Vienkāršs knifs, kas padara cepeškrāsnē ceptus kartupeļus daudz kraukšķīgākus un gardākus nekā parasti.
Daudziem no mums cepeškrāsnē cepti kartupeļi ir viena no tām receptēm, kas sasilda māju un piešķir svētku sajūtu jebkurā nedēļas dienā, tāpēc vienmēr ir patīkami zināt, kā tos pagatavot īpaši gardus un vienmērīgi kraukšķīgus. Lai ceptajiem kartupeļiem būtu patīkama tekstūra, svarīgi ir tas, kas notiek vēl pirms tie nonāk cepeškrāsnī.
Vārīšanas laikā kartupeļu virskārta kļūst mīksta, taču reizēm tā saglabājas pārāk gluda, līdz ar to karstajā eļļā neveidojas izteikta, kraukšķīga garoziņa. Tieši virskārtas struktūra nosaka, cik labi kartupeļi brūnēs un kādu garšu tie iegūs gatavošanas beigās. Tāpēc pavāri bieži pievērš uzmanību tieši sagatavošanas posmam — brīdim, kad kartupeļi vēl tikai vārās un kļūst gatavi sutināšanai krāsnī.
Kā darbojas viena pavisam vienkārša sastāvdaļa
Lai kartupeļu virskārta kļūtu nedaudz raupjāka, tie tiek īsi novārīti ūdenī ar nelielu daudzumu cepamā sodas. Šī sastāvdaļa nedaudz maina ūdens vidi, padarot kartupeļu ārējo slāni maigāku un drupenāku. Rezultātā, kad kartupeļi tiek nokāsti un katliņš viegli sakratīts, uz to virsmas veidojas smalkas, raupjas šķiedras.
Tieši šīs šķiedras cepoties kļūst zeltaini kraukšķīgas un piešķir gatavajam ēdienam patīkamu struktūru. Šis paņēmiens ir ļoti vienkāršs, taču tas piešķir kartupeļiem pavisam citu garšas un tekstūras kvalitāti.
Kā panākt vienmērīgu brūnumu un maigu vidu
Kad kartupeļi īsi novārīti un to virskārta ir kļuvusi drupenāka, tie cepeškrāsnī apbrūnē daudz ātrāk un vienmērīgāk. Iekšpuse saglabājas mīksta un gaisīga, bet ārpuse veido vienmērīgu zeltainu kārtiņu, kas patīkami kraukšķ uz dakšiņas. Šāds rezultāts iespējams tāpēc, ka kartupeļu virskārta cepeškrāsnī labāk uzsūc eļļu, vienlaikus saglabājot siltumu un veicinot vienmērīgu cepšanas procesu.
Lai rezultāts būtu vēl labāks, kartupeļus pēc nokāšanas nevajadzētu nekavējoties apkaisīt ar sāli — to ieteicams darīt nedaudz vēlāk, kad tie jau sākuši brūnēt un garoziņa veidojas stingrāka.
Kāpēc rezultāts izdodas tik noturīgs un garšīgs
Kraukšķīgo garoziņu veido tas, ka kartupeļu ārējā mala kļūst putas veidā raupja un izveido sīkus izciļņus. Tie cepoties savelkas un kļūst zeltaini. Šī garoziņa saglabājas pat vairākas stundas pēc gatavošanas, tāpēc šādi pagatavoti kartupeļi nezaudē savu garšīgumu, ja tiek pasniegti kopā ar citiem ēdieniem uz lielāka svētku galda.
Kartupeļiem rodas maiga, nedaudz saldena garša, kas īpaši labi sader ar garšaugiem, ķiplokiem vai viegli apgrauzdētām garšvielām. Ar šo metodi panākams teicams līdzsvars starp maigumu un kraukšķīgumu.
Kā pagatavot ēdienu mierīgā, ikdienai piemērotā veidā
Šo paņēmienu var izmantot gan ikdienas vakariņās, gan svētku reizēs. Tas nav laikietilpīgs un neprasa īpašas prasmes. Pietiek kartupeļus nomizot, sagriezt, īsi pavārīt ūdenī ar nelielu daudzumu sodas, sakratīt un likt cepeškrāsnī. Gatavošanas procesā nevajag steigties, jo kartupeļi cepoties paši veido nepieciešamo garoziņu un struktūru. Šādi gatavoti kartupeļi ir viegli saderināmi ar jebkuru gaļas, zivju vai dārzeņu ēdienu, turklāt to patīkamā tekstūra bieži vien patīk gan bērniem, gan pieaugušajiem.
Noslēgumā
Ja vēlaties izmēģināt vēl citus vienkāršus un mierīgus paņēmienus gardākiem ēdieniem, aicinu ieskatīties arī citos rakstos un smelties idejas nākamajām gatavošanas reizēm.













