”Garšīgāk par melnajiem ikriem”: slepenā mērce, kas parastu siļķi pārvērš karaliskā uzkodā

Teikšu godīgi – vēl nav gadījies satikt cilvēku, kuram šādā veidā pagatavota siļķe negaršotu. Ja meklējat ko tādu, kas uz svētku galda pazūd pirmais, šī ir īstā recepte. Kamēr citi vēl tikai sāk baudīt tradicionālos salātus, šī uzkoda jau ir tukša, un viesi sāk ierasto jautājumu kori:

“Vai tu iedosi recepti?”

Kāpēc šī ir ideāla izvēle tieši Jaungada galdam?

Jaungada sagaidīšana parasti asociējas ar bagātīgiem klātiem galdiem, taču saimniecēm tas bieži nozīmē stundām ilgu gatavošanos. Šī recepte ir izcila izvēle divu iemeslu dēļ:

Gatavošana iepriekš: Siļķei ir jānostāvas, tāpēc to var (un pat vajag!) pagatavot dienu iepriekš, atbrīvojot sev laiku svētku vakarā.

Grezna garša par pieejamu cenu: Siļķe ir viena no veselīgākajām un maciņam draudzīgākajām zivīm, taču šajā marinādē tā iegūst “premium” līmeņa garšu, kas nepievils pat visprasīgākos gardēžus.

Atmiņas no bērnības un zivs vērtība

Es mīlu siļķi jebkurā veidā – sāpētu, kūpinātu, vītinātu, gabaliņos ar eļļu un sīpoliem. Pietiek vien izvārīt karstus kartupeļus, pārkaisīt tos ar svaigām dillēm, un labākas vakariņas nav iespējams iedomāties. Domāju, ka daudzi man piekritīs – šī ir mūsu reģiona klasika.

Ne velti bērnībā mamma tik neatlaidīgi lika siļķi galdā. Tā ir neticami vērtīga zivs, bagāta ar Omega-3 taukskābēm, kas nepieciešamas mūsu veselībai neatkarīgi no tā, kā tā pagatavota. Atceros, ka bērnībā mums mājās siļķe bija biežs viesis.

Vai jūs arī bērnībā cīnījāties par gardajām siļķes astītēm?

Kas būs nepieciešams?

Lai pagatavotu “visu recepšu recepti” – siļķi pikantā sinepju marinādē –, sagatavojiet šādas sastāvdaļas:

– 2 mazsālītas siļķes (vislabāk veselas, kuras paši iztīrīsiet);

– Puse no citrona sulas (svaigumam un zivs tekstūras mīkstināšanai);

– 1 tējkarote cukura (balansam);

– Aptuveni 70 ml augu eļļas (neitrālas, bez spēcīgas smaržas);

– 2 tējkarotes sinepju (asumam);

– 2 tējkarotes Dižonas sinepju (garšas dziļumam un tekstūrai);

– Puse tējkarotes malta koriandra (tas zivij piešķir īpaši izsmalcinātu aromātu).

VIDEO:

Pagatavošana: Soli pa solim

Zivs sagatavošana: Es parasti pērku veselas siļķes un sālu tās pati, lai kontrolētu sāls daudzumu, taču šai receptei droši varat izmantot jau gatavu mazsālītu siļķi. Galvenais ir rūpīgi sagatavot fileju, atbrīvojot to no visām mazajām asakām un ādas, lai baudīšanas brīdī nekas netraucētu.

Griešana: Sagrieziet sagatavoto fileju glītos, vienādos gabaliņos, kurus ir ērti uzlikt uz dakšiņas vai nelielas maizītes. Ielieciet tos stikla vai keramikas traukā, kurā notiks marinēšana.

Maģiskā marināde: Mazā bļodiņā izspiediet sulu no pusītes citrona, pievienojiet tējkaroti cukura un ielejiet eļļu. Pēc tam pievienojiet sinepes un malto koriandru. Tieši koriandra un zivs savienojums ir šīs receptes “slepenais triks” – šīs garšas viena otru ideāli papildina, radot tik bagātīgu aromāta un garšas buķeti, ko aizmirst nav iespējams.

Sajaukšana: Visu rūpīgi samaisiet, līdz marināde kļūst viendabīga. Pārlejiet to siļķes gabaliņiem un uzmanīgi izcilājiet, lai katrs gabaliņš būtu pilnībā klāts ar šo dzelteno, krēmīgo mērci.

Gaidīšana: Uzlieciet traukam vāku un lieciet ledusskapī uz vismaz 8 stundām. Kā mēs visi zinām – vislabāk šo delikatesi atstāt uz nakti, lai garšas paspētu “sadraudzēties”.

Pasniegšana Jaungada naktī

Siļķe izdodas pikanta, sātīga un neticami aromātiska. Uz svētku galda iesaku to pasniegt kopā ar marinētiem sarkanajiem sīpoliem un nelielām, vārītām kartupeļu pusītēm. Varat arī gatavot mini uzkodas uz melnās maizes šķēlītēm. Nesvārstieties – šī uzkoda pazudīs pirmā, un jūsu Jaungada galds tiks atcerēts kā visgaršīgākais!

Vai jums ir sava īpašā Jaungada uzkoda, bez kuras svētki nav iedomājami? Padalieties ar savām tradīcijām komentāros!