Biešu salāti var būt ļoti dažādi – sākot no klasiskās “Siļķes kažokā” līdz pat oriģinālākiem ēdieniem. Piemēram, ne visi zina, ka bietes lieliski sader ar krabju nūjiņām. Ar tām ir pilnīgi iespējams aizstāt skumbriju vai siļķi salātos. Šādā gadījumā garša būs neparasta un diezgan bagātīga.
Biešu un krabju nūjiņu duetu noteikti ir vērts papildināt ar kūpināto desas sieru un vārītām olām. Tie piešķirs ēdienam krēmīgāku un maigāku tekstūru.
Bietes – vērtīga sastāvdaļa, kas labi glabājas
Bietes ne tikai piešķir salātiem raksturīgu krāsu un saldenu garšu, bet ir arī lielisks dārzenis ziemas sezonai. Tās satur daudz šķiedrvielu un antioksidantus, kas ir svarīgi gada tumšajā periodā.
Tradicionāli daudzos svētku salātos tiek izmantota marinēta siļķe vai gaļa. Tomēr mūsdienu kulinārijā arvien populārākas kļūst vieglākas un ātrāk pagatavojamas alternatīvas, kurās bietes apvieno ar mazāk smagām sastāvdaļām, piemēram, krabju nūjiņām vai pat tunci. Šādi salāti ātri uzsūc mērces garšu un ir piemēroti, ja nav laika ilgi gaidīt, kamēr visas garšas savelkas.
Precīzs sastāvdaļu saraksts un to daudzums salātu “Ziemas karnevāls” pagatavošanai atrodams raksta beigās.
Kā pareizi sagatavot bietes?
Gatavojot salātus, ir svarīgi veltīt laiku biešu vārīšanai vai cepšanai.
Dārzeni jāvāra ar visu mizu, un ūdenim tas pilnībā jāapsedz. Vārīšanas laiks var svārstīties no 50 līdz 90 minūtēm. Pēc vārīšanas bietes obligāti nekavējoties jāpārliek aukstā ūdenī. Tas paātrinās dārzeņa mizojumu, fiksēs krāsu un nodrošinās biešu ideālu mīkstumu.
Bietes ieteicams cept 200 grādu temperatūrā. Mazs dārzenis cepas 45–60 minūtes, bet liels – līdz pat 1,5 stundai.
Salātu “Ziemas karnevāls” pagatavošana
Sagatavojiet mērci: Ķiploku daiviņas izspiediet caur spiedi majonēzē un visu samaisiet.
Krabju slānis: Krabju nūjiņas sagrieziet mazos kubiņos un izklājiet tos kulinārā gredzena apakšā (vai trauka apakšā).
Majonēze un olas: Krabju nūjiņu slāni apsmērējiet ar majonēzi, pēc tam uzrīvējiet vārītās olas. Arī olu slāni pārklājiet ar majonēzi.
Siers: Uz rupjas rīves sarīvējiet kūpināto sieru, izklājiet to virs olu slāņa un atkal apsmērējiet ar majonēzi.
Bietes: Sarīvējiet ceptas vai vārītas bietes uz rupjas rīves un izklājiet tās uz siera slāņa.
Pabeigšana un atdzesēšana: Biešu slāni apsmērējiet ar pēdējo majonēzes kārtu. Atstājiet salātus ledusskapī uz pāris stundām, lai garšas savelkas. Pasniedziet atdzesētu.
Nepieciešamās sastāvdaļas
Salātiem “Ziemas karnevāls” nepieciešams:
Krabju nūjiņas – 250 g
Kūpinātais (desas) siers – 150 g
Vārītas olas – 5 gab.
Bietes – 2 gab.
Ķiploki – 3 daiviņas
Majonēze – 8 ēdamkarotes











