“Esmu tirgojusi augļus tirgū jau 14 gadus”: pietiek ar vienu pieskārienu, lai izvēlētos saldākos mandarīnus un izvairītos no skābajiem

Skaists mandarīns ne vienmēr ir salds. Pieredzējusi pārdevēja no Aglonas rāda, kāda maza nianse augļa tekstūrā palīdz nekļūdīgi izvēlēties pašus gardākos augļus.

Mandarīnu izvēle pirms svētkiem bieži vien atgādina loteriju. Veikalu plauktos un tirgus stendos tie visi izskatās skaisti un oranži, taču, atnesot mājās, mūs nereti gaida vilšanās – augļi izrādās skābi, sausi vai pilni ar kauliņiem.

Pieredzējuši augļu tirgotāji precīzi zina, kā atpazīt pašu saldāko kumosu, un, taisnību sakot, viņiem ne pārāk patīk, ja pircēji šo viltību pārzina. Kāpēc? Jo tad kastē paliek tikai tie augļi, kurus neviens negrib. Šodien es atklāšu vienkāršo metodi, lai jūs vairs nekad neiztērētu laiku negaršīgiem mandarīniem.

Galvenais rādītājs

Lielākā daļa cilvēku meklē mandarīnus ar stingru, cieši pieguļošu mizu, domājot, ka tie ir svaigāki. Taču tā ir kļūda. Kad mandarīns nogatavojas kokā un uzkrāj maksimālo cukura daudzumu, tā mīkstums kļūst sulīgs un smags, bet miza pilnbriedā sāk nedaudz “atlekt”.

Profesionāļi to sauc par gaisa spraugu starp mizu un mīkstumu. Tieši šī nelielā nianse liecina, ka auglis ir dabiski nogatavojies, būs viegli tīrāms un, visticamāk, ļoti salds.

Kā veikt pārbaudi sekunžu laikā?

VIDEO:

Lai atšķirtu skābu mandarīnu no salda, jums nav tie jāmizo vai jānobauda. Izdariet šo vienkāršo darbību:

Paņemiet mandarīnu rokā: Viegli saspiediet to ar īkšķi un rādītājpirkstu.

Sajūtiet mizu: Ja jūtat, ka starp mizu un pašu augli ir neliela gaisa telpa (miza šķiet nedaudz “atdalījusies” no mīkstuma), jūs turat rokās gatavu un saldu augli.

Pievērsiet uzmanību svaram: Šis ir izšķirošais posms. Pat ja jūtat gaisa spraugu, mandarīnam ir jābūt smagam attiecībā pret savu izmēru.

Svarīga piezīme: Ja mandarīns ir viegls kā pūpēdis, bet ar “gaisīgu” mizu – nelieciet to maisiņā! Tas nozīmē, ka auglis ir vai nu pārāk agri norauts un paspējis izžūt, vai arī iekšā būs sauss un bezgaršīgs. Saldais mandarīns vienmēr ir smags, jo tas ir pilns ar saldu sulu.

Ko vēl der zināt, esot pie stenda?

Lai izvēle būtu nekļūdīga, pievērsiet uzmanību vēl trim būtiskām detaļām. Pirmkārt, raugieties uz krāsas vienmērīgumu – izvairieties no augļiem ar zaļganiem plankumiem pie kātiņa, jo tie parasti ir skābi. Otrkārt, uzticieties savai ožai: saldam mandarīnam ir spēcīgs, sildošs aromāts, turpretim bezmaržas augļi bieži izrādās ūdeņaini. Visbeidzot, ieskatieties mizas tekstūrā – jo smalkākas un gludākas ir mizas poras, jo saldāka un maigāka būs mandarīna garša.

Izmantojot šo 14 gadu laikā pārbaudīto metodi, jūsu svētku galds vienmēr būs pilns ar pašiem gardākajiem mandarīniem. Atcerieties – smagums un neliela gaisa sprauga zem mizas ir jūsu labākie palīgi!

Vai jums ir sava iecienītākā mandarīnu šķirne, vai arī uzticaties tikai savai intuīcijai? Dalieties ar pieredzi komentāros!