Rasols ir klasika, kas uz mūsu galdiem goda vietā ir bijusi gadu desmitiem. Katrai saimniecei ir sava recepte, tomēr reizēm gribas pamēģināt ko jaunu, lai ierastā garša būtu nedaudz svaigāka un interesantāka.
Gatavojoties svētku laikam, man bija iespēja aprunāties ar kādu pieredzējušu pavāru no Jelgavas. Sarunā par svētku ēdienkarti viņš atklāja, ka arī restorānos šo labi zināmo recepti mēdz nedaudz pilnveidot. Pēc viņa domām, galvenais uzdevums ir panākt, lai salāti būtu ne tikai sātīgi, bet arī viegli un patīkami baudāmi.
Neliels papildinājums labākai garšai
Daudzi no mums rasolu gatavo pēc ierastās shēmas: kartupeļi, burkāni, olas un desa. Taču šefpavārs iesaka pievērst uzmanību garšu balansam. Viņš savā virtuvē šiem salātiem vienmēr pievieno vienu sastāvdaļu, kas maina kopējo noskaņu, padarot salātus izsmalcinātākus.
Precīzas sastāvdaļas atradīsiet raksta beigās!
Šis “slepenais” produkts ir zaļš, skābens ābols. Lai gan dažiem tas var šķist neparasti, ābolam rasolā ir vairākas svarīgas funkcijas:
Ābola pievienošana rasolam nav tikai interesants eksperiments, bet gan pārdomāts veids, kā pilnveidot šo klasisko ēdienu. Pirmkārt, ābola dabiskais skābums darbojas kā lielisks garšas līdzsvarotājs – tas atsvaidzina sātīgo majonēzes un dārzeņu kombināciju, neļaujot salātiem kļūt pārāk smagiem.
Otrkārt, tas būtiski uzlabo ēdiena tekstūru; kamēr vārītie kartupeļi un burkāni ir mīksti, smalkie ābola gabaliņi piešķir patīkamu, neuzmācīgu kraukšķīgumu, kas katru kumosu padara interesantāku. Visbeidzot, šis svaigais papildinājums rada viegluma sajūtu pēc maltītes, lai vieglāk tiktu galā ar svētku mielastu.
VIDEO:
Kā pareizi pagatavot rasolu?
Svarīgākais ir dārzeņu sagatavošana un pareizas proporcijas, lai visas garšas būtu līdzsvarā.
Sagatavošana: Novāriet kartupeļus un burkānus ar visu mizu, lai tie saglabātu labāku garšu. Kad tie atdzisuši, nomizojiet un sagrieziet vienādos kubiņos.
Olas: Novāriet olas cietas, atdzesējiet un sasmalciniet.
Papildinājumi: Sagrieziet kubiņos gaļu un marinētos gurķus. Ja gurķi ir ļoti sulīgi, tos var nedaudz nosusināt, lai salāti nepaliktu pārāk mitri.
Ābols: Nomizojiet ābolu, izņemiet serdi un sagrieziet to tāda paša izmēra gabaliņos kā pārējos produktus. Ābolu vēlams griezt pašā pēdējā brīdī.
Sajaukšana: Visas sastāvdaļas lieciet bļodā, pievienojiet zirnīšus un garšvielas.
Mērce: Pievienojiet majonēzi un rūpīgi, bet viegli samaisiet. Pavārs iesaka ļaut salātiem vismaz pusstundu pastāvēt ledusskapī, lai garšas “savilktos”.
Daži noderīgi ieteikumi:
✔️ Dārzeņu vārīšana: Centieties dārzeņus nepārvārīt – tiem jābūt mīkstiem, bet stingriem. ✔️ Mērces izvēle: Ja vēlaties nedaudz liesāku variantu, daļu majonēzes varat aizstāt ar skābo krējumu vai bezpiedevu jogurtu, kam pievienots nedaudz sinepju. ✔️ Smalkums: Jo vienmērīgāk būs sagriezti produkti, jo baudāmāki būs salāti.
Pamēģiniet šos svētkus iesākt ar šo mazo, bet vērtīgo papildinājumu. Iespējams, tieši ābols kļūs par to niansi, kas jūsu rasolu padarīs par galveno sarunu tēmu pie svētku galda. Labu apetīti!
Sastāvdaļas:
Kartupeļi: 3 vidēji gab.
Burkāni: 2 vidēji gab.
Olas: 4 gab.
Vārītā desa vai vistas fileja: 200 g
Marinēti gurķi: 3 gab.
Svaigs ābols (stingrs un skābs): 1 gab.
Zaļie zirnīši: 100 g
Majonēze: 2–3 ēdamk.
Sāls un pipari: pēc garšas














