No kā patiesībā gatavo balto šokolādi (kurā nav kakao masas)

Baltā šokolāde ir viena no mīklainākajām saldumu pasaules parādībām. Mēs to mīlam par krēmīgo tekstūru un maigo, saldo garšu, taču sāksim ar faktu, kas var pārsteigt: tehniskā un juridiskā definīcijā baltā šokolāde bieži netiek uzskatīta par “īstu” šokolādi.

Kas tad nosaka šo atšķirību, un kāpēc baltajā šokolādē nav tumšās šokolādes raksturīgās rūgtās garšas?

Kas patiesībā ir sastāvā?

Lai izprastu balto šokolādi, ir jāsaprot, no kā tiek gatavota melnā šokolāde. Tumšā šokolāde sastāv no kakao masas (sasmalcinātas kakao pupas, kas dod krāsu un garšu) un kakao sviesta (tauki, kas nodrošina tekstūru).

Baltās šokolādes ražošanā tiek izmantots tikai viens no šiem elementiem, kas iegūts no kakao pupām.

Baltās šokolādes galvenās sastāvdaļas ir:

Kakao sviests (Cocoa Butter): Tas ir galvenais elements, kas saista balto šokolādi ar kakao pupām. Kakao sviests ir dabiski gaišā, gandrīz krēmkrāsas tonī un ir atbildīgs par tās zīdaino tekstūru un kūstošo sajūtu mutē.

VIDEO:

Cukurs: Nodrošina izteikto saldumu.

Piena Pulveris: Tiek izmantots, lai piešķirtu tai raksturīgo piena/krējuma garšu un bagātīgu baltu krāsu.

Vaniļa un Lecitīns: Lecitīns tiek pievienots kā emulgators (konsistences uzlabotājs), bet vaniļa – garšas uzlabošanai.

Trūkstošā sastāvdaļa

Galvenais iemesls, kāpēc baltā šokolāde nav “īsta” šokolāde, ir tas, ka tai trūkst kakao masas.

Kakao masa satur visus veselīgākos un tumšākās šokolādes garšas komponentus.

Tā kā baltajā šokolādē ir tikai kakao sviests (taukskābes) un nav kakao masas, tai trūkst krāsas, rūgtuma un tās garša ir vienkārši salda, krēmīga un vaniļota.

Piemēram, ASV un Eiropas Savienībā, lai produktu sauktu par “balto šokolādi”, tajā jābūt vismaz 20% kakao sviesta. Tomēr dažas valstis joprojām stingri nosaka, ka šokolādei jāietver kakao masa, tāpēc baltā šokolāde bieži tiek klasificēta kā “konditorejas glazūra” vai “saldums”.

Tātad nākamreiz, kad ēdīsiet balto šokolādi, Jūs zināsiet, ka garšojat sviestu, pienu un cukuru, kas eleganti noformēti.