Gaisīgi un maigi ābolu kēksiņi, kas vienmēr izdodas pufīgi un ir ļoti viegli pagatavojami mājās.
Ir receptes, pie kurām gribas atgriezties atkal un atkal. Šie ābolu kēksiņi “Šarlotītes” ir tieši tādi – viegli, maigi un tik gaisīgi, ka burtiski kūst mutē. Tie atgādina klasisko ābolu šarloti, tikai ērtā, mazā kēksiņu formā, kas lieliski der gan ikdienai, gan līdzņemšanai.
Šī recepte ir īpaši iecienīta ar to, ka tā ir vienkārša, neprasa sarežģītas prasmes un vienmēr izdodas. Kēksiņi sanāk pufīgi un sulīgi, ar patīkamu ābolu svaigumu, un tos var droši cept arī kopā ar bērniem. Lieliska izvēle brokastīm, pēcpusdienas tējai vai kā salds našķis skolas somā.
Gatavošanas gaita soli pa solim (recepte 12 kēksiņiem)
Vispirms sagatavo formu kēksiņiem. Katras iedobes iekšpusē ieliek papīra formiņas, lai kēksiņus pēc cepšanas būtu viegli izņemt un tie saglabātu skaistu formu.
Ābolu sagatavošana
Ābolus nomizo, pārgriež uz pusēm, izņem serdi un sagriež ļoti plānās šķēlītēs. Jo plānākas šķēles, jo skaistāk tās izskatīsies kēksiņu virspusē un jo maigāk izcepsies.
Mīklas gatavošana
Bļodā iesit olas, pievieno cukuru un šķipsniņu sāls. Ar mikseri puto apmēram 5 minūtes, līdz masa kļūst gaiša, bieza un ļoti gaisīga.
Pēc tam lēnām pievieno augu eļļu un turpina putot vēl apmēram minūti. Ielej kefīru un atkal saputo, līdz masa ir viendabīga.
Atsevišķā traukā sajauc miltus ar cepamo pulveri. Miltu maisījumu pakāpeniski, vairākās reizēs, iemaisa mīklā. Putu masu ik pa brīdim ar lāpstiņu notīra no bļodas malām un iecilā mīklā, lai neveidotos kunkuļi. Gatavajai mīklai jābūt gludai un krēmīgai.
Kēksiņu formēšana
Katru formiņu piepilda ar mīklu – aptuveni divas pilnas ēdamkarotes uz vienu kēksiņu. Virspusē kārto ābolu šķēlītes, sākot no malām uz centru, veidojot skaistas “rozetītes”, kas cepoties kļūs mīkstas un aromātiskas.
Cepšana
Cepeškrāsni iepriekš uzkarsē līdz 180 °C. Kēksiņus cep apmēram 20–22 minūtes, līdz tie ir viegli zeltaini un koka irbulītis, iedurts mīklā, iznāk tīrs. Gatavos kēksiņus izņem no formas un ļauj nedaudz atdzist. Pirms pasniegšanas tos pārkaisa ar pūdercukuru.
Noderīgi padomi
Ja vēlas vēl izteiktāku garšu, mīklai var pievienot šķipsniņu kanēļa vai vaniļas cukura.
Kefīra vietā var izmantot arī rūgušpienu vai paniņas – rezultāts būs tikpat maigs.
Kēksiņi visgaršīgākie ir cepšanas dienā, taču arī nākamajā dienā tie saglabā savu mīkstumu.
Ja cep kopā ar bērniem, ābolu “rožu” veidošana ir īpaši aizraujoša un vienkārša.
Uzkoda ar siļķi, kas izrotās jebkuru svētku galdu: ļoti vienkārša, svinīga un garšām bagāta recepte
Precīzas sastāvdaļas
Olas – 3 gab.
Cukurs – 150 g
Sāls – šķipsniņa
Kefīrs – 125 ml
Augu eļļa – 100 ml
Kviešu milti (augstākā labuma) – 250 g
Cepamais pulveris – 10 g
Āboli – apmēram 3 nelieli
Pūdercukurs pārkaisīšanai – 1 ēdamkarote
Šie ābolu kēksiņi “Šarlotītes” ir lielisks pierādījums tam, ka no vienkāršām sastāvdaļām var pagatavot patiesi gardu un mājīgu desertu, kas vienmēr iepriecina gan lielus, gan mazus.
















