saplēš nelielos gabaliņos vai sagriež kubiņos.
Šī struktūra ļauj vistai viegli savienoties ar pārējiem slāņiem un saglabāt ēdiena gaisīgumu. Ja vēlas salātiem piešķirt nedaudz izteiktāku aromātu, mazu daļu majonēzes var sajaukt ar ļoti smalki sarīvētu ķiploka daiviņu. Tas ir tikai pēc izvēles, taču ķiploks piešķir vieglu smaržu un harmoniski papildina vistas maigumu.
Tālāk sagatavo augļu slāni. Visbiežāk izmanto apelsīnu, jo tas piešķir salātiem vieglu svaigumu un nelielu saldskābu noti, kas labi izceļ vistas garšu. Augli nomizo un uzmanīgi noņem arī plāno balto miziņu starp daiviņām, lai salāti nekļūtu rūgteni.
Tad apelsīnu sagriež nelielos kubiņos, bet, ja tas ir ļoti sulīgs, ļauj liekajai sulai notecēt. Šis solis ir svarīgs, jo pārāk daudz sulas padarītu salātus šķidrus. Tieši šajā posmā virs apelsīna var uzkaisīt nedaudz sasmalcinātu valriekstu, kuri piešķir patīkamu kraukšķi un papildina salātu maigumu.
Kā apvienot visus slāņus vienotā, maigā garšā
Kad apelsīns ir sagatavots, to liek virs vistas kā otrajā slānī. Nākamais ir kārtīgi sarīvēts kausētais siers, kas piešķir ēdienam maigu krēmīgumu. Vislabāk ir izvēlēties sieru ar izteiktu, bet maigu klasiska krēmsiera garšu, kas labi saplūst ar augļa saldumu un vistas struktūru. Sarīvēšana uz rupjās rīves nodrošina to, ka siers viegli klājas un neveido smagu kārtu, bet maigi nosedz zemākos slāņus.
Noslēgumā salāti tiek pārklāti ar rīvētu vārītu olu kārtu. Olas piešķir ēdienam vieglumu, un šis slānis kļūst par dabisku salātu noslēgumu, padarot to vizuāli gaišu un svētku galdam piemērotu. Ja vēlas, virspusē var izveidot nelielu majonēzes sietu un pavisam viegli pārkaisīt atlikušos sasmalcinātos riekstus. Tas piešķir salātiem kārtīgu un svētku galdam piemērotu izskatu, nepadarot ēdienu smagāku.
Kāpēc šie salāti ir piemēroti svētku laikam
Šie salāti ir lieliska izvēle svētku brīžiem, jo tie ir gan ātri, gan viegli pagatavojami. Tie neprasa daudz laika vai sarežģītu sagatavošanos, tāpēc tie ir piemēroti situācijām, kad ciemiņi jau drīz ieradīsies vai kad gribas uz galda likt ko svaigu un atšķirīgu no ierastās Jaungada klasikas. Salātu maigums un augļainā nots padara tos par patīkamu kontrastu citiem, sātīgākiem svētku ēdieniem. Turklāt tos iespējams viegli pielāgot garšai, aizstājot apelsīnu ar ananasiem vai izvēloties maigāka vai izteiktāka rakstura krēmsieru.
Sastāvdaļas
Vistas fileja — 250 g
Apelsīns — 1 gabals
Kausētais siers — 2 gabali
Olas — 3–4 gabali
Valrieksti — neliela sauja
Majonēze — pēc garšas
Ķiploks — pēc izvēles
Sāls — pēc vajadzības










