“Pieticīgais pīrāgs” no 90. gadiem – recepte atmiņām, kad līdz algas dienai vēl tālu

Kad kartē palicis pavisam maz, bet līdz avansam vēl vesela mūžība – atmiņa laipni pamet recepti no studentu gadiem. Vienkārša, sātīga, silta – kā pati jaunība

Tas ir stāsts par pīrāgu, kas bija kas vairāk nekā tikai ēdiens. Daudziem atmiņā ir līdzīga aina: novembris, aukstas kopmītņu sienas, mūžīgais ūdens sildītājs izlietnē. Šī vienkāršā pīrāga recepte, šķiet, tika nodota no mutes mutē kā galvenā dārglieta. Toreiz, nemierīgajos 90. gados, tas šķita gandrīz vai svētku ēdiens: karsts, aromātisks, ar kraukšķīgu zeltainu garoziņu.

Tas pulcēja ap sevi visu istabiņu. To sagrieza lielos kvadrātos un ēda, apdedzinoties un smejoties, runājot par nākotni, kas vēl nebija redzama. Gadi paiet, bet recepte netiek aizmirsta. Vērts atvērt ledusskapi un ieraudzīt pazīstamu produktu komplektu – sardīņu bundža, sīpoli, olas, – roka pati stiepjas, lai atkārtotu to pašu “izsalkušo pīrāgu”. Varbūt tā ir tīra nostalģija, bet šķiet, ka nekas garšīgāks nav bijis.

Un galvenais – šī recepte izpalīdz arī šodien, kad pārtikas krājumi ir beigušies, bet ko garšīgu un sirsnīgu tomēr gribas. Pamatā ir tas, kas bija pie rokas. Ja kādu sastāvdaļu nav – droši izpaudiet studentu fantāziju!🍽️ Precīzas sastāvdaļas atradīsi teksta beigās.

Kā gatavot

1.Pildījums. Cieti novāriet olas. Tikmēr smalki sagrieziet visus zaļos lociņus un dilles. No konserviem noteciniet eļļu (to var pievienot mīklai aromātam), bet zivi saspaidiet ar dakšiņu. Savienojiet zivi ar sagrieztajiem zaļumiem. Atdzisušās olas smalki sakapājiet un pievienojiet pildījumam. Visu labi samaisiet, pievienojiet sāli un piparus pēc garšas.

2.Mīkla. Atsevišķā bļodā sajauciet skābo krējumu (vai majonēzi), augu eļļu, miltus, kas izsijāti kopā ar cepamo pulveri. Ātri samīciet mīklu. Pēc konsistences tai jābūt kā ļoti biezam skābajam krējumam – biezai, bet padevīgai.

3.Pīrāga salikšana. Cepšanas formu izklājiet ar cepamo papīru vai ieziest ar eļļu. Izklājiet pusi mīklas un izlīdziniet ar karoti. Virsū vienmērīgi sadaliet visu pildījumu.Pildījumu pārlejiet ar atlikušo mīklu, uzmanīgi to izlīdzinot pa virsmu. Pēc vēlēšanās var pārkaisīt ar sezama sēklām.

4.Cepšana. Ievietojiet pīrāgu cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 C, aptuveni uz 40–45 minūtēm. Gatavību pārbaudiet ar koka irbulīti – tam jāiznāk sausam.

VIDEO:

5.Pasniegšana. Kamēr pīrāgs cepas, var pagatavot vienkāršus dārzeņu salātus. Tas piešķirs svaigumu sātīgajam ēdienam.Gatavo pīrāgu nedaudz atdzesējiet, sagrieziet kvadrātos un pasniedziet. Tas ir kā silta pastkarte no pagātnes. Vienkārši produkti, minimālas pūles, bet rezultāts – dāsns, sirsnīgs un neticami sātīgs.✨

“Studentu pīrāga” noslēpumi un variācijas

Šis pīrāgs nav stingrs kanons, bet drīzāk kulinārijas konstruktors, ko ir viegli pielāgot jebkura ledusskapja saturam. Lūk, dažas idejas, kā to var mainīt un uzlabot: Pildījuma variācijas. Sardīņu vietā var droši izmantot jebkurus zivju konservus eļļā: brētliņas, skumbrijas, rozā lašus vai pat tunci.

Lai pīrāgs būtu vēl sātīgāks, pildījumam var pievienot 2–3 karotes vārītu rīsu vai smalki sagrieztu vārītu kartupeli. Lieliski iederēsies arī apcepts sīpols.Pīrāga pamats – mīkla. Nav skābā krējuma vai majonēzes? Mīkla lieliski izdosies ar kefīru vai pat rūgušpienu. Bet, ja laika vispār nav, var izmantot gatavu kārtaino vai rauga mīklu no veikala – tā jau būs mūsdienu “slinkā” studentu pīrāga versija.Slepenā sastāvdaļa – nostaļģija.

Lasi vēl: “Cik ļoti laiki ir mainījušies” teica mana vīramāte, kad es sacēlu vētru par Omnivas kurjeru, kas kavējas; “Agrāk tādu pat nebija”

Sastāvdaļas:

Pildījumam: Sardīnes eļļā – 1 bundža
Vārītas olas – 3 gab.
Zaļie lociņi – 1 liels saišķis
Dilles – neliels saišķis (pēc izvēles)
Sāls, pipari – pēc garšas

Mīklai: Skābais krējums (vai majonēze) – 120 g
Augu eļļa – 50 ml
Milti – 180 g
Cepamais pulveris – 1 tējk.(Piezīme: mīklu var gatavot arī ar kefīru, aizvietojot ar to krējumu un eļļu, tad tā būs vieglāka)

Pasniegšanai (pēc izvēles):Svaigi tomāti, gurķi, paprika,
Fetas siers vai biezpiens – 100 g
Sarkanais sīpols,
olīvas, olīveļļa

Apgalvo, ka ēdiens, kas saistīts ar spēcīgām pozitīvām emocijām (draudzība, jaunība, mājīgums), uz visiem laikiem paliek mums īpašs. Mūsu prāts “ieraksta” ne tikai garšu, bet arī visu mirkļa atmosfēru. Tāpēc, atkožot gabaliņu šāda pīrāga, mēs patiesībā “nogaršojam” savas siltās atmiņas. Tā ir īstā comfort food maģija – ēdiena, kas silda ne tikai pašus, bet arī dvēseli.