Tik gaisīgs un maigs pīrāgs “Āboli sniegā”: gatavojam gardāko un vienkāršāko mājas kārumu pie tējas

Vienkārša un pārbaudīta recepte perfektam ābolu pīrāgam: kā panākt trauslu pamatni un gaisīgu ‘sniega’ cepurīti, kas nekad nesaplok.

Nekas nerada tādu māju sajūtu kā ceptu ābolu un kanēļa smarža, kas piepilda virtuvi aukstā ziemas vakarā. Pīrāgs “Āboli sniegā” ir viena no tām receptēm, kuru pamēģinot vienreiz, tā kļūst par ģimenes mīļāko kārumu. Tā nosaukums precīzi raksturo rezultātu: zem trauslas, zeltainas mīklas kārtiņas slēpjas sulīgi āboli un neticami gaisīgs, mākonim līdzīgs suflē.

Šis pīrāgs ir ideāls līdzsvars starp trauslu smilšu mīklu, augļu svaigumu un maigu saldumu. Ja meklējat ko īpašu brīvdienu tējas dzeršanai, šī izvēle jūs nepievils – tas izskatās grezni, bet pagatavojams no pavisam vienkāršām sastāvdaļām.

Precīzas sastāvdaļas atradīsiet raksta beigās!

Gatavošanas gaita soli pa solim

1. Mīklas sagatavošana:

Lielā bļodā iesijājiet miltus kopā ar cepamo pulveri. Aukstu sviestu sarīvējiet uz rupjas rīves tieši miltos. Ar pirkstiem visu fiksi saberziet drupatās. Atsevišķā traukā sajauciet krējumu, olu dzeltenumus, cukuru un vaniļas cukuru. Šo masu pievienojiet miltu drupatām un ātri samīciet mīklu.

2. Mīklas atpūtināšana:

Sadaliet mīklu divās daļās – aptuveni 2/3 un 1/3. Mazāko gabaliņu ietiniet plēvē un lieciet saldētavā. Lielāko daļu lieciet ledusskapī uz vismaz 30 minūtēm.

3. Ābolu kārta:

Nomizojiet ābolus, izņemiet serdes un sagrieziet tos plānās šķēlītēs vai nelielos kubiņos. Pievienojiet sarīvēto citrona miziņu – tā piešķirs pīrāgam brīnišķīgu aromātu un neļaus āboliem būt pārlieku saldiem.

4. Gaisīgais “sniegs”:

Tīrā, sausā bļodā putojiet olu baltumus ar šķipsniņu sāls, līdz izveidojas vieglas putas. Pakāpeniski pievienojiet cukuru un vaniļas cukuru, turpinot putot, līdz masa kļūst bieza, spīdīga un stingra. Pašās beigās uzmanīgi iemaisiet cieti (tā palīdzēs suflē saglabāt formu). Uzmanieties, lai nepārputotu!

VIDEO:

5. Pīrāga salikšana:

Sagatavojiet cepamo formu (ieteicamais diametrs 28 cm), ieziežot to ar nedaudz sviesta. Lielāko mīklas daļu ieklājiet formas apakšā. Virsū vienmērīgi izkārtojiet ābolus. Uz āboliem klājiet saputotos olu baltumus. Noslēgumā ņemiet mazo mīklas gabalu no saldētavas un sarīvējiet to uz rupjas rīves tieši virsū baltumu kārtai.

6. Cepšana:

Lieciet pīrāgu iepriekš sakarsētā krāsnī 180°C temperatūrā un cepiet aptuveni 45–50 minūtes, līdz virspuse ir skaisti zeltaina.

Noderīgi padomi saimniecēm

Lai pīrāgs izdotos tieši tāds, kā iecerēts, ir vērts ņemt vērā dažus būtiskus knifiņus. Pirmkārt, garšas līdzsvaram izvēlieties nedaudz skābenus ābolus, kas cepoties kļūs mīksta un radīs izcilu kontrastu ar saldo suflē. Gatavojot pašu “sniega” kārtu, atcerieties, ka olu baltumi ir ļoti kaprīzi – lai tie nesapluktu un uzkultos stingrās putās, bļodai un putojamām slotiņām jābūt spoguļtīrām, bez mazākās tauku vai dzeltenuma paliekas.

Un visbeidzot, lai gan kārdinošā smarža vilinās nogaršot pīrāgu tūlīt, bruņojieties ar pacietību un ļaujiet tam nedaudz atdzist formā; tas palīdzēs gaisīgajai suflē kārtai stabilizēties, lai griežot gabaliņi būtu glīti un nesabruktu.

Kas būs nepieciešams?

Mīklai:

Milti: aptuveni 350 g (izsijāti);

Sviests: 225 g (auksts);

Olu dzeltenumi: 4 lieli vai 5 mazi;

Skābais krējums: 150 g (vismaz 20%);

Cukurs: 100 g;

Vanilīna cukurs: 1 paciņa;

Cepamais pulveris: 11 g (viena paciņa).

Pildījumam un “sniegam”:

Āboli: 1 kg;

Olu baltumi: 4 lieli vai 5 mazi;

Cukurs: 150 g;

Citrona miziņa: 1 tējkarote (rīvēta);

Ciete: 30 g (kukurūzas vai kartupeļu);

Vanilīna cukurs: 1 paciņa;

Šķipsniņa sāls.

Lai jums izdodas garda un smaržīga tējas dzeršana! Pastāstiet komentāros, vai arī jūsu mājās šādu pīrāgu dēvē par “Āboliem sniegā”?