Ziemassvētku virtuļi ar magonēm – bērnības recepte, kas piepilda māju ar siltu un saldenu svētku aromātu

Mīksti, gaisīgi Ziemassvētku virtuļi ar magonēm pēc pārbaudītas bērnības receptes, kas vienmēr izdodas.

Ziemassvētku laikā ir ēdieni, kas rada sajūtu, ka mājās ir svētki vēl pirms galds ir uzklāts. Virtuļi ar magonēm ir tieši tāda recepte – jau mīklas mīcīšanas laikā virtuvē parādās mājīgums, bet cepšanas brīdī māja piepildās ar siltu, saldenu aromātu, kas uzreiz atgādina bērnību. Šī ir vecmāmiņas recepte, pārbaudīta gadu gaitā, bez liekas sarežģītības, bet ar garantētu rezultātu.

Virtuļi sanāk mīksti, gaisīgi un maigi, ar bagātīgu pildījumu, un tie der gan svētku galdam, gan mierīgam vakaram pie tējas. Šī recepte ir piemērota arī tiem, kas ar rauga mīklu strādā reti, jo viss ir skaidrs un saprotams.

Precīzas sastāvdaļas atradīsiet raksta beigās.

Mīklas gatavošana

Mīklas gatavošana sākas ar to, ka bļodā lej istabas temperatūras ūdeni vai pienu un pievieno olu dzeltenumus, vienu veselu olu, cukuru un vaniļas cukuru. Visu saputo līdz viendabīgai masai, lai cukurs pilnībā izšķīst un masa kļūst gaiša. Tad pievieno presēto raugu un maisa, līdz tas pilnībā izšķīst šķidrumā.

Pēc tam pakāpeniski pievieno izsijātus miltus un sāk mīcīt mīklu. Mīca apmēram desmit minūtes, līdz mīkla kļūst gluda, elastīga un vairs nelīp pie rokām. Kad mīkla ir viendabīga, tai pievieno mīkstu sviestu un turpina mīcīt, līdz sviests pilnībā iestrādājas mīklā. Bļodu pārklāj ar dvieli un liek mīklu uzrūgt vēsākā vietā apmēram četrdesmit piecas minūtes, līdz tā ir redzami palielinājusies apjomā.

VIDEO:

Virtuļu formēšana

Kad mīkla ir uzrūgusi, to viegli apmīca un izrullē apmēram viena centimetra biezumā. Ar glāzi vai formiņu izspiež aplīšus. Katra aplīša vidū liek magoņu pildījumu, malas rūpīgi aizspiež un veido glītus, apaļus virtuļus. Lai mīkla neliptu pie rokām, tās viegli ieeļļo. Sagatavotos virtuļus liek uz cepampapīra un atstāj siltā vietā vēlreiz uzrūgt, līdz tie kļūst pufīgi un viegli.

Cepšana

Cepšanai katliņā vai dziļā pannā sakarsē pietiekamu daudzumu augu eļļas. Eļļas gatavību pārbauda, iemetot nelielu mīklas gabaliņu, tam jāuzpeld virspusē. Virtuļus eļļā liek kopā ar cepampapīru, kas cepšanas laikā viegli atdalās. Cep uz vidējas uguns, līdz virtuļi kļūst zeltaini brūni, apgriežot tos tikai vienu reizi. Gatavos virtuļus izņem uz papīra dvieļiem, lai notek liekā eļļa, un, kad tie nedaudz atdzisuši, bagātīgi pārkaisa ar pūdercukuru.

Noderīgi padomi

Lai virtuļi izdotos īpaši gaisīgi, svarīgi nesteigties ar mīklas raudzēšanu un ļaut tai uzrūgt divas reizes. Degvīns mīklā palīdz cepšanas laikā samazināt eļļas uzsūkšanos, tāpēc virtuļi nešķiet trekni. Ja vēlas, magoņu pildījuma vietā var izmantot arī citu pildījumu vai cept virtuļus bez pildījuma. Visgaršīgākie tie ir cepšanas dienā, taču pareizi uzglabāti paliek mīksti arī nākamajā dienā.

 

Precīzas sastāvdaļas

Ūdens vai piens atdzesēts vārīts 250 ml
Olu dzeltenumi 4 gabali
Ola 1 gabals
Cukurs 60 g
Vaniļas cukurs 1 paciņa
Presēts raugs 20 g
Kviešu milti 580 g plus apmēram 50 g apstrādei
Sviests mīksts 80 g
Magoņu pildījums pēc izvēles
Augu eļļa cepšanai pietiekamā daudzumā
Pūdercukurs pārkaisīšanai