Banāni vairs nebrūnēs tik ātri, ja glabājot tiem pievienosi vienu pavisam vienkāršu virtuves lietu

Vienkāršs paņēmiens, kas palēnina banānu brūnēšanu un palīdz saglabāt to svaigumu vairākas dienas.

Daudziem banāni ir ierasts ikdienas našķis, taču tikpat bieži nākas saskarties ar to straujo brūnēšanu, tāpēc ir vērts zināt pavisam vienkāršu paņēmienu, kas palīdz augļus saglabāt svaigus ilgāk. Banānu nogatavošanās ir dabisks process, ko nosaka augļa spēja izdalīt etilēna gāzi. Šī viela paātrina nogatavošanos un mīkstināšanos, tāpēc brīžos, kad banāni atrodas bļodā kopā ar citiem augļiem, process kļūst vēl straujāks.

Vēlīnā stadijā banāni sāk kļūt brūni, mīksti un ātri bojājas, pat ja sākumā tie bijuši stingri un koši dzelteni. Lai šo procesu palēninātu, nepieciešams nevis īpašs aprīkojums, bet gan neliela uzmanība tam, kā banāni tiek glabāti ikdienā. Tiklīdz saprotam, kurā vietā nogatavošanās norisinās visspēcīgāk, kļūst viegli palīdzēt augļiem saglabāt savu svaigumu vairākas dienas ilgāk.

Vienkāršs risinājums, kas palēnina nogatavošanos

Banānu kātiņš ir galvenā vieta, no kuras etilēna gāze izdalās visintensīvāk, un tieši šis punkts nosaka, cik ātri banāni kļūs brūni. Lai procesu palēninātu, pietiek kātiņu aptīt ar nelielu gabaliņu pārtikas folijas. Folija neļauj gāzei brīvi izplatīties pa visu banānu ķekaru, tādējādi paildzinot to svaigumu un saglabājot mīkstumu un krāsu.

Šī metode neaptur dabisko nogatavošanos, taču ļauj to padarīt daudz vieglāku un lēnāku. Folija ir pieejama jebkurā virtuvē un neprasa nekādas īpašas zināšanas, tāpēc tas ir vienkāršākais risinājums, ko ikviens var izmantot uzreiz — gan mājās, gan vasarnīcā, gan ceļojumos.

Kā uzglabāšana ietekmē banānu kvalitāti

Kad banānu kātiņi ir apvīti ar foliju, svarīgi ir arī pārējie glabāšanas apstākļi. Banānus ieteicams turēt atsevišķi no citiem augļiem, jo etilēns ietekmē arī ābolus, bumbierus un daļu citu augļu, liekot tiem nogatavoties un sabojāties ātrāk. Citrusaugļi gan uz šo gāzi reaģē mazāk, tomēr kopējā augļu bļodā banāni parasti nogatavojas īpaši strauji.

VIDEO:

Vēl viens noderīgs paņēmiens ir banānu pakarināšana uz speciāla āķa, ja tāds pieejams mājās. Šādā veidā banāni nespiežas viens pie otra un nebalstās uz virsmām, tāpēc nerodas spiediena punkti, kas var veicināt tumšu plankumu veidošanos. Turklāt pakarināšana palīdz gaisam vienmērīgi cirkulēt ap augli, saglabājot tam pievilcīgu izskatu.

Kāpēc šī metode palīdz samazināt pārtikas atkritumus

Banānu ātra brūnēšana bieži vien nozīmē, ka daļa augļu tiek izmesta, jo tie kļūst pārāk mīksti vai zaudē garšu. Palēninot nogatavošanos pat tikai par dažām dienām, iespējams izmantot visu iegādāto ķekaru un samazināt nevajadzīgus izdevumus. Tas ir īpaši noderīgi mājsaimniecībām, kur regulāri tiek pirkti lielāki augļu daudzumi.

Vienkāršais folijas paņēmiens ļauj banānus baudīt ilgāk un neuztraukties, ka tie sabojāsies pirms tiek apēsti. Šī pieeja ir saudzīga un praktiska, neprasa papildu resursus un palīdz ikdienā samazināt pārtikas atkritumu daudzumu, kas ir aktuāli arvien vairāk cilvēku.

Nelieli ieteikumi vēl labākam rezultātam

Lai panāktu vislabāko efektu, foliju vēlams uzlikt uzreiz pēc banānu atnešanas mājās, pirms tie ir kļuvuši ļoti dzelteni. Svarīgi ir pārbaudīt, lai folija pieguļ cieši, taču nenospiež kātiņu pārāk stipri. Ja kātiņš ir ļoti atdalīts vai bojāts, var izmantot arī pārtikas plēvi, kas darbojas līdzīgi.

Banānus nevajadzētu uzglabāt ledusskapī, jo aukstums bojā to mizu un veicina ātrāku krāsošanos, lai gan pats auglis iekšpusē paliek svaigs. Vislabāk tos glabāt istabas temperatūrā, vēsākā un sausā vietā, kur tie netiek pakļauti tiešai saulei. Šīs vienkāršās rūpes nodrošina, ka banāni saglabā savu dabisko saldumu un stingrību ilgāk.

Noslēgumā

Ja vēlies atklāt vēl citus vienkāršus un ikdienai draudzīgus padomus virtuves saimniecībai, aicinu apskatīt arī pārējos rakstus un sekot līdzi jaunumiem.