Ieprieciniet viesus ar pašu gatavotiem cepumiem, kas burtiski kūst mutē un vienmēr izdodas nevainojami.
Reizēm vislielākie svētku pārsteigumi neslēpjas sarežģītās daudzstāvu kūkās, bet gan mājīgos, pašu gatavotos cepumos, kas pildīti ar mīlestību un visdažādākajiem gardumiem. Mājas cepumi «Kaprīze» ir kļuvuši par manu slepeno ieroci ikreiz, kad gaidāmi ciemiņi vai kad gribas palutināt ģimeni ar kaut ko īpašu pie tējas tases.
Šīs receptes burvība slēpjas tās vienkāršībā – mīkla izdodas neticami maiga, pateicoties jogurtam, bet bagātīgais riekstu, rozīņu un šokolādes pildījums padara katru kumosu neatkārtojamu. Tie izskatās tik eleganti, ka neviens neticēs, ka esat pavadījuši virtuvē vien pavisam neilgu laiku. Sagatavojieties, ka viesi jautās recepti vēl pirms šķīvis būs tukšs!
Gatavošanas gaita soli pa solim
1. Mīklas pamatnes sagatavošana:
Lielā bļodā iesijājiet miltus, pievienojiet šķipsniņu sāls un cepamo pulveri. Pievienojiet aukstu, gabaliņos sagrieztu sviestu un ar rokām ātri saberziet visu drupatās.
2. Mitro sastāvdaļu pievienošana:
Atsevišķā traukā sajauciet jogurtu (vai krējumu) ar olu, līdz masa kļūst viendabīga. Pievienojiet šo maisījumu un cukuru miltu drupatām.
3. Mīklas dzesēšana:
Ātri samīciet mīkstu, elastīgu mīklu. Ietiniet to pārtikas plēvē vai ielieciet maisiņā un novietojiet ledusskapī uz 30 minūtēm. Tas ir svarīgi, lai ar mīklu būtu viegli strādāt un cepumi būtu trausli.
4. Formēšana un pildīšana:
Viegli apkaisiet darba virsmu ar miltiem. Izņemiet mīklu no ledusskapja un izrullējiet to lielā, plānā taisnstūrī (aptuveni 5 mm biezumā). Mīklas virsmu apsmērējiet ar olas baltumu – tas palīdzēs pildījumam labāk turēties klāt.
5. Pildījuma burvība:
Vienmērīgi pārkaisiet mīklu ar magonēm, smalcinātiem riekstiem, rozīnēm un šokolādes gabaliņiem. Uzmanīgi sarullējiet mīklu ciešā ruletē un nedaudz saplaciniet to no augšpuses.
6. Pēdējais pieskāriens un cepšana:
Ruleti apziediet ar olas dzeltenumu, kas sajaukts ar tējkaroti piena (skaistam spīdumam). Ja vēlaties, ar dakšiņu uzvelciet dekoratīvus rakstus. Sagrieziet ruleti porciju gabaliņos (aptuveni 2,5–3 cm platumā).
7. Zeltainais rezultāts:
Kārtojiet cepumus uz plts, kas izklāta ar cepamo papīru. Cepiet līdz 180°C sakarsētā cepeškrāsnī 15–20 minūtes, līdz tie kļūst skaisti zeltaini brūni.
Noderīgi padomi vēl labākam rezultātam
Lai cepumi izdotos nevainojami, mīklu centieties mīcīt pēc iespējas ātrāk – tas neļaus sviestam izkust no roku siltuma, nodrošinot kāroto gaisīgumu. Īpašam sulīgumam rozīnes pirms pievienošanas uz 10 minūtēm iemērciet karstā ūdenī vai apelsīnu sulā, savukārt svētku noskaņai pildījumam droši pievienojiet kanēli vai rīvētu citrona miziņu. Visbeidzot, kad cepumi ir nedaudz atdzisuši, dāsni apkaisiet tos ar pūdercukuru, lai piešķirtu tiem nevainojamu svētku izskatu.
Precīzas sastāvdaļas
Mīklai:
Milti: 260 g
Auksts sviests: 100 g
Dabīgais jogurts (bez piedevām) vai skābais krējums: 120 g
Ola: 1 gab.
Cukurs: 60 g
Cepamais pulveris: 1 tējk.
Sāls: šķipsniņa
Bagātīgajam pildījumam:
Rieksti (jebkuri pēc izvēles): 60 g
Rozīnes: 30 g
Magones: 15 g
Šokolādes gabaliņi vai pilieni: 20 g
Dekoram:
Ola: 1 gab. (apziešanai)
Piens: 1 tējk. (sajaukšanai ar dzeltenumu)
Pūdercukurs: apkaisīšanai gatavajiem cepumiem


















