Sakiet godīgi: vai jums kādreiz tā ir gadījies? Esat pagatavojuši maltīti mājās, šķietami pēc receptes, izmantojot labus produktus un cenšoties panākt, lai sanāktu kā restorānā.
Bet garša – nu, tā vienkārši nav tāda pati? Un tad jūs kaut ko pamēģināt kafejnīcā vai restorānā, un jūtat – pat parasts kartupeļu biezenis ar vistu garšo “tieši tā, kā vecmāmiņa gatavoja, tikai labāk!”
Tieši par to es šodien vēlos runāt. Jo nē, tā nav maģija, tas nenozīmē, ka “viņiem vienkārši ir profesionāli pavāri”, un tas pat nav slepens triks.
Tās ir metodes un piedevas, kas patiesi uzlabo garšu, tekstūru un aromātu. Un, pats galvenais, daudzas no tām var izmantot mājās. Es saku, kā ir. Bez izskaistinājumiem, bez liekvārdības – tikai to, kas darbojas. Mazi triki, kas rada “restorāna līmeņa” garšu.
Nātrija glutamāts – jā, restorānos un kafejnīcās to lieto. Bet ne tādā veidā, kā jūs domājat.
No glutamīnskābes nātrija sāls nav jābaidās. Minimālās devās tas uzlabo garšu, īpaši gaļas un sēņu ēdienos. Tas ir tas, kas rada efektu. To nepievieno visur, bet bieži izmanto, piemēram, buljoniem, mērcēm un marinādēm.
Ja vēlaties iztikt bez piedevām, pievienojiet parmezānu, sojas mērci, kaltētas sēnes vai tomātu pastu. Arī tās dabiski, bez ķimikālijām, uzlabo garšu. Restorāni netaupa uz saldkrējuma sviesta rēķina, pievienojot to pat tvaicētiem dārzeņiem, lai tie būtu spīdīgāki, mīkstāki un gardāki.
Auksti spiesta olīveļļa tiek izmantota gandrīz katros salātos. Bet sviestu lieto kartupeļiem, putrai un piedevām.
Tāpēc mājās maltīte, iespējams, izdodas “nedaudz pliekana”, savukārt restorānā – ar “bagātīgu garšu”. Sīpoli, ķiploki un selerijas ir garšas pamats (bet restorānos tie ne vienmēr ir redzami).
Restorāni bieži vien veido “garšas bāzi”, apcepot sīpolus, ķiplokus, selerijas sakni un burkānus eļļā. Pat ja ēdienā tas nav manāms, garša jau ir piesātināta un dziļa. Tas ir viens no galvenajiem zupu, sautējumu un pat mērču noslēpumiem.
Gandrīz katrs gaļas vai zivju ēdiens restorānā tiek taisīts ar mērci vai buljonu, kura pagatavošana prasa ilgu laiku. Pat kartupeļus var pasniegt ar pilienu gaļas mērces – un garša jau ir savādāka. Ja vēlaties “to pašu garšu” mājās, iepriekš pagatavojiet vistas, liellopa vai dārzeņu buljonu un sasaldējiet to porcijās. Pievienojiet karoti sautējumam vai cepetim – un garša būs pavisam citāda.
Restorānu pavāri vienmēr pievērš uzmanību saldskābo, skābo un sāļo garšu līdzsvaram. Piemēram, gaļas mērcei viņi var pievienot pilienu etiķa vai vīna un šķipsniņu cukura, kas pastiprina garšu.
Izmēģiniet to mājās: pievienojiet dārzeņiem nedaudz citrona sulas, bet mērcei – pilienu medus vai šķipsniņu cukura. Tas nepadarīs ēdienu saldu, bet garša kļūst dziļāka un interesantāka.
Galvenais ir zināt, kas darbojas, un sākt ar mazumiņu. Pievienojiet cepetim karoti buljona. Kartupeļiem izmantojiet bagātīgu daudzumu saldkrējuma sviesta. Pirms gatavošanas apcepiet dārzeņus zupai. Un līdzsvarojiet garšu ar šķipsniņu cukura vai pilienu etiķa.
Jūs būsiet pārsteigti – pazīstami ēdieni pēkšņi iegūs jaunas, dziļākas garšas notis.
Ceru, ka jums šie padomi šķita interesanti. Ja esat izmēģinājuši kādu no tiem mājās, noteikti pastāstiet raksta komentāros. Bet, ja neesat, tagad ir īstais laiks sākt to darīt! Jo garšīga ēdiena gatavošana nav saistīta ar dārgiem produktiem, bet gan ar maziem, pavāriem zināmiem trikiem.
Būsim pateicīgi, ja atzīmēsiet rakstu ar “patīk” un dalīsieties ar draugiem sociālajos tīklos!












