Salāti «Baltais bērzs». 2000. gadā bez tiem neiztika neviens svētku galds.
Šķirstīju savas kulinārijas piezīmes, meklējot gaļas salātus svētkiem… un vecā piezīmju grāmatiņā atradu recepti ar atzīmi “Ļoti garšīgi!” — “Balto bērzu”.
Ap 2000. gadā tie bija katrā galdā! Kaut kāda iemesla dēļ par tiem ir piemirsts, bet tie taču sanāk neticami garšīgi.
Pagatavošanas veids: Sagatavosim visas sastāvdaļas.
Vistas fileju novārīt sālsūdenī, līdz tā gatava, atdzesēt un sagriezt mazos kubiņos. Olas novārīt cieti, nolobīt un sarīvēt uz rupjas rīves. Svaigus gurķus sagriezt mazos kubiņos. Žāvētās plūmes nomazgāt, applaucēt ar verdošu ūdeni, nosusināt un sagriezt smalkos salmiņos.
Sīpolus sagriezt kubiņos, sēnes – šķēlītēs. Uz sakarsētas pannas nelielā eļļas daudzumā apcept sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi, tad pievienot sēnes. Cept, līdz viss šķidrums ir iztvaikojis un sēnes kļuvušas zeltaini brūnas. Pievienot sāli un piparus. Ļaut pilnībā atdzist.
Salātus kārtojam slāņos dziļā lēzenā traukā vai salātu bļodā, katru kārtu (izņemot žāvētās plūmes) nedaudz pārziežot ar majonēzi.
Pirmā kārta: Žāvētas plūmes (tās ar majonēzi nepārziež). Otrā kārta: Atdzisušas sēnes ar sīpoliem.
Lasi vēl: Lūk, kāpēc mēs nepareizi vārām zirņus: 3 kļūdas – un tie neizvārās mīksti, paliek cieti un sausi: un vārām stundām ilgi: šefpavāru padomi
Trešā kārta: Sagriezta vistas gaļa.
Ceturtā kārta: Rīvētas olas.
Piektā kārta: Svaigi gurķi.
No augšas salātus var uzmanīgi pārklāt ar smalku majonēzes sietiņu. Rotājiet ar zaļumu zariņiem vai, sekojot nosaukumam, izveidojiet “bērziņus” no zaļumiem un žāvētu plūmju strēmelītēm. Ļaujiet salātiem ievilkties ledusskapī 1–2 stundas.
Sastāvdaļas:
Vistas augšstilbu fileja – 300 g
Sēnes (šampinjoni vai meža sēnes) – 250 g
Sīpols – 1 gab. (liels)
Vistas olas – 3 gab.
Svaigi gurķi – 2 gab. (vidēji)
Žāvētas plūmes bez kauliņiem – 100 g
Majonēze – kārtu pārziešanai
Zaļumi – dekorēšanai
Sāls, svaigi malti pipari – pēc garšas
Ieteikumi pagatavošanai:
Gaļa. Augšstilbu fileja ir sulīgāka par krūtiņu, taču var izmantot jebkuru fileju vai pat vārītu liellopa gaļu.
Sēnes. Šampinjoni ir ērti pagatavojami, taču, ja ir pieejamas meža sēnes (iepriekš novārītas), garša būs izteiksmīgāka.
Žāvētas plūmes. Ja tās ir paspūrušas vai cietas, aplejiet tās ar karstu ūdeni uz 10 minūtēm, pēc tam nosusiniet.
Kārtas. Lai salāti “nenopeldētu” no gurķu mitruma, tos var nedaudz pasālīt, ļaut 10 minūtes pastāvēt un tad nospiest lieko sulu.
Pasniegšana. Skaistākam rezultātam kārtojiet salātus taisnstūra formā vai apaļā traukā, viegli piespiežot katru kārtu.
Kopsavilkums: “Balto bērzu” velti nemīlēja. Tajā ir viss: sātīga gaļa, ceptu sēņu aromāts, gurķa svaigums un negaidīta žāvētu plūmju nots. Tas nemēģina pārsteigt ar eksotiku, tas ir vienkārši labi sakombinēts un uzticams. Tieši tas, kas vajadzīgs lielam svētku galdam, kad ēdienam jābūt garšīgam un visiem pa prātam.
Lasi vēl: Ieraugot tos, peles aizmuks pie kaimiņiem: 7 augi, kas aizdzīs grauzējus no zemesgabala- 2026. gadā jāstāda obligāti
Pamēģiniet to atgriezt savā ēdienkartē. Visticamāk, viesi jautās pēc receptes, kuru viņi kādreiz zināja, bet ir nedaudz piemirsuši.
















