NRC “Vaivari” atzīmē Pasaules spinālo bojājumu dienu

Šā gada 5.septembrī, Pasaules spinālo bojājumu dienas ietvaros “Nacionālais Rehabilitācijas centrs (NRC) “Vaivari” notiks atklātā deju nodarbība cilvēkiem ar funkcionēšanas traucējumiem.

Pasaules Spinālo bojājumu diena tiek atzīmēta starptautiski, lai pievērstu sabiedrības uzmanību personām ar muguras smadzeņu bojājumu. Muguras smadzeņu bojājums var cilvēka dzīvi vienā mirklī sagraut. Šāda veida traumas izraisa roku, kāju paralīzi un iekšējo orgānu funkciju traucējumus, iesēdinot cilvēku ratiņkrēslā uz atlikušo mūžu.

Gan pasaulē, gan arī Latvijā muguras smadzeņu bojājums visbiežāk ir sastopams gados jauniem vīriešiem. Latvijā, līdzīgi kā Rietumeiropā, biežākais iemesls traumatiskam muguras smadzeņu bojājumam ir kritieni no augstuma un autonegadījumi. Šovasar Latvijā plaši izvērsta SPKC veidotā profilakses kampaņa, lai novērstu traumatismu, kas rodas lecot uz galvas ūdenī. Diemžēl arī šīs vasaras statistika ir biedējoša. Atkal vairāki jauni cilvēki ir kļuvuši paralizēti pēc neapdomīga lēciena.

Labākā muguras smadzeņu bojājuma ārstēšana ir šo traumu profilakse un novēršana, jo mūsdienu medicīna vēl joprojām nespēj “salabot” un savienot bojātās muguras smadzenes.

Pasaules spinālo bojājumu dienas uzdevums ir informēt sabiedrību par šādu traumu sekām un palīdzēt cilvēkiem ar muguras smadzeņu bojājumu atgriezties pilnskanīgā dzīvē. Lai pacienti pēc smagām traumām spētu parūpēties par sevi un piedalīties sadzīvē un darbā, nepieciešama agrīna, specializēta un kompleksa rehabilitācijas programma.

NRC “Vaivari” subakūtā posma stacionārā rehabilitācijas programmas spinālajiem pacientiem, pacientiem pēc mugurkaula ķirurģijas jostas daļā un cerebrālās triekas rehabilitācijas programma bērniem ir saņēmušas starptautisko Eiropas Medicīnas specialitāšu apvienības (UEMS) Fizikālās un rehabilitācijas medicīnas sekcijas akreditāciju, kļūstot par vienīgajām šāda veida akreditētajām rehabilitācijas programmām Baltijā. Iegūtie starptautiskie sertifikāti apliecina rehabilitācijas programmas atbilstību Eiropas Savienības valstu līmenim.

Pēdējā gada laikā NRC “Vaivari” ir ieguldījuši lielus līdzekļus attīstībā, iegādājoties modernākās robottehnoloģijas un vienlaikus attīstot rekreācijas un sporta nodarbības pacientiem ar funkcionēšanas traucējumiem. 2018. gada maijā tika atklāta NRC “Vaivari” Ambulatorā rehabilitācijas klīnika. Jaunajā klīnikā tiek gaidīti bērni un pieaugušie, kuriem nepieciešama ambulatora rehabilitācija. Klīnikā tiek realizēta pēctecīgas rehabilitācijas koncepcija, kā arī ir iespēja nodarboties trenažieru zālē pacientiem ratiņkrēslā pieredzējušu speciālistu vadībā. Jaunajā klīnikā plānotas arī ratiņdeju nodarbības, kuras šobrīd jau uzsāktas Vaivaros, Jūrmalā

Dažāda veida aktivitātes palīdz sabiedrībai atbrīvoties no stigmatizējošas attieksmes pret personām ar invaliditāti un orientēties uz iekļaujošu sabiedrību.

NRC “Vaivari” ir medicīniskās rehabilitācijas, veselības aprūpes, izglītības un zinātnes valsts nozīmes objekts – lielākā šāda veida medicīnas iestāde Latvijā. Galvenā NRC “Vaivari” darbības joma ir medicīniskā rehabilitācija.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment