Kartupeļi ir patiess virtuves universālais produkts. Tie pazemīgi gaida savu laiku atvilktnē pat mēnešiem, bet tad pāris minūtēs pārvēršas brokastīs, pusdienās, vakariņās vai ātrā uzkodā.
Un pats patīkamākais – ar tiem nav jāsarežģī dzīve: vienkāršas sastāvdaļas, minimāls netīro trauku skaits un maksimāla garša.
Lūk, 6 veidi, kā pagatavot kartupeļus tā, lai būtu garšīgi, omulīgi un pavisam bez liekām raizēm.

1. Kartupeļi mundierī ar sviestu un sāli — bērnības garša
Vajadzēs: Kartupeļus, sāli, sviestu (vai eļļu). Kā darīt: Novārīt kartupeļus tieši ar visu mizu. Kamēr vēl karsti, viegli sadalīt, uzlikt gabaliņu sviesta un pārkaisīt ar sāli.
Knifs: Pārkaisiet ar zaļumiem vai ķiplokiem, un tūlīt parādīsies aromāts “kā pie vecmāmiņas laukos”.

2. Cepti ar sīpoliem — mūžīgā klasika
Vajadzēs: Kartupeļus, sīpolu, eļļu, sāli, piparus. Kā darīt: Sagriezt šķēlēs vai stienīšos, apcept līdz zeltainai garoziņai. Sīpolus pievienot tuvāk beigām, lai tie nepiedegtu.
Knifs: Šķipsniņa paprikas vai gabaliņš rupjmaizes blakus – un diena noteikti ir izdevusies.

3. Cepeškrāsnī ceptas daiviņas — “frī” bez liekiem taukiem
Vajadzēs: Kartupeļus, eļļu, garšvielas (papriku, ķiplokus, sāli). Kā darīt: Sagriezt daiviņās, samaisīt ar eļļu un garšvielām, izklāt uz pannas un cept 200∘C temperatūrā līdz kraukšķīgai garoziņai.
Knifs: Pašās beigās pārkaisīt ar rīvētu sieru – iegūsit restorāna cienīgu versiju.

4. Kartupeļu salāti bez majonēzes — viegli un svaigi
Vajadzēs: Vārītus kartupeļus, gurķus, sīpolus, zaļumus, mērci (eļļu, sinepes, citrona sulu vai etiķi). Kā darīt: Visu sagriezt kubiņos, pārliet mērci un ļaut 10 minūtes ievilkties.
Knifs: Vārīta ola vai konservēti zaļie zirnīši padarīs salātus vēl interesantākus.

5. Kartupeļu plācenīši pannā — zeltaini un sātīgi
Vajadzēs: Vārītus kartupeļus, olu, miltus, sāli. Papildus – sieru, ķiplokus, zaļumus. Kā darīt: Pagatavot biezeni, iecept olu un miltus, veidot plācenīšus un apcept līdz zeltainai garoziņai.
Knifs: Paslēpiet siera gabaliņu plācenīša iekšpusē – sanāks pārsteigums.

6. Slinkais sautētais kartupelis — “gandrīz kā plovs”
Vajadzēs: Kartupeļus, burkānus, sīpolus, garšvielas (zira, kurkuma, ķiploki). Kā darīt: Apcept sīpolus ar burkāniem, pievienot kartupeļus, pieliet nedaudz ūdens un atstāt zem vāka līdz gatavs. ✨
Knifs: Smaržo pēc plova, bet pagatavojams daudz vienkāršāk. Ja gribas sātīgāk – pievienojiet nedaudz griķu vai rīsu.
Tagad tava kārta:
Tu esi par ceptiem kartupeļiem, maigu biezeni vai mīli “mundierī ar sāli”?
Un vai tev ir savs slepenais veids, kā pagatavot kartupeļus tā, lai visi sajūsmā teiktu “mmm”?
Raksti komentāros sarīkosim īstu “kartupeļu batāliju”!









