Iemācījos pirkt žāvētus augļus un riekstus: 3 galvenie viltību veidi

Ir iespējams iegādāties kvalitatīvus produktus, ja vien pārzina dažus knifus. Šādā gadījumā jūs noteikti neuzķersieties uz viltīgo pārdevēju trikiem.

Spīdīgas aprikozes

No pirmā acu uzmetiena šādas aprikozes izskatās ideāli un šķiet, ka tās nav pat jāmērcē. Patiesībā augļi tiek žāvēti paātrinātā veidā, izmantojot sēra dūmus, un pēc tam apstrādāti ar glicerīnu vai tehnisko vazelīnu, lai piešķirtu tiem tirdznieciski pievilcīgu izskatu.

Tomēr nevajadzētu uzķerties uz “skaisto bildīti”. Žāvēti augļi jāizvēlas gudri. Labāk pirkt cietas aprikozes bez piesātinātas krāsas un pārlieku liela spīduma.

Papildinājums: Atcerieties, ka dabīgi žāvētas aprikozes parasti kļūst tumši brūnas vai pat teju melnas.  Pirms lietošanas jebkuras aprikozes ieteicams mērcēt karstā ūdenī vismaz 15–20 minūtes – tas palīdzēs noskalot daļu sēra.

Mīkstas žāvētās plūmes

Uz letēm visbiežāk redzamas mitras un spīdīgas plūmes, kas izdala sulu un pieskaroties atstāj lipīgas pēdas. Spīdumu parasti piešķir glicerīns, mīkstumu un sulīgumu – apstrāde ar kaustisko sodu, bet pārmērīgu saldumu panāk, mērcējot augļus cukura sīrupā.

Ieteicams pirkt matētas, melnas krāsas plūmes, vēlams ar kauliņu. Tām jābūt sausām, bez aplikuma vai gaišiem plankumiem.

Lasi vēl: Maģiskais laiks: astroloģe Tamāra Globa nosaukusi Zodiaka zīmes, kurām tieši pirms 2026. gada Jaunā gada piepildīsies paši kvēlākie sapņi

VIDEO:

Papildinājums: Plūme ar kauliņu labāk saglabā savas uzturvērtības un vitamīnus. Ja plūmei ir brūngana nokrāsa, tas var liecināt, ka tā pirms žāvēšanas ir applaucēta ar verdošu ūdeni, kas samazina produkta vērtību. Kvalitatīva žāvēta plūme nedrīkst krāsot ūdeni vai palikt gluda pēc mērcēšanas – tai jākļūst nedaudz krunkainākai.

Attīrīti rieksti

Attīrīti rieksti uz atvērtām letēm uzsūc putekļus un apkārtējās vides piesārņojumu, turklāt daudzi pircēji tos pirms ēšanas pat nenomazgā. Turklāt mandelēm mēdz piejaukt klāt aprikožu kauliņu kodolus, bet lobītus valriekstus – apstrādāt ar ķimikālijām, lai tie nepaliktu rūgti.

Riekstus vislabāk pirkt čaulā: tai jābūt veselai, sausai, bez plaisām, rūsas pēdām vai pelējuma. Izvēloties valriekstus, tos vajadzētu nedaudz sakratīt. Ja dzirdat, ka iekšpusē kaut kas grab, kodols ir sakaltis vai sabojājies.

Papildinājums: Riekstu lobīšana mājās ir ne tikai drošāka, bet arī palīdz ilgāk saglabāt tajos esošās vērtīgās eļļas, kas saskarē ar gaisu ātri kļūst rūgtas .

Lasi vēl: Paņemam folijas rulli – un māja uzsilst 30 minūtēs, pat ja aiz loga ir −40 grādu sals

Ja tomēr pērkat lobītus riekstus, pirms lietošanas tos obligāti noskalojiet un viegli apgrauzdējiet cepeškrāsnī zemā temperatūrā (ap 50-60°C), lai tos “atdzīvinātu” un likvidētu iespējamās lietas.